Sjwaampop 2016 biedt een gevarieerd programma

Twee dagen feest op de markt in Swalmen

Antoine Bongers (AB) & Joséphine Kurvers (JK) ,

Ook dit jaar vindt Sjwaampop weer plaats op de markt in Swalmen. Na een zaterdag met diverse DJ’s is het op zondag aan de diverse bands om het publiek te vermaken. Ondanks de regen is het festival goed bezocht

Waking Skies

Waking Skies

Als eerste mag Waking Skies aantreden. Helaas is er nog maar weinig publiek maar desondanks vermaken deze zich uitstekend. Met hun catchy pop-rock nummers laten ze horen dat goed naar elkaar toe gegroeid zijn. Het was immers een idee van 3FM DJ Frank Van der Lende om met willekeurige muzikanten een band te vormen. Ze staan daarom ook wel bekend als de Band van Van der Lende. Zangeres Ysja is een prima frontvrouw met een geweldige uitstraling. (AB)

Peter Pan Speedrock

Peter Pan Speedrock

Later dit jaar zullen de heren van Peter Pan Speedrock hun allerlaatste optreden geven in de Effenaar in Eindhoven. Vandaag staan ze op Sjwaampop om het publiek te overdonderen met hun lawaai. Een enkele fan is speciaal naar Swalmen gekomen om Peter Pan Speedrock aan het werk te zien nu het nog kan. Ook het jongere publiek kan het gitaargeweld waarderen. Her en der wordt zelfs geheadbangd. Ook Dikke Dennis is van de partij. Het overgrote deel van de set kijkt hij al zittend toe hoe het trio op het podium los gaat om vervolgens zelf twee nummers mee te zingen. Hij verlaat het podium terwijl hij zijn microfoon weg tikt met zijn voorhoofd. (JK)

Peter Pan Speedrock

Peter Pan Speedrock

Luminize

Luminize

De vrouwelijk rockband Luminize is inmiddels ook geen onbekende meer in het festivalcircuit. Deze uit Kroatië afkomstige dames stonden al op diverse festivals zoals Bospop en Parkpop. Hun nummers zijn lekker stevig maar ook ballades komen voorbij. Op dit moment staan ze al maanden hoog in de charts van Kroatië. Helaas vallen er enkele stevige buien waardoor bijna iedereen onder het overkappende zeil blijft staan en het voor het podium leeg blijft. (AB)

The Deaf

The Deaf

The Deaf uit Den Haag overtreft het lawaai van Peter Pan. De vuige seventies rock 'n roll brengt het publiek tot frustratie van frontman Spike niet aan het bewegen. Iedereen blijft met een drankje toekijken vanonder het gespannen zeil boven het marktplein terwijl het inmiddels gelukkig droog is. Meerdere keren vraagt hij om vijf stapjes naar voren te doen, maar de toeschouwers weigeren. Slechts één man gaat vooraan helemaal los. Spike vindt het geweldig en vraagt hem wanneer hij geboren is. "1964", antwoordt hij. "Van jou krijg ik energie man", reageert Spike vervolgens. Het is eigenlijk een beetje gênant dat het publiek eigenlijk niet op de band reageert, terwijl ze dat zeker wel verdienen. (JK)

The Deaf

The Deaf

De Fonk

De Fonk

Met hun funky sound en Nederlandse teksten is De Fonk een lekkere afwisseling deze dag. Met frontman Kasper van Kooten als zanger en leider brengen ze een sound waarop je maar moeilijk stil kunt blijven staan. Af en toe wint de zon het van de buien en dan De Fonk extra lekker. (AB)

Lucas Hamming

Lucas Hamming

Het plein stroomt weer langzaam vol als Lucas Hamming zijn opwachting maakt. Het lukt hem wel om het voorzichtige publiek een beetje naar voren te krijgen. Lucas en zijn band zijn goed op elkaar ingespeeld. Als de microfoonstandaard van van Lucas te laag staat helpt gitarist Kas Lambers hem terwijl de show op volle snelheid doorgaat. De korte set van een krappe 45 minuten vliegt dan ook voorbij. (JK)

Lucas Hamming

Lucas Hamming

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies

Hoewel The Dirty Daddies geen vuurwerk mogen gebruiken maken ze er als afsluiter een feestje van. Met veel CO2 en confetti gaat iedereen los. De markt is intussen goed gevuld en de medleys met bekende hits worden volop meegezongen. Ondanks de soms stevige buien is Sjwaampop 2016 een geslaagd feest. Ook dit jaar weer met aansprekende namen. Volgend jaar vast weer de moeite waard om naar toe te gaan. (AB)

The Dirty Daddies

The Dirty Daddies