De popscene in Limburg is springlevend. Baroesjko is afkomstig uit de regio Sittard en maakt al jaren onderdeel uit van de limbo pop. Ter ere van hun nieuwe cd Snezka organiseert de band een theatertour. 4 theaters in Limburg worden aangedaan en twee edities zijn op voorhand uitverkocht. Zaterdag 23 maart was er een optreden in het Pesthuys theater in Maastricht.

Baroesjko is ontstaan uit Quramitry. Quramirty nam ooit deel aan de voorrondes van Nu of Nooit. Daarna onderging de band een metamorfose. Inmiddels telt de band 9 leden. Blazers, fluit, keyboard geven een typisch Limburgs geluid aan de popsongs. Frontman Mark Courage is verantwoordelijk voor de teksten muziek en arrangementen. Met een uiterlijke verschijning die doet denken aan Hans van de Burg ( Gruppo Sportivo) leidt Mark het publiek door de avond. Het Pesthuys theater blijkt een lieflijk theater dat plaats biedt aan 60 bezoekers. Een ideale omgeving voor een onderhoudend optreden van  Baroesjko.

 

 

De term Limbo-pop is ook op zijn plaats getuige de limburgs talige teksten. Nooit zwaar,maar wel thematisch, is het eerste gedeelte van de set. Er wordt gewerkt met metaforen en soms lijkt het een beetje op een musical. De titel Snezka / alles is een soort van iets verwijst naar zaken uit het leven zoals tegenwind, afgrond, bruggen bouwen, absurditeiten en leven in het hier en nu. Eigenlijk de metafoor van het levenspad bewandelen. Op een unieke manier samen met muziekvrienden ten gehore gebracht.

Het theaterhart van de Baroesjko blijkt als bij een liedje ineens vanuit het publiek een soort mummie op staat en al dansend gaat stofzuigen. Het is een manier waarop het publiek interactief wordt betrokken bij dans als aanvulling op het titelnummer van de nieuwe CD Snezka.

Na de pauze komen de vrolijke en lichtere liedjes aan de orde. Uit de vrolijke liedjes zoals  Wesj aan de Parapluu, en Raap dich Biejein blijkt de limburgse Folklore. Midden in de set wordt er tijd ingeruimd voor Maggie Dae. Een limburgse singer songwriter die hard aan de weg timmert. Een geslaagde onderbreking van een veel belovende artieste. Merkwaardig genoeg was het eerste liedje het minste. Het liedje blijkt qua ritmewisselingen in combinatie met gitaarspel net iets te veel vragen van de jonge Maggie Dae. De daarop volgende nummers inclusief de cover van het Eagles nummer “Take it easy” maken veel indruk bij het publiek. Met Maggie Dae hebben we weer een runner up in de popscene.

Mark Courage kondigt het vertrek van Iris Kohlen-van Cleef aan. Als fluitiste was zij mede sound - en gezichtsbepalend voor Baroesjko. Benieuwd hoe de band dit gaat opvangen. Het publiek zingt, klapt en draagt Baroesjko een warm hart toe. 9 muzikanten spelen als een vriendenclub de sterren van de hemel . Na de toegift bleef het nog lang gezellig in Maastricht.

De cd is verkrijgbaar in een prachtige uitvoering met een stoffen hoes en mooie lay-out en illustraties.

Informatie www.baroesjko.nl

Informatie over Maggie Dae is te vinden op www.maggiedae.com