Kunstbende voorronde 1 in Venlo Kunstbende voorronde 1 in Venlo

Nina van Lier en Wybe Zijlstra gooien hoge ogen in Grenswerk

, Tekst: Ruud Everaerts, Foto's: Roel de Wit

Kunstbende voorronde 1 in Venlo

Nina van Lier en Wybe Zijlstra gooien hoge ogen in Grenswerk

Tekst: Ruud Everaerts, Foto's: Roel de Wit ,

Dé talentenwedstrijd voor jong creatief talent tussen de 13 en 18 jaar is weer losgebarsten: Kunstbende! Talent dat staat te popelen om ontdekt te worden, was zondag 12 februari te horen in poppodium Grenswerk in Venlo.

Beneden, in het Grenswerk Eetcafé lieten dj's horen wat ze konden. De drie dj's die door zijn naar de finale in De Domijnen in Sittard, zijn respectievelijk: DJ Steve, White Water Black Sheep, en DJ Diego.

Dat wat betreft Kunstbende Limburg, 1e selectieronde "Muziek & DJ", het gedeelte "DJ". Boven, in de hoofdzaal, vindt het gedeelte "Muziek" plaats. Zes acts (een driemansformatie, twee duo's en drie solo-artiesten) laten horen dat Limburg vol jong talent zit.

De eerste act die optreedt is een driemansformatie met de naam Minutes to Seconds. Kern van de groep is zangeres Maud. Ondersteund door een gitarist en een bassist brengt ze een cover en een eigen compositie. Ze trekt haar begeleiders goed door de cover heen, maar duidelijk is dat haar begeleiders het nummer, "Smile" van Lily Allen, minder goed kennen dan de zangeres.

Bij het zelfgeschreven nummer komt de samenwerking beter uit. Prachtig nummer, en de zangeres heeft een geweldige stem, inderdaad wat op de aard van Lily Allen. Benieuwd welk eigen werk er in de toekomst aan zit te komen. Deze samenwerking heeft het in zich nog van zich te doen spreken. Ze zijn nog jong.

Meer ervaring is al aanwezig in het duo Myline Vogels. Ze brengen een programma van vier nummers. Twee covers, twee eigen nummers. Een show die niet alleen goed klinkt, maar ook prettig voor het oog is. Zangeres Myline heeft een prachtige stem, en durft risico te nemen. Hun afsluiter heet "Invisible", en de gitarist durft het aan op het podium voor dit lied de stemming van de gitaar aan te passen. Dan heb je guts.

Dat laatste nummer is hun inzending voor Kunstbende waarop ze beoordeeld willen worden, maar hun beste nummer was de compositie die daar aan vooraf ging: "Nitemare". Songwriting zoals songwriting bedoeld is!

Het volgende duo dat het podium betreedt is Romello & Zsusza. Jongen met elektrische gitaar heeft een meisje gevonden om de hoofdstem te zingen. Maar de samenwerking staat nog in kinderschoenen. Het is wat wennen, het ruwe geluid van de elektrische gitaar tegen een jonge meisjesstem. Het zou kunnen gaan werken, maar vandaag nog niet. Daarvoor is de stem nog niet toonvast genoeg. Wel lof voor dat deze formatie de Nederlandse taal in ere houdt.

De eerste soloartiest van vandaag is Nina van Lier, en zij speelt piano en zingt. Haar opwarmnummer is een lied van Adele. Leuke stem, leuk nummer. Maar helemaal tot haar recht komt ze in haar eigen compositie. Die is geweldig. Mooie stuwende driekwartsmaat. Als ze dit niveau volhoudt, kon ze ook op landelijk niveau wel eens doordringen. Bij de prijsuitreiking blijkt de jury het met me eens: ze kan rechtstreeks door naar de Limburgse voorronde op zondag 19 maart 2017.

De andere artiest die deze prijs in de wacht sleept is Wybe Zijlstra. Mooie stem met een groot bereik. Kan hoog, kan laag. In de hoge tonen ook loepzuiver. En in zijn gitaarspel zoekt hij verder dan de basis van het akkoorden slaan. In zijn eigen compositie laat hij daarbij wat leuke dingen horen. Een talent dat niet met het eerste het beste idee genoegen neemt, dat duidt op potentie. Of deze eigen compositie nu precies de wereld gaat veroveren, weet ik niet, maar het totaalpakket dat hij deze avond liet horen, maakte voldoende nieuwsgierig.

De laatste act van de avond is solo-artiest Eva Custers. Een singer-songwriter waarbij het plaatje helemaal klopt. Nederlandstalige teksten met kwaliteit. En ook aan het uiterlijk is gedacht, met een "stylish" hoed. Vorig jaar deed ze al mee, en had ze als opwarmnummer iets van Bob Dylan. Ha, een dame die haar klassieken kent.

Vandaag houdt ze het bij eigen werk. "De mensen zijn van dun papier", heet het eerste nummer en zit vol prachtige vondsten. "Duizend wegen" is iets minder opmerkelijk, maar nog steeds goed. Poëtische teksten met genoeg kwaliteit, maar... is het popmuziek?

De jury heeft Wybe Zijlstra en Nina van Lier aangewezen als de acts die in de categorie Muziek rechtstreeks naar de Limburgse voorronde gaan. Maar voor degenen die daar niet bij horen, is er nog kans op een "wildcard". In totaal zullen er 4 wildcards worden uitgereikt. Deze acts worden maandag 20 februari 2017 bekend gemaakt.

In de categorie DJ geldt een soortgelijk systeem. Ook hier worden er maandag 20 februari 2017 bekend gemaakt wie nog een wildcard in de wacht hebben weten te slepen voor de Limburgse voorronde. Dan zal dus in totaal bekend zijn wie er allemaal bij is op zondag 19 maart 2017 in Schouwburg De Domijnen in Sittard.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg