DeWolff bezocht de Limburgse hoofdstad en maakte een ijzersterke indruk. Volgens vele fans is het de live reputatie.Laat DeWolff een vette knipoog zien aan Jan Smeets die binnenkort een feestje heeft? Lees het verslag van een energieke avond.

Elf jaar geleden speelden 3 piepjonge popmuzikanten in het kader van Kunstbende voor 25 bezoekers in de toenmalige Muziekgieterij. Met het Maastrichtse concert in het kader van de Thrust tour op zaterdag 2 februari 2019 sluiten zij hun internationale tour af . Na meer dan 80 shows is er tijd voor een korte rustpauze. In april staan er weer shows in Duitsland gepland. In 2017 ontving DeWolff de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Dit jaar werd DeWolff ook nog eens genomineerd met hun album Thrust voor de Edison beste album 2019 . Er wordt gewerkt aan een live album. Na een uitverkocht concert vorige week in Grenswerk Venlo, slaagt de 3 mans- formatie er in om ook vanavond ook de Muziekgieterij uit te verkopen. DeWolff heeft zijn roots in Limburg en doet er bij een show in het diepe zuiden van Nederland telkens een schepje bovenop.

Het voorprogramma bestaat uit Swedish Death Candy, een sympathiek 4 tal uit London. De bandleden zijn afkomstig uit Italië, Engeland en Zuid-Korea. Het is de derde avond dat zij het voorprogramma van DeWolff vormen. Swedish Death Candy maken harde, tripped out psychrock . Het is een energiek optreden en de podiumervaring spreekt uit de presentatie op het podium. De sound is erg hard en bereikt daarmee slechts een gedeelte van de 600 bezoekers.

 

Op de poster van de Muziekgieterij staat DeWolff omschreven als postrock, psychedelische en progrock.

Postrock staat voor rock georiënteerde kunstmuziek die zich kenmerkt af te wijken van de traditionele structuren van de populaire muziek, maar wel gericht is op grote dynamische verschillen en langdurige geluidsstructuren. Psychedelische muziek is sterk verbonden met de cultuur rond de hippies en flowerpower. Progressieve rock is een vorm van rock georiënteerde muziek die opkwam in de late jaren zestig en haar hoogtepunt bereikte in de jaren zeventig en tachtig. Progressieve rock kent in vergelijking met andere populaire muziek complexere teksten en langere nummers. Deze omschrijvingen blijken allen van toepassing op datgene waar de muziek van DeWolff voor staat.


 

Het is merkbaar dat Pablo en Luka Van de Poel en Robbin Piso er zin in hebben. Het is 21.40 uur als DeWolff het podium betreed. Zij hebben zelfs een hotel geboekt om er vanavond een feestje van te maken. Het concert krijgt sowieso een bijzondere glans , als blijkt dat er 4 onderwijzeressen van de periode basisschool van Pablo bij de bezoekers zijn. Ook wordt er een beetje geplaagd door Pablo door de vergelijking tussen Geleen en Maastricht in het Geleense voordeel te laten doorslaan. Hun nieuwe single Share The Ride is een uniek product waarbij op Spotify op 4 verschillende tracks enkel de solo track van de gitaar,drum en keyboards en zang zijn te horen. Om het nummer te beluisteren heb je dus 4 mobiele telefoons nodig. Beter kun je concert bezoeken. Het nummer Share The Ride is een erg sterk nummer.

Het concert bevat 6 nummers van de nieuwe CD. Meest aansprekende nummer is wellicht Big Talk. Het is ook de geweldige opener van het concert van vanavond. Met Deciet &Woo laat DeWolff zich van een maatschappij kritische kant horen. Een bezoeker uit Geleen met Smaak omschrijft het nummer als Een dampende, stomende onderhuidse kwaadheid van de ultieme climax: de anti-Trump protestsong “Deceit and Woo”. Compleet met oneindige en onnavolgbare drumsolo à la John Bonham. De extra toegift en afsluiter California Burning brengt het publiek in vervoering.

Sterk onderdeel van de optredens van DeWolff is het betrekken van het publiek bij het concert. Love Dimension is vandaag niet te horen. In plaats daarvan doet Sugar Moon dienst. Een nummer waarbij het publiek in grote getale meedoet.

Klassiekers als Medicine en Tired of Lovin You zorgen er voor dat het publiek geniet. De prachtige combinatie van het spel op Hammond orgel en dat van het gitaarspel door Pablo van de Poel resulteren in een respectvolle stilte bij de bezoekers. Een fan noemt Medicine een broeierig, verslavend en bluesy nummer. Een tired of loving you wordt omschreven als dynamisch en dreigend.

Met 7 albums kan DeWolff putten uit een groot oeuvre.

Naast de traditionele bezoekers met lange haren, baarden zijn er bezoekers uit meerdere leeftijdsgroepen aanwezig. DeWolff spreekt blijkbaar een breed publiek aan.

3 voor 12 limburg vroeg bezoekers naar de beleving van het concert. Uit de antwoorden blijkt de hoge waardering voor de live reputatie van DeWolff .

“Een beetje jammer dat ze tot nu toe dezelfde setlist spelen als in Grenswerk “volgens Mitch een fan die ook aanwezig was bij hun concert in Venlo”. Even later doet California Burning prima dienst as extra toevoeging aan de show in Maastricht.. Hiermee wordt de optimaal genietende fan uiteindelijk perfect bediend.

Vincent Janssen is een student aan het conservatorium Maastricht en bezoekt samen met zijn ouders het concert. Zoals altijd was het heel gaaf; aldus Vincent. “DeWolff geeft altijd een mega interessante show waardoor de tijd voorbij vliegt”. “Ze waren klaar en toen pas realiseerde ik me dat ruim 1 ½ uur voorbij was gegaan”. Gevraagd naar zijn favoriete nummer van deze show noemt Vincent Satilla no.3”Dat nummer werd wel in een hele gave versie gespeeld”

De inmiddels gepensioneerde van Buren roemt de kwaliteit van het geluid. Dit is elke keer een handelsmerk van DeWolff . Een Ijzersterk optreden van een band die nog jaren vooruit kan, aldus deze Sittardenaar.

Het jongere broertje (16) van Pablo en Luka van de Poel heet Vince van de Poel. Hij speelt drums in Morganas Illusion. Vince staat volgende week samen met bandleden Bas Hatfield en Sia Winkelmolen in het Zwiterse Luzern . De zaal in Luzern is met meer dan 100 verkochte kaarten uitverkocht. Vince bezocht vandaag samen met zijn ouders het Conservatorium in Amsterdam. Hij zou graag deze opleiding gaan volgen na zijn komende eindexamen. Tijdens de presentatie werden onder andere foto's vertoond van Pablo en Luka van de Poel als succesvolle muzikanten van het conservatorium Amsterdam. Voor Vince is Tired Of Lovin You het favoriet nummer van vanavond. En natuurlijk de drumsolo van Luka bij Deceit And Woo.

Goede muziek, trouwe fans, veel internationale waardering en een laaiend enthousiast publiek in Maastricht. Wie weet geeft DeWolff met dit optreden wellicht een vette knipoog naar Jan Smeets die dit jaar een feestje in Limburg viert?