BRUIS in Maastricht 2015 BRUIS in Maastricht 2015

Achtste editie in woord en beeld

, Camiel Rodigas en Redactie, foto's van Pascal Lemlijn en Mitchell Giebels

BRUIS in Maastricht 2015

Achtste editie in woord en beeld

Camiel Rodigas en Redactie, foto's van Pascal Lemlijn en Mitchell Giebels ,

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september was het Bruisfestival in Maastricht. Het sportterrein van de Tapijnkazerne was, dit jaar alweer voor de achtste keer, in gereedheid gebracht voor bands uit binnen- en buitenland, en een publiek van tienduizenden bezoekers. 3voor12 limburg was ook aanwezig en kwam terug met mooie foto's van alle dagen. Verslag in woord is er ook, over enkele bands die op de vrijdag te zien waren.

Vrijdag is de eerste dag van het nog altijd gratis festival Bruis te Maastricht. De band die deze keer de altijd zeer zware taak heeft om het festival te openen is PAON. PAON verzaakt absoluut niet. Het is een typische Belgische band die te omschrijven zou kunnen zijn als een mix tussen Editors, alt-J en Balthazar. Maar uiteraard klinkt ze vooral als zichzelf. Het is strak, het is uniek en de muziek weet de mensen tot het podium te lokken.

Dan is het de beurt aan Tamarin Desert. Wat opvalt: er zijn wat opstartproblemen. De psychedelische band, die ook aan de Popronde meedoet, maakt dit echter ruimschoots goed met enorm veel enthousiasme.

Op het hoofdpodium mag Sophia dan zijn show gaan geven. Deze band, die vooral in België bekend is, laat zeker kwaliteiten horen maar de humor die frontman Robin Proper-Sheppard heeft wordt niet heel erg begrepen. Het teveel praten tussen de al droevige songs van deze band, maakt het niet het spektakel waar menig toeschouwer wellicht op hoopte.

In de tent is het dan tijd voor drie rock chicks. De band heet EX HEX. Helaas is het allemaal niet fatsoenlijk te horen wat de dames zingen want de geluidskwaliteit is niet echt denderend. Gelukkig bestaat muziek uit meer dan de woorden, en instrumentaal overtuigt de band enorm, met een extra dosis energie.

Uiteraard komen de meeste mensen voor de absolute afsluiter: Echo and the Bunnymen. Vanwege de verwachte drukte moest Bruis zelfs polsbandjes uitdelen om geen capaciteitsproblemen te krijgen. De new-wave band uit Liverpool laat horen waarom ze in de jaren '80 zo'n succes was. Het unieke geluid qua zang maar ook qua muzikaliteit geeft duidelijk weer waarom nu ook zoveel mensen hierop afkomen. Het is top om te zien dat deze band dat nog teweeg kan brengen!

Dat wat betreft de vrijdag. En dat was slechts de eerste dag van een driedaags festival. Terugkijkend op het hele festival hebben we eens gepeild bij de fotografen, wat voor hun de uitschieters waren.

"Enkele hoogtepunten: vrijdag: Jick Munro and The Amazing Laserbeams en natuurlijk de hoofdact en publiektrekker Echo & The Bunnymen. Zaterdag: Lili Grace, Black Velcro, Archive, Con Brio, Lamb." (Pascal Lemlijn). Een andere fotograaf roemde BRNS op zondag. "BRNS was denk ik wel de vetste van de dag. Een soort alt j maar dan net wat anders. Intergalactic Lovers is een zeer goeie band. Het publiek ging mee. Superstrak!" (Mitchell Giebels).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg