Spinvis is normaal gesproken te vinden in het theater. Dit jaar was Spinvis te zien op festivals. Hij maakte de overstap naar poppodia. Een podium dat hij ook goed aankan, getuige de uitverkochte Muziekgieterij.

Het is 21 december 2017, we zitten in de dagen voor kerst. Spinvis is op zijn plaats, zijn muziek draagt bij aan een magische kerstsfeer. Zijn muziek heeft de brug weten te leggen tussen popmuziek en Nederlandstalige literatuur. Het spreekt aan bij verschillende leeftijdsgeneraties.

Het publiek krijgt als eerste een bewerkte versie van "tot ziens Justin Keller" te horen. Deze prachtige versie van het liedje betoverde het publiek meteen. Erik de Jong alias Spinvis introduceert ieder nummer met een spontaan verhaal. Erik vertelt dat de verhaaltjes niet zijn voorbereid. 

Spinvis wordt live begeleid door een vijfkoppige band met Saartje Van Camp (cello, toetsen, zang), Marcel van As (drums, samples, bas, zang), Lucas Oldeman (toetsen, gitaar, piano, zang), Diede Oosterveen (piano, bas, gitaar, zang) en Merel Junge (viool, eufonium en trombone).De band zorgt voor een "symfonisch" gevoel. Het zorgt ervoor dat naast de muziek en teksten er continu iets te beleven is op het podium.

Het is de rust, balans en muzikale schoonheid van Spinvis die ervoor zorgt dat het publiek luistert. De teksten zijn perfect te verstaan en de muziek is prima gemixt. 
Kritische noten heb ik ook: de erg hoge temperatuur in de zaal. Daarnaast zijn er veel mensen die een gedeelte van het podium niet kunnen zien. Er staan in de uitverkochte zaal veel lange mensen en dat veroorzaakt in een brede zaal met vier grote pilaren een forse beperking in het gezichtsveld.

Maar muzikaal zit alles goed in elkaar. Ook met aandacht voor klassiekers. Als "Ik wil alleen maar zwemmen" wordt ingezet, wordt Vicious van Lou Reed gespeeld. De muziek is divers en is terug te leiden tot herkenbare melancholische, psychedelische rockmuziek. Wellicht zitten daar de krachten die muziekliefhebbers aanspreken.

Club Insomnia zorgt voor een bijna bezwerende sfeer in de zaal. Het concert is perfect opgebouwd. Met de vrolijke klanken van "Dageraadplein" van het nieuwe album Dageraad klappen de bezoekers spontaan mee. 

De toegift bestaat uit het legendarische "Bagagedrager". Dit nummer mag inmiddels een klassieker worden genoemd. Als Erik de Jong en zijn band met een glimlach afscheid nemen van de Muziekgieterij is duidelijk dat Spinvis een van de gegadigden mag worden genoemd voor de opvolger van Bruis in 2018.