In augustus 2017 verscheen het album IK, het eerste full-size album van Linda Zijlmans waarop 11 persoonlijke liedjes in het Venlose dialect staan. Vier maanden na het verschijnen van het album spraken we met Linda over achtergronden, samenwerking en toekomst.

Je maakt de keuze voor het zingen in het dialect, een opvallende keuze?
"Het is voor mij een vanzelfsprekendheid. Ik kan me het best uiten in het dialect. De liedjes geven een schets van wie ik ben. Ik heb de liedjes heel dicht bij mijzelf willen houden en daar hoort voor mij dialect bij."

Sluit je daarmee niet een bepaald luisterpubliek op voorhand uit?
"Juist niet. Ik was onlangs te gast bij NPO Radio 5 om te vertellen over mijn album en liedjes te laten horen. Limburgse luisterliedjes verdienen een groter luisterpubliek. Ik heb ook wel geschreven in het Nederlands maar dit paste op de een of andere manier niet helemaal bij me. Voorbeelden van muzikanten die met hun dialectmuziek een breed publiek bereiken zijn Daniel Lohues en Rowwen Hèze. Zij bewijzen dus dat het mogelijk is. " 

Hoe zou je de thematiek van het album beschrijven?
"Ik" gaat echt over mij. Ik wilde een album maken over de dingen die ik meemaak in mijn leven, bijna therapeutisch, haha! Over relaties die goed en minder goed zijn gegaan, vallen en opstaan door de hoge eisen die ik aan mezelf stel, altijd maar twijfelen over vanalles en de moeite die ik heb met loslaten en afscheid nemen. Door de thematiek een herkenbaar album, vooral voor vrouwen denk ik." 

Met welke muzikanten heb je samengewerkt bij het album?
"Tren van Enckevort produceerde het album, wat een held, hij haalde het beste in me naar boven! Mijn vriend Sjoerd Rutten speelde de drums, Richard Zoer op bas en Bart Oostindie speelde gitaar. Emil Szarckowicz speelde de strijkerspartijen in. Muzikale vriend Joep van Wegberg zong de backings. Wat een topteam, ik had me geen betere en fijnere muzikanten kunnen wensen."

Hoe zijn de reacties op je album tot nu toe?
"Naar aanleiding van de release op het Zomerparkfeest, wat op zich al een droom was die uitkwam, kreeg ik zoveel lieve en positieve reacties! Henk Hover schreef daarna een mooie recensie voor ZEF magazine. Mijn singles stonden beide op 1 in de Limbo top 10 en ik heb gespeeld in de L1 Muziekfabriek. In oktober ben ik gestart met een Kapsalonconcert, samen met Skinnie en Tom Lanjouw heb ik vijf avonden gespeeld in kapsalons in Venlo. Mooie intieme avonden waarbij ik soms bijna letterlijk bij mensen op schoot zat. Dat brengt hele bijzondere interacties teweeg. Ik kijk heel tevreden terug op de afgelopen maanden"

Kun je iets over je maatschappelijke achtergrond vertellen?
"Naast singer-songwriter ben ik moeder en docente Pedagogiek in Sittard. Mijn liefde en plezier voor muziek is gevormd door de zang- en gitaarlessen, die ik op jonge leeftijd heb kunnen volgen. Mijn ouders stimuleerden dit met veel plezier. Even heb ik getwijfeld over het conservatorium als vervolgopleiding, maar mijn keuze werd bepaald door mijn behoefte aan zekerheid en vastigheid. Het werd de universiteit en orthopedagogiek. Mijn passie voor schrijven van liedjes en muziek zorgt voor balans in mijn leven. Ik kan er alles in kwijt" 

Wat zijn je verdere ambities?
Samen met Dyanne Sleijpen en Maud Wilms vorm ik "Op Geveul". We timmeren alle drie op onze eigen manier aan de weg. Tijdens ons optreden is verbinding met elkaar en met ons publiek belangrijk. Binnenkort geven we twee concerten samen met het Limburgs Fanfare Orkest. Ook heel fijn om te doen. Mijn muzikale maatje Joep van Wegberg verzorgt een decemberconcert in de Joriskerk te Venlo, daar ben ik zijn muzikale gast. Verder staat er voor 2018 iets heel bijzonders op de planning, samen met Skinnie (singer-songwriter uit Sittard) ben ik hard aan het werk om onze plannen concreet te maken. Ik mag er nog niet teveel over verklappen nu, hihi!"

"In liedjes schrijven en zingen vind ik mijn balans. Het is mijn passie"

Linda Zijlmans
Linda Zijlmans

Linda Zijlmans

Hoe nu verder met dialect liedjes uit Limburg?
"Ik probeer als zangeres in het Limburgs te overtuigen. Er zijn maar weinig Limburgstalige zangeressen. Sterke vrouwen in de Limburgstalige pop zijn (helaas) nog beperkt te vinden. Mijn vriendinnen Maud Wilms en Dyanne Sleijpen zijn er natuurlijk goeie voorbeelden van. Ik zag laatst een mooi filmpje van Ylka Kolken, dat raakte me echt. En Linda Koolen doet natuurlijk ook een duit in het zakje als rechterhand van Harold K. Het groeit dus wel, vrouwen die zingen in het dialect. Ik zie het als een uitdaging om als zangeres de Limburgse taal te promoten." 

Welke liedje van het album is voor jou bijzonder?
"Mijn single "Snel" gaat over de dagelijkse beslommeringen en het gebrek aan rust. Rust heb ik echt nodig, maar die is niet altijd even eenvoudig te vinden in alle hectiek. Ook het liedje "Thoes" is voor mij bijzonder omdat het gaat over de herinneringen uit mijn jeugd, beelden die ik nooit kwijt wil raken."

We bedanken Linda Zijlmans voor haar interview en sluiten af met een fragment uit de recensie van Henk Hover;

"Met haar glasheldere en krachtige stemgeluid vormt Linda zelf een prachtige rode draad door haar eigen album. Goed gedaan en helemaal zelf gemaakt. Zo zou ik er elke week wel een op mijn deurmat willen vinden," aldus Henk Hover (L1).

Om verder te lezen:


https://lindazijlmans.nl/

https://zefmagazine.nl/linda-zijlmans-ik-album-e9c-- 0d0d868f

https://www.facebook.com/lindazijlmansliedjes/