De Limburgs/Belgische combinatie IKIGA maakt Feelgood Post-Pop. De songs zijn up tempo met dirty drums en veel gitaren. Een goede verhouding tussen catchy songs met ongebruikelijke arrangementen. Ze zijn toegankelijk, maar geen standaard radio pop songs

1. Hoe zijn jullie in de muziek terecht gekomen

Dat is vanzelf gegaan. Toen ik ( Indira Paping redactie) eenmaal in mijn tienerjaren serieuzer gitaar ging spelen, was het snel duidelijk; ik wilde de muziek ingaan." Wat dat ook mocht betekenen...... Na de middelbare school ben ik direct een muziekopleiding gaan volgen. Davy Habets zat ook op deze opleiding en samen zijn we doorgegaan naar PXL Music in Hasselt. Tijdens de studie zijn we altijd bezig geweest met het schrijven en produceren van nummers. Het doel was na het afstuderen door gaan met onze eigen band. Naast Ikiga, ben ik gitaardocente en Davy heeft een eigen studio.

2. Hoe komen jullie aan de naam Ikiga en wat betekent het?

Vorig jaar zijn we in Japan op reis geweest en hebben we de levensstijl "Ikigai" leren kennen. Heel kort gezegd gaat dat over het combineren van je doel, passie en beroep. Het wordt dan ook "The Japanse secret to a long and happy life" genoemd. Ik pas veel hiervan toe in mijn eigen leven en ik vond ik het woord "Ikigai"  heel nice. Ik hou van bandnamen die er ook goed uitzien op mershandise en posters etc. Na wat dingen te hebben uitgeprobeerd ben ik op IKIGA uitgekomen.

 3. Hoe kun je jullie muziek het beste omschrijven
 

Feelgood Post-Pop. De songs zijn up tempo met dirty drums en veel gitaren. Ik denk wel dat we een goede verhouding hebben gevonden tussen catchy songs met ongebruikelijke arragenmenten. Ze zijn toegankelijk, maar zijn niet de standaard radio pop songs.
 

4. Wat zijn de voordelen en wat de nadelen dat jullie een stel zijn?

De voordelen zijn zo beetje ook de nadelen . We zijn 24/7 met muziek bezig, puur omdat we samenwonen en een studio thuis hebben. Je hebt dus constant de mogelijkheid om bezig te zijn, te schrijven en op te nemen. Dat is super chill, maar dit kan ook een valkuil zijn. We hebben periodes dat we een soort van tunnelvision krijgen. Dan zijn we alleen maar met muziek bezig en dat is niet gezond. Je moet ook gewoon dingen meemaken om songs en muziek te kunnen maken! Maar van de andere kant zijn ook veel van mijn favoriete nummers uit die periodes onstaan.

 5. Door wie zijn jullie muzikaal geïnspireerd?

 Het is vooral de sound van een bepaald nummer of bepaalde band waardoor we geinspireerd raken. Queens of the Stone Age, The Black Keys, Garbage, The Cardigans en The Ting Tings zijn de artiesten die mij erg inspireren.

 6. Jullie eerste track “I Need It” staat online. Hoe zijn de reacties en komt er meer? Een album?

De reacties zijn heel positief!. Iedereen had meteen behoefte aan meer songs, dat is super om te horen. We orienteren ons op mogelijke platformen en wanneer we een officiele release willen doen. In principe hebben we een heel album klaar liggen! We focussen nu eerst op het live spelen en een eigen publiek krijgen, zodat we later een goede release show kunnen plannen.

7. Jullie hebben een luistersessie gehouden voor reacties op de eerste opnames. Hoe hebben jullie dit ervaren en zijn de opmerkingen gebruikt?

Die "tunnelvision periodes" waar ik het eerder over had was onze reden voor deze luistersessie! Voor die luistersessie waren we al een aantal maanden nonstop die nummers aan het afwerken. Op een gegeven moment konden we gewoon niet meer oordelen of de nummers nu beter werden of niet. We hadden inderdaad vrienden en vreemden uitgenodigd om naar de nummers te komen luisteren. Dit was een super fijne avond en we hebben ontzettend veel gehad aan de feedback. Het was ook fijn om eindelijk eens materiaal te kunnen laten horen.

 8. Wat is jullie doel voor de toekomst?

Voor mij persoonlijk is de combinatie van reizen en muziek altijd een doel geweest.Veel kunnen touren dus. Daarnaast is het belangrijk dat we onze artistieke vrijheid kunnen behouden. Blijven experimenteren met genres en producties. Alles wat we doen is DIY, dat is ontzettend veel werk maar het loont zich wel oprecht. De nummers en alles eromheen komen volledig uit ons.

9. Wat inspireert jullie tot het schrijven van songs en hoe kom je dan tot de muzikale invulling?

 We schrijven echt vanuit een perspectief wat wij graag horen. Energieke drums, soms scheve gitaren en catchy zangmelodien. Het is heel belangrijk dat je achter je eigen muziek staat en dat je de nummers zelf ook graag hoort. Ook voor een sterke performance tijdens live shows is dat belangrijk. Meestal wordt de basis van een song door Davy gemaakt met drums en een bepaalde riff of akkoorden progressie. We maken dan ruwe opnames in Logic, en ik vul deze dan aan met meer gitaar en zanglijnen. Vanuit hier gaan we meer experimenteren en de song afmaken.

10. Kunnen wij ook live optredens verwachten in de toekomst? 

6 juni spelen we tijdens de Nacht van Pinkpop in de Oefenbunker! We zijn volledig beschikbaar voor boekingen en zijn op dit moment bezig met shows te plannen.

https://www.ikigamusic.com

https://www.facebook.com/ikigamusic/