Zaterdag 8 juli 2017, tijd voor het jaarlijkse terugkerend weekend rocken in Weert. Dit jaar voor de 37e keer. Traditioneel staat Bospop de laatste decennia in het teken van classic rock, zo ook dit jaar. Met een rock georiënteerde line-up weten de programmeurs complete volksstammen te lokken naar het naar eigen zeggen ‘gezelligste festival’ in de regio. Een kleine sfeerimpressie van de eerste festivaldag.

Dat gezellige is al te zien aan de camping waar menig camper, caravan en tent zijn opgesteld. En wie geen zin heeft om te zeulen met een tent kan zich een Tipi huren en voor de echte avonturier zijn er kartonnen tenten te huur. Regen staat niet op de agenda dus zelfs in dat karton hoef je je geen zorgen te maken. 

Als je het terrein op loopt kun je je laten insmeren bij de Insmeer-tent. Niet onverstandig want de koperen ploert doet zijn uiterste best.

De ingang is gesitueerd na deze markt en het 24-uurs cafe. Gauw naar binnen want daar is de muziek en daar is het dus te doen. 

Om elf uur in de ochtend lopen de eerste gasten rond. Een beetje wakker worden. Met of zonder biertje. Op het hoofdpodium mag het Stevie Nimmo Trio het spits afbijten. Lekker loom, lekker wakker worden, beetje bijpraten met elkaar. Prima achtergrondmuziek, zo lijkt het althans, af te leiden aan de vrolijke koppen op het veld.    

The Black Star Riders onder aanvoering van  frontman Ricky Warwick laten de geest van Thin Lizzy rondwaren. Het ochtendritme is aangezwengeld voor de meeste bezoekers. Aan de Ierse Warwick (The Almighty) de taak om een strakke set te gaan neerzetten. Het is nog te vroeg voor een glas Scotch maar de muziek is er wel naar al zou dit optreden prima in de tent passen. Donker, rokerig en rauw. Afsluitende kneiter is 'Whiskey In The Jar'. Misschien komt die vanmiddag dan nog.

Black Star Riders op Bospop 2017

BLØF op Bospop 2017

Solide en comfortabel. Dat is Bløf. Meer heb je niet nodig om een festival te voorzien van prima volksvermaak. En dat is uiteraard positief bedoeld. Paskal Jakobsen en zijn mannen zorgen dat Bospop in beweging komt. Lekker meezingen is voor de meeste dames van toepassing, zeker na herhaaldelijke aansporing vanaf de stage. Jakobsen heeft de ondersteuning vanaf het veld eigenlijk niet nodig. De sympathieke voorman is goed bij stem en heeft er veel zin in. Dat straalt af op het publiek. Tijdens een van de praatjes meldt Jakobsen dat hij vanochtend samen met de stadsbeiaardier in Weert vanaf de Martinustoren een lied ten gehore bracht. Met een beperkte tijd aan hun zijde persen ze er genoeg hits uit. Opvallende track is ‘Iedereen Is Van De Wereld’ van The Scene. Kan ook niet missen en deze track in de mix met ‘Papa Was A Rolling Stone’ komt binnen. Bospop is écht begonnen nu.   

Vintage Trouble maakt er een feest van. Soul muziek en lekker weer, een gouden combinatie. De energieke voorman Ty Taylor danst, springt en ligt op het podium. Emotie ten top. Dat is het handelsmerk  van deze band. Ook een handelsmerk: Taylor springt in het publiek en laat zich meevoeren over de vele handen. De mensen in het publiek laten het graag over zich komen. Vintage Trouble zorgt voor extra verhitting vandaag. Niemand die daar over klaagt verder. En zo hoort het.

Vintage Trouble op Bospop 2017

The Pretenders op Bospop 2017

Delv!s mag in de tent spelen. Een frisse jongeman met een stemgeluid die je doet denken aan Stevie Wonder. Een fris soul en funk geluid. Er wordt gedanst en als zijn ode aan zijn mama bijval krijgt van de mama’s uit het publiek kan hij zijn geluk niet op. Een meer dan enthousiaste set. De verwachting is dat we in de toekomst meer van hem zullen horen. 

The Pretenders brengen je terug naar de hoogtijdagen van de muzikale jaren ’70, '80 en '90. De Amerikaanse zangeres Chrissy Hynde staat haar vrouwtje op het podium, samen met haar band natuurlijk. Haar kenmerkende stemgeluid is vanaf de eerste noot meer dan herkenbaar en lijkt de tand des tijds goed te hebben doorstaan.  Een parade aan hits komt voorbij waaronder ‘Brass In Pocket’ en ‘Don’t Get Me Wrong’ De klassieker en ballad ‘I’ll Stand By You’ maakt dat geliefden innig met elkaar dansen. Liefde op Bospop.

The Pretenders op Bospop 2017

Tyler Bryant and the Shakedown op Bospop 2017

Voor een tegengeluid vandaag, moet je in de tent zijn. Tyler Bryant & The Shakedown dumpt een bak rauwe rock zo het publiek in. Het donkere geluid wordt ondersteund door het beperkte licht in de tent wat ten goede komt aan de intensiteit van de beleving. Dit kwartet uit Nashville combineert rock, blues en hardrock. Keihard in je kanis. Menig liefhebber van deze genres haalt hier zijn hart op. Opgaand in het ritme wordt menig nek uitgetest op het vermogen tot hoofdschudden. Zeker tijdens de lang uitgesponnen virtuoze gitaarsolo’s. Voor sommigen zal dat morgen resulteren in wat spierpijn. Maar dan wel van die spierpijn die je snel vergeet als je terugdenkt aan dit optreden. 

De Amerikaanse zangeres Beth Hart maakt haar opwachting op het hoofdpodium. Ze is de afgelopen jaren regelmatig te gast geweest in Nederland (en ook op Bospop) en dat herinnert ze zich goed als ze aangeeft dat ‘het voelt als thuis komen’. Een mooier compliment kan haar fanschare zich niet wensen. Deze rock chick klom op uit een diep dal de afgelopen jaren. Vanavond laat ze zien dat ze dat achter de rug heeft en bedient Bospop op haar wenken met een dwarsdoorsnede van haar repertoire. Met ‘Bless you and love you so much, dankjewel’ neemt ze afscheid van Bospop. Intens, al vaker genoemd, maar dan ook écht intens mag je het noemen.

Beth Hart op Bospop 2017

The Magpie Salute zegt je misschien niks. The Black Crowes misschien wel. Zo niet, zoek ze (beiden) maar eens op. Chris Robinson (oprichter van The Black Crowes en broertje van Chris Robinson) formeerde in 2016 The Magpie Salute. Daarbij ondersteund door twee andere leden van The Black Crowes en aangevuld met een trits andere muzikanten. Een mix van Hammond klanken, ongepolijste bluesy gitaarriffs in combinatie met een soulvolle zanger met een flinke strot en kundige achtergrondzangeressen, dat is The Magpie Salute. Feestje in de tent. Een ietwat onbekendere act maar ook de mainstream radiozenders kunnen dit gewoon oppikken. Geen probleem.

"Leuk dat jullie zijn gebleven. Het feest gaat beginnen", spreekt Hennie Vrienten van Doe Maar het publiek toe. Steady as they go. Oerdegelijk en robuust. Dit is Doe Maar. Vrienten en de zijnen hebben alles onder controle. Strak voorwaarts doorkruisen ze hun repertoire. Bekende maar ook minder bekende nummers worden gespeeld. Een enkeling vraagt zich af waarom Doe Maar Bospop afsluit. Dat is voor te stellen als je alleen voor rock komt. Toch valt niet te ontkennen dat de laidback reggae sound prima past vandaag. En met die sound zijn de mannen meer dan in staat om zelfs de zwaarste kniesoor te laten bewegen. De kroon op een mooie, warme en muzikale zomerdag in het Weertse.

Doe Maar op Bospop 2017

test