R.I.P. Rutger Smeets 1977-2015

Zanger en gitarist van Sungrazer op veel te jonge leeftijd gestorven

Jerome Crutsen ,

Donderdagnacht jongstleden is oudzanger en gitarist Rutger Smeets van Sungrazer op veel te jonge leeftijd overleden.

Op zaterdagmorgen ontdek ik een gemiste oproep op mijn mobieltje. Het is Hans, drummer van Sungrazer en Cigale. Mijn eerste gedachte is: hij wil wellicht een optreden via mij geregeld krijgen in Köln. Ik bel hem terug en dan komt het verschrikkelijke nieuws dat Rutger twee dagen geleden is overleden.

Eerstmaal ben ik verdoofd en vraag nogmaals wat hij zojuist gezegd heeft. Dan is er de shock en ik vraag om meer informatie. Die is er op dat moment nog niet. Deze goede songschrijver, geniale muzikant en zeer warme en vriendelijke man was altijd in voor een praatje. Soms ook introvert maar ook dat behoorde tot zijn charme.

Ik persoonlijk heb, en vooral in 2010, veel mooie momenten en ervaringen gehad met Sungrazer. We waren bijna ieder weekend "on the road" met het busje van Rutger door het land maar ook door Europa, naarmate de band bekender werd door de prachtige songs en soundscapes. 2010 was ook het jaar dat de band, als winnaar van Nu Of Nooit, op Pinkpop speelde. Daarnaast was er de minuut bij De Wereld Draait Door en een optreden in Paradiso tijdens de Pinkpoppersconferentie.

Eind 2010 volgt er, georganiseerd door ondergetekende, de eerste grote tour van 10 dagen door Europa, samen met Zweedse rockers Deville. Daarna wordt band opgenomen door een gerenommeerde boeker en stijgt de populariteit van de band sterk. Festivals als Roadburn, Stoned From The Underground en Dunajam worden met succes gespeeld.

We zullen hem herinneren blijven vanwege zijn warme stem- en gitaargeluid maar bovenal als een bescheiden en aardige kerel.

Ik wens familie, vrienden en ook de fans van Sungrazer, Cigale en Rutger veel sterkte toe bij het verwerken van dit tragische verlies.

Over Sungrazer

Stonerrockband die op internationaal vlak hoge ogen gooide met hun jammende en psychedelische stonerrock. In vier jaar tijd werden er twee albums en een splitalbum met labelgenoten The Machine uitgebracht.