Bruis-zondag: ook de afsluitende dag is uitstekend!

Bruis kan terugkijken op een zeer geslaagde editie

Camiel Rodigas ,

Op de zondag van Bruis staat een gevarieerd programma. Voor ieder wat wils, van jong tot oud. Natuurlijk is 3voor12 limburg daar aanwezig om verslag te doen en te genieten van wat allemaal voorbij komt.

The Liberators staan als eerste in de grote tent en dat is niet voor niets. Deze band speelt een echte thuiswedstrijd en gaat om een comeback: ze komt terug nadat ze een lange poos niet meer heeft opgetreden. Natuurlijk zijn er weldegelijk enkele veranderingen in de bezetting maar dat doet niets af aan de kwaliteit! Het blijft die pure bluesy rock 'n roll sound hebben en de herkenbare mondharmonica valt de gehele tijd goed op. Toch merk je dat het veel van hetzelfde is waardoor niet iedereen zijn aandacht erbij kan houden. Desondanks een lekkere start!

Door naar Machete Nightclub. Zonder enige informatie is het luisteren naar deze band. Uiteindelijk blijken ze uit Den Haag te komen en er zit een bekend gezicht achter de drums. Het is Marcel Veenendaal, voor de kenners, de zanger van DI-RECT. Maar dat is niet het belangrijkste. Het blijkt gewoonweg hele goede psychedelische rock te zijn waar menig persoon in kan wegdromen. De energie en de lange solo's die er worden gespeeld, het is zonder meer klasse!

Voor de echte rockers is er ook iets geprogrammeerd: Spidergawd. Een Noorse hardrock band waar het opvallend is dat de drums pontificaal op de voorgrond staan. Dat is ook logisch achteraf: ze spelen een belangrijke rol in alle songs. Typisch is wel dat er in deze formatie een baritonsax meespeelt, onverwacht maar wel tof. Er zit zonder meer genoeg power in dit optreden en menig persoon kan dit heel erg waarderen. Zoals gezegd, gevarieerd is het sowieso!

Het avondprogramma trapt af met Flying Horseman. Deze Antwerpse band maakt grote stappen en dit komt mede door het laatste album. Ook deze show staat bol van de energie die Bert Dockx en consorten voortbrengen. De steeds weer intrigerende en stimulerende sound zorgt ervoor dat iedereen zeer geboeid blijft. Alle bandleden bewijzen ook hun waarde: ze maken elkaar beter en beter. Het is ook te merken, nummers zoals 'Wild Colours' en 'Money' brengen de tent in extase. Muzikaal zijn ze ongelooflijk goed. Eigenlijk is dat uur te kort.

Waar een uur óók te kort is, is Balthazar. Dé trekker, dé headliner van Bruis festival 2016. Deze Belgische band zit in een fase waar ze langzaam allemaal even solo gaan maar desondanks staat er her en der nog een band show. De kenmerkende sound die ze herbergen is door niemand onopgemerkt gebleven. De tent staat bommetje vol en er wordt ook enthousiast meegedaan door het publiek. Topnummers vliegen voorbij en er wordt afwisselend door Maarten Devoldere of Jinte Deprez gezongen. Helaas... helaas maar één uur..!

De afsluiter van het festival is de Nederlandse band Bombay. Dit trio heeft er echt veel zin in, zo is ook te merken. Het is naar het schijnt een van de laatste festivaloptredens dus ze willen nog even flink gas geven. De tent wil dit natuurlijk ook en zo doende is er een hele prettige wisselwerking. De lekkere sound dendert door en het publiek doet ook voldoende mee. Er zijn waarschijnlijk weinig bands die dit mooie weekend ook op zo'n manier hadden kunnen eindigen. Bombay doet het toch maar!