DownHill X festival flitsend in Poppodium Volt

Van dromig, stijlvol, sensueel naar wreed met internationale line-up

Jos Nabuurs ,

“No Flash”, staat er groot op de toegangsdeur van de grote zaal van Poppodium Volt. Er zijn veel, zeer veel fotografen aanwezig bij de tiende editie van DownHill met verrassende wave acts uit buitenland naar de katholieke stad van Sint Rosa, Sittard worden gehaald.

Naast de hoofdact Grausame Tochter die vorig jaar nog een signeersessie topless in de foyer van het poppodium verzorgde, staan er vanavond twee andere acts op het programma. Gebaseerd op het succes van vorig jaar waarbij de uit Hamburg afkomstige Grausame Tochter vriend en vijand verraste met een indrukwekkende show waren de verwachtingen weer hoog gespannen. En er was genoeg te zien. Ook zonder flitslicht.

De avond is goed bezocht door vele liefhebber.. Het bevestigd dat er een vaste Euregionale scene bestaat voor deze muziekfeesten. Twintig Euro is ook een hoge entreeprijs die de kenners blijkbaar met gemak neertellen. Maar je krijgt dan ook acts te zien die alleen maar in andere grote steden in Europa zijn te vinden. Neem daarbij de goede muziek van DJ Syl de Man tussen de acts en de trend voor een puike avond is gezet.

Organisator Johan van Mulken bezoekt samen met zijn vriend Roger op den Camp diverse festivals in Duitsland en Europa. Op basis daarvan halen zij de bands naar Sittard. Vorig jaar bijvoorbeeld een Italiaanse band. Dit jaar opent Monica Jeffries de avond. In het genre Dark synth pop en Synth Rock. Monica Jeffries laat zich van haar aantrekkelijke kant zien. Zwarte kleding, blonde haren, een krachtige stem en zelf verantwoordelijk voor de volledige productie. Op het podium wordt zij bij gestaan door twee mannen die muziek maken op een apple computer en uitzien als mysterieuze beulen. De muziek klinkt elektronisch, de stem en het visuele zijn belangrijke eyecatchers voor deze act met internationale allure.

Dat kan ook worden gesteld bij de tweede act uit Zweden, Agent Side Grinder. Voorafgaande al getipt door kenners. De band voldoet aan alle verwachtingen. De muziek kent overeenstemming met de sound van Joy Division en Depeche Mode. De nummers van de band worden gekenmerkt door eigen thema's die sterk worden gebracht door de zanger. De Nederlands sprekende keyboard speler maakt de sound toegankelijk en gevarieerd. Een toegift van het enthousiaste publiek is hun terechte waardering. De in ruime getale opgekomen bezoekers sluiten de Zweden in hun hart.

Het publiek dat vanavond is afgekomen op DownHill kenmerkt zich door bijzondere mensen. Vaak in het zwart (soms leer) en vooral bijzonder (dark)wave kapsels. Mooie mensen die de dark sfeer koesteren. Dromerig stijlvol en sensueel dus. Laat dat nu een van de betekenis van het Duitse woord Grausam zijn. Een andere betekenis van het woord Grausam is wreed. 

Dat blijkt tijdens de show van de Grausame Tochter. Het is een creatief en kunstzinnige act met veel visuals. Een beleving omgeven door een prachtige licht- en videoshow. De show is een verschil met die van vorig jaar. Veel bezoekers waren vorig jaar verbluft door de sensuele vormen zoals SM, slaven en meesteressen met veel naakt op het podium in tal van verschijningen. Vanavond doen de video's vooral hun werk. Als in een video twee piercings worden getoond in het vrouwelijke geslachtsorgaan vertrekken twee vrouwelijke vrijwilligers van Poppodium Volt. Maar de goed uitziende vrouwen strak in het pak of een strak t-shirt blijven een energiek show geven. Nu ook met latex en SM. Iets dat je normaal in clubs ziet maar hier in een rockdecor worden gebracht als kunstuiting van deze dochters. 

Iedereen in Sittard is getuige van een bijzonder feestje van de verjaardag van DownHill. Een tiende  editie toont aan dat er behoefte is aan verrassende shows die een binding hebben met een scene. Goed om te merken dat er plaats en ruimte is in Sittard voor deze scene en de mensen de weg weten te vinden. Verrassend ondernemerschap van de organisatoren die telkens weten te verrassen. Voor de kenners van de scene zal zeker gelden: DownHill, vooral een flitsend feestje.