Vierde voorronde Nu of Nooit vol verrassende acts

Ondanks de Oktoberfeesten een hoge opkomst

Jos Nabuurs ,

In het weekend dat de Oktoberfeesten in alle hevigheid losbarsten, organiseert SPL de vierde voorronde van Nu of Nooit in de grote zaal van poppodium Sittard. Dat er nog veel mensen zijn die het feestgedruis kunnen weerstaan en kiezen voor popmuziek, blijkt uit een vol Volt. De bezoekers krijgen een verrassende en kwalitatieve indrukwekkende avond voorgeschoteld. Dus een compliment voor de selectiecommissie van de voorrondes, die wellicht meer dan voorheen heeft gekozen voor meerdere muziekstijlen. Mooi dat die in Limburg zo voorhanden zijn.

De avond wordt geopend door Storksky. De uit Sittard afkomstige Michiel Claessen vertrok naar Tilburg en keert vandaag terug op zijn thuisbasis. Het is een verdraaid goede set die Michiel samen met drummer Roy Moonen op het podium presenteert. Vol gitaargeluid, strakke drumritmen en een geweldige stem. Kortom alle aanwezigen in het poppodium genieten met volle teugen van dit optreden. Het blijkt dat deze opener de trend zet voor de rest van de avond.

Na de sterke opener staat Statesmen  op het programma. Deze vier jonge mannen volgen de Rockacademie in Tilburg. Zet deze talenten bij elkaar en je krijgt een super poppy sound. De geweldige stem van Stan Smeets krijgt extra glans door de meerstemmige zang. Zo ontstaat er een geluid dat iets wegheeft van Ten Sharp of Handsome Poets. Aangezien Handsome Poets twee keer op Pinkpop heeft gestaan en twee wereldhits scoorde, hebben we nu wellicht te maken met een band die net zo groot of zelfs groter kan worden. Zelfs Madi Hermens, zangeres van Madi, winnaar van Nu Of Nooit 2011, danste enthousiast mee op de prachtige muziek van Statesmen. 
 
"Wij hebben een doel en dat is meer metal op Pinkpop. Ik hoop dat jullie onze set ondersteunen en dat er voor het eerst sinds 2004 weer een metalband opent op Pinkpop", vertelt zanger Louis Pasmans van Prospect. Dan volgt er een perfect geluid en goede show. Poppodium Volt legt zich voornamelijk toe op metalcore- en hardrockprogrammering dus deze goede act van Limburgse bodem past precies in dat plaatje. Prospect zou moeiteloos de voorprogramma's kunnen verzorgen voor grote metal bands. De sympathieke uitstraling van de zanger én de band met daarbij de technisch goede uitvoering verdient een nominatie voor de finale.
 
Je ziet een saxofoon en je denkt aan Hans Dulfer. Toch is dat niet wat je krijgt als je de set van Stax hoort. In tegendeel, deze band speelt een zeer gevarieerde set. Allerlei stijlen zijn terug te vinden in hun instrumentale authentieke sound. Je hoort de sterke bas-invloeden van Level 42 en het gitaarspel is beïnvloed door Prince. Het geheel is in balans doordat het instrumentaal sensationeel aan elkaar verbonden wordt door leider en saxofonist Hans Clevers. Het is een sfeervolle set met een zomers gevoel. Stax zou een passende afsluiter kunnen zijn op een zomerfestival. 
 
 
The Quartermen sluit vanavond deze avond af. Met een gedeeltelijk nieuwe samenstelling en in totaal vijf leden, blijken zij een ideale afsluiter. Er staat een volwassen band met een geluid dat goed in balans is. De mooie gitaarrifjes van Serge Meulenberg en de stem van zanger Ricardo vormen een verrassende complete sound voor hun mooie liedjes. Het publiek pakt de dansbare muziek goed op en zo sluiten deze mannen de avond af met dezelfde hoge muzikale kwaliteit als hun voorgangers op het podium in Volt.
 

Deze vierde voorronde van Nu Of Nooit is een verrassende avond met talentvolle bands die vanavond in Poppodium Volt het beste van zichzelf hebben laten zien. Zoals jurylid Henk Hover later aangeeft: "Een bijna onmogelijke opgave voor de jury om te kiezen tussen al die kwaliteit aan bands die zich tot nu toe hebben gepresenteerd". Dat is toch waar het uiteindelijk om gaat. De Limburgse popscene is talentvol en heeft veel potentie, blijkt na deze avond. Statesmen gaat er vandoor met een prijs voor Beste Song van de avond. Roy Moonen sleept als drummer bij Storksky de titel Beste Muzikant in de wacht. Met al dit muzikale talent in deze regio zou het zomaar kunnen dat de opener van Pinkpop 2016 uit Sittard komt.