Release Fracas Maracas Release Fracas Maracas

Een unieke samenwerking tussen Storsky, FORTHELOVEOFBASS en 27tapes

, Jos├ęphine Kurvers

Release Fracas Maracas

Een unieke samenwerking tussen Storsky, FORTHELOVEOFBASS en 27tapes

Jos├ęphine Kurvers ,

Het platform 27tapes is momenteel bezig met het uitbrengen van opnames van sessies van bands uit de Euregio. Tijdens het Zomerparkfeest in Venlo maakte dit nieuwe platform het mogelijk dat Storksky samen met FORTHELOVEOFBASS een het nummer Fracas Maracas op konden neem. Deze video is vandaag uitgekomen en Ivo Schot van FORTHELOVEOFBASS vertelt meer over de totstandkoming hiervan

Ivo Schot studeerde in 2012 af aan de Rockacademie in Tilburg waar hij basgitaar heeft gestudeerd. Ook heeft hij gestudeerd aan de Popakademie in Mannheim. Daarna heeft hij in verschillende bands gespeeld, waaronder Nunki. Ook schrijft hij muziek voor andere artiesten en voor theatershows. Op het moment is hij bezig met het schrijven van muziek voor een voorstelling die tijdens het Brainwash Festival in première gaat. Daarnaast speelt hij in de Duitse band SUIT, waarvoor 27tapes eind deze maand ook een video van gaat uitbrengen. Deze band staat 1 oktober ook op DVERS Festival in Sittard.

FORTHELOVEOFBASS is ook een project van Ivo. "Als muzikant en bassist is het mijn grootste wens om te communiceren. Naar mijn mening werkt dit het beste door middel van een goed liedje. Daarom ben ik altijd een beetje jaloers geweest op pianisten of gitaristen. Als een instrumentalist en zanger(es) samen een liedje spelen is er een intieme connectie. Dit is een van de mooiste processen in de muziek. Echter is dit nooit een reden geweest om een ander instrument op te pakken dan de basgitaar. Ik hou namelijk van de basgitaar. Het is een geweldig instrument dat kan ronken, duwen, trekken, beuken en gillen. Als onderdeel van een band is de bas het enige instrument dat een grote invloed heeft op de harmonische en ritmische elementen van de muziek. Dat is krachtig. Fortheloveofbass is dus eigenlijk een antwoord op het bovenstaande. Het is de connectie tussen een vocalist en een instrumentalist. Het is een lofzang aan de lage tonen.Maar boven alles is het de uitdaging om een liedje uit de verf te laten komen met niks meer dan een basgitaar."

De samenwerking met Storksky en 27tapes

Wouter Budé van Moonstudio te Maasbracht is mede-oprichter van het nieuwe platform 27tapes. Ivo heeft Wouter leren kennen op de Rockacademie. In 2014 heeft Ivo ook met zijn bands Nunki en We Used To Be A Punk Band opgenomen in de studio van Wouter. "Met Wouter had ik eigenlijk vanaf het begin al een goede klik. Daarom heb ik hem ook benaderd toen ik de eerste drie FORTHELOVEOFBASS video's schoot. Hij heeft me toen echt geholpen het project van de grond te krijgen. Uiteindelijk heeft 27tapes in samenwerking met het Zomerparkfeest de zogenaamde Hotelbarsessie geschoten in Venlo. Hier werden een reeks artiesten gefilmd die op het Zomerparkfeest speelden. Storksky stond daar ook. Aangezien ik al een tijd van plan was om een video met Storksky te schieten vroeg Wouter mij of ik het leuk zou vinden om als FORTHELOVEOFBASS samen met Storksky mee te doen aan deze sessie."

Ook Michiel Claessen is geen onbekende van Ivo. Beide heren zaten samen in hetzelfde jaar van de Rockacademie. "Ruim twee jaar geleden was ik met Michiel in zijn achtertuin biertjes aan het drinken en heb ik hem verteld over mijn idee voor FORTHELOVEOFBASS. Hij was meteen enthousiast en bood me aan om mee te helpen met het opnemen en mixen van het project. Ik twijfelde een beetje hoe ik alles zou moeten aanpakken. Hij heeft me toen echt over de streep getrokken en gezegd 'we doen het samen en gaan gewoon aan de slag'. In die tijd was Michiel zelf ook bezig met zijn debuutplaat voor Storksky. Het concept van de band lag er al, maar er waren nog maar een paar demo's. Het leek mij toen al meteen logisch om samen met hem een FORTHELOVEOFBASS video te maken. Echter was op dat moment zijn project nog te pril om echt die stap te zetten. De afgelopen tijd hebben Michiel en ik steeds de ambitie gehad om die video te maken, maar door omstandigheden kwam het er steeds niet van. Tot dat deze zomer de ideale omstandigheden zich opeens zelf aandienden."

De opname van de sessie

Ivo is groot fan van bands als The Kills, Queens Of The Stone Age en Jack White. "Een samenwerking met Storksky leek me juist zo vet, omdat het me de gelegenheid zou bieden om een rauwe kant van FORTHELOVEOFBASS te laten zien. Bovendien vind ik Michiel een waanzinnige muzikant en songwriter.
De eerste drie FORTHELOVEOFBASS video's zijn in benadering en sfeer kalm en uitgesmeerd. Het zijn prachtige video's geworden, maar het leek me tof om terug te komen met een kant van mijzelf die ik nog niet heb laten zien. Qua benadering valt het eigenlijk heel erg tussen The Kills en Royal Blood. The Kills gebruiken een drumcomputer of live drum samples met daarover een simpele gitaarpartij. Royal Blood Is een band waar een basgitarist met een pedaal zijn signaal 'split' tussen een gitaar en basversterker en zo de functie van de gitarist/bassist vervult. Deze aanpak gebruik ik ook tijdens de video. Michiel en ik hebben samen het nummer Fracas Maracas uitgekozen, omdat het enerzijds mijn favoriete nummer van hem is en omdat het in september zijn single is. Dus qua promo komt het ook goed uit. We wilden wel heel graag een versie maken die beduidende anders is dan het orgineel, maar toch 'in your face' blijft. Dit bleek toch lastig om voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk is onze versie recht geworden. Terwijl het orgineel van Storksky een shuffle-feel heeft. Daarbij hebben we een nieuw riff bedacht dat terug keert in het nummer.
"

Een leuk detail: Ivo gebruikt voor de video een Danelectro basgitaar uit 1956. Deze bas is een onderdeel van de Nederlandse pophistorie. "De bas is van een vriend van mij, Rogier Kerkhof. Ik leen hem regelmatig voor studio-opnames. De basgitaar heeft op de nek nog een sticker van de beroemde muziekhandel Servaas uit Den Haag. Waar alle beroemde bands zoals Golden Earring, Shocking Blue en Q65 hun eerste instrumenten kochten. Er zit een metalen plaatje op de bas waarin de naam P.Vink staat gegraveerd: Peter Vink, de bassist van Q65."

De video

Benieuwd geworden naar de video die FORTHELOVEOFBASS heeft opgenomen met Storksky? Bekijk 'm hier: https://www.youtube.com/watch?v=CbtIZGkGekI&feature=youtu.be

27tapes nam onlangs ook een sessie op met de Belgische band Amongster. Hierover sprak 3voor12/limburg met Maikel Jansen van 27tapes. Lees het stuk en bekijk de opname hier: http://3voor12.vpro.nl/lokaal/limburg/nieuws/2016/augustus/Nieuwe-Release-Amongster.html

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg