Het tweedaagse openlucht festival MiniRok vindt plaats op Sportpark de Steinakker. De eerste dag zijn het tribute bands die het publiek in de sfeer moeten brengen. Bij binnenkomst op het terrein tref je een indrukwekkend podium, de Bosuil-tent met podium en bar en diverse attracties voor de kids. Het blijkt een succesvolle formule. Ooit in België in een parochiezaal begonnen en nu een festival met een kwalitatieve en uitgebalanceerde muziekprogrammering.

Maar liefst 90 vrijwilligers zorgen voor een perfect verloop van het festival dat zomaar in hetzelfde weekend als Pinkpop plaatsvindt. Elf bands treden op. De festivalorganisatie is verantwoordelijk voor de bands op het hoofdpodium en De Bosuil voor het programma in de tent. We laten een aantal optredens de revue passeren.

Switch Bones is afkomstig uit Eindhoven. Het 3 tal maakt hard-rock. Een band met een klassieke hardrock uitstraling net als hun muziek overigens. Voor de liefhebber fijn voor de anderen weinig verrassend.

Tape Toy is ontdekt tijdens Popronde. Ze staan de komende periode op diverse zomer festivals. De uit Amsterdam afkomstige band heeft een poppy uitstraling. Hun muziek valt te typeren als Bubble grunge. Ritmische popmuziek opgezweept door de lead zangeres geven de bezoekers in de tent een zomers gevoel.

The Howlin' is ook al afkomstig uit Amsterdam. Zij verrassen de tent met rauwe soul rock. De stem van zanger Joel Gaerthe is prachtig. De stem doet een beetje denken aan Waylon en Boris. Ook deze band heeft goed gewerkt aan de podiumpresentatie. Het publiek waardeert hun optreden.

Presentator Sjon 'King Mobe' Mobers verschijnt in het voetbal shirt van het Belgisch elftal. Hiermee inspelend op de drie Belgische band die vandaag op dit festival spelen. Twee Belgische bands staan op het hoofdpodium en  maken duidelijk dat de ontwikkeling van echte popmuziek bij onze zuiderburen een enorme vlucht heeft genomen.

Portland is in België inmiddels een bekende naam bij het Studio Brussel publiek. Portland stond in 2016 in de finale van Humo's Rock Ralley en won de Nieuwe Lichting in 2018. Ze maken indie/dreampop. Het is een perfecte set van het viertal. De stem van zanger Jente Pironet blijft boeien evenals zijn gitaarspel. Aangevuld met stem van Sarah Pepels en keyboards/drums van Gill Princen en Arno de Bock staat hier een veelbelovende band. De tegenstelling met de main stream programmering van Pinkpop is groot. Portland maakt “echte pure muziek“ welke moeiteloos op alle grote festivals past. Hun liedje Pouring Rain heeft meer dan een miljoen streams op Spotify. Het publiek op MiniRok toont hun bewondering voor de set die Portland speelde.

Uit Antwerpen afkomstig is Lagüna. Lagüna maakt post punk met authentiek wave geluid. De band is  voortgekomen uit Melting Time. Lagüna stond ook in de finale van Humo's Rock Rally 2018. De stem van Niels Elsermans past prima bij de sound van de band. Het is allemaal in balans gebracht met een sterke podiumpresentatie. Het gitaarspel van Mauro Bentein maakt veel indruk en veroorzaakt een unieke sound met de andere bandleden. Invloeden van The Sound zijn herkenbaar. Ook deze band zou moeiteloos op Pinkpop kunnen staan. De vraag is of zij deze ambitie hebben. Het optreden op MiniRok bewijst dat deze band de potentie heeft om moeiteloos mee te draaien in de internationale muziekscene.

Mini Rok is de afgelopen jaren flink gegroeid. Ook vandaag zat het weer mee en was de opkomst groot. Het succes wordt mede bepaald door het gevoel voor talent en kwaliteit dat bestaat bij de muziekprogrammeurs van Mini rok. In de tent zou er meer aandacht mogen zijn voor de Limburgse regionale bands die zonder meer een podium als de Bosuil stage aankunnen. Mini Rok kan nog jaren mee.