Bruis Maastricht Vrijdag

Exclusieve avond biedt hoge kwaliteit

Tekst: Jos Nabuurs ,

Bruis is het jaarlijks terugkerend driedaags festival in Maastricht. 3voor12 limburg was aanwezig op de vrijdag, die dit jaar, in tegenstelling tot de andere dagen, geen gratis entree heeft. De vrijdagavond is dit jaar betaald onder de noemer "BRUIS EXCLUSIVE". We waren getuige van een avond vol kwaliteit.

Zoo Children

Zoo Children

Ieder jaar weer slaagt het festival in een zeer aantrekkelijke programmering voor de liefhebber van alternatieve popmuziek met kwaliteit. Deze vrijdagavond heeft de naam "BRUIS EXCLUSIVE" gekregen. Meer dan 2000 bezoekers waren getuige van de geslaagde start van het festival.

Zoo Children

Zoo Children

Zoo Children is een van de 3 prijswinnaars van de euregionale bandwedstrijd die de Muziekgieterij uitschreef. De beloning was een plaats op Bruis. Om klokslag 18.00 uur klonk de wavemuziek van het viertal. Een strakke set met donkere rocksongs, dromerige ballads en eigenzinnige popsongs. Met de zoete melancholiek en de bijzondere zang en performance van zangeres Danny van Dorst slaagt Zoo Children met vlag en wimpel voor het optreden op een groot festivalpodium. 

A Liquid Landscape

A Liquid Landscape

Uit Groningen is A Liquid Landscape afkomstig. Zij spelen in de grote tent. De band is opgebouwd rondom zanger Fons Herder. Met hun dromerige muziek doen zij een beetje denken aan Saybia. Echter ontbreekt het bij de band uit Groningen aan een keyboard waardoor de variatie in de set een beetje wegebt. Wel rustgevend en mooi.

Whispering Sons

Whispering Sons

Whispering Sons is de winnaar van Humo's Rockrally, de belangrijkste alternatieve band-wedstrijd van België. De darkwave klanken worden gekenmerkt door een diepe sound. Deze wordt gemaakt door de ideale combinatie van de keyboards en drumcomputer. Neem daarbij de balans die wordt gecreëerd door gitaar en bas en er ontstaat een prachtige sound en performance. Meest opvallend is zangeres Fenne Kuppens. Zij bouwt de set op met haar diepe stem die doet denken aan Patti Smith en op bepaalde momenten Siousie van the Banshees. De set is bezwerend en inspirerend en staat als een huis. Het publiek waardeert de set met een aanhoudend applaus van meer dan 2 minuten. Een legendarisch optreden dus!

Sivert Hoyem

Sivert Hoyem

Volgens vele kenners is het optreden van Sivert Hoyem een unieke kans. Na het succes dat deze Noor heeft gehad met Madrugada is hij nu aanwezig met een begeleidingsband. Het wonderschone authentieke stemgeluid van Sivert maakt duidelijk waarom zoveel mensen speciaal voor zijn set zijn gekomen. In de tent is de bewondering en waardering voelbaar en deze blijft tot het einde. Krachtig en mooi.

Liquid Landscape

Liquid Landscape

De Engelse band Palace trekt met name het jongere publiek. Getuige de twee rijen met jonge vrouwen lijkt de programmering geslaagd. Hun muziek kent elementen van Razor Light en indie/blues/rock accenten. Toch lijkt er iets mis tussen de afstemming met de tweede stem. Dit maakt de set soms iets "vals", maar dat deert de jonge vrouwen blijkbaar niet om mee te dansen.

Ane Brun

Ane Brun

De afsluiter van de avond is de Noorse Ane Brun. Volgens insiders de internationale top. Haar begeleidingsband bestaat uit twee drummers, een violiste/ keyboardspeler, een contrabassist en een gitarist/ keyboardspeler. Kortom een geweldige begeleidingsband. Maar de uitstraling van Ane verslaat alles. Een prachtig groene zijden gewaad maakt haar tegen de prachtige lichtshow een indrukwekkende verschijning. Neem daarbij haar prachtige en authentieke stem en de set is beschreven: uitmuntend. Onder luid applaus wordt er afscheid genomen van het publiek met de het nummer Without You (van Harry Nilson). Alweer een kippenvelmoment en het gevoel dat Bruis 2016 een geweldige exclusieve editie heeft meegemaakt.

Ane Brun

Ane Brun

Liquid Landscape

Liquid Landscape

Ane Brun

Ane Brun

Sivert Hoyem

Sivert Hoyem