Solar festival deel 1

Een sfeerverslag

Tekst: Caroline Bongers, Foto's: Josephine Kurvers en Pascal Lemlijn ,

Normaal is 3voor12limburg de plaats waar je, als er een festival is, muziekrecensies vindt. Maar deze keer maken we een uitzondering. Deel 1 van ons verslag over Solar is een sfeerverslag. Omdat er naast de muziek nog veel meer te beleven was.

Afgelopen vier dagen bruiste het bij de Maasplassen in Roermond. Voor de twaalfde keer konden muziek- en cultuurliefhebbers alsook creatievelingen hun hart ophalen tijdens het uitverkochte Solarfestival. 

De sfeer was zeer ontspannen en zonnig. Erg origineel was Funky Town, een intieme hoek op het terrein met lampenkappen en discobollen in de bomen, die je via Dixie-toilet-huisjes (zonder wc!) kon ontdekken. 

In het Theater kon je onder meer Tarotkaarten laten leggen. Er was een lange rij wachtenden, en een heuse Wesley Snijder fanclub. Hier werd een bezoek van de voetbalheld grondig voorbereid. 

Een essentieel onderdeel van het Solarfestival is de camping met een heel eigen festivalsfeer. Het campingterrein was zowel te voet als per boot bereikbaar.

Er was een wedstrijd georganiseerd voor op de camping. Deelnemers konden een ontwerp inzenden en de 15 beste ontwerpen kregen een prijs. Red Bull beloonde deze winnaars met een budget om hun creatieve campingplaats in te richten. Daarnaast werden zij getrakteerd op een barbecue, ontbijt in badjassen, was er yogales en konden ze een hot tub gebruiken. En op zaterdagavond was er een gezellig feestje dat tot diep in de nacht doorging.

Op zondagmiddag werd op het BNN-strand een waterpistolengevecht gehouden. Die activiteit is inmiddels uitgegroeid tot een legendarische traditie. Onder de bezielende leiding van Nathan en Bella namen de jongens en meisjes het tegen elkaar op. Hoogtepunt was toen de twee teamcaptains in het midden stonden, alle waterpistolen op hun twee gericht... 

De boten die af en aan varen tussen het festivalterrein en de camping bieden een moment van relatieve rust tijdens het festival. Menigeen dut in slaap op de stoeltjes, al dan niet met een flinke kater. 

Op het festivalterrein waren behalve de vele stages diverse originele bouwwerken. Het hoogste was een 'Poolhouse' met op het dak een poolparty met lege zwembadjes. Op de drie etages eronder werden bezoekers getrakteerd op theater met meerminnen en dj's. Verder kon er geknuffeld worden met de Vermaeckbare Beren.

Even verderop tussen twee stages was er voor de mensen die nog even hun look wilden updaten een kappersstand. Afhankelijk van de stoel waar je zat kreeg je het optreden van het nevenliggende podium mee. 

Publiek bij Cairo Liberation

Publiek bij Cairo Liberation

Rond zessen was er een bootfeestje. Ruim een uur lang werd een select publiek getrakteerd op 8 verschillende dj's terwijl de boot over de plas voer. Dat gaf een heel eigen sfeer waarin iedereen nog relaxter met elkaar om ging dan aan de wal. 

Voor de inwendige mens waren er zowel standaard friettenten als bijzondere foodtrucks. Zo was er voor ieder wat wils. 

Het leuke van Solar is dat je zelfs zonder optredens op de stages mee te krijgen toch een heel gave festivalbeleving kunt hebben. Of het nu op de camping is, op de boot of op het strand, overal is het fijn! 

Publiek bij The Dirty Daddies

Publiek bij The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

Publiek bij Cairo Liberation

Publiek bij Cairo Liberation

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies