Eerste voorronde Nu of Nooit zet de koers uit

Nieuwe Nor decor voor de road to Pinkpop

Wil Delissen (foto's), redactie ,

Nu Of Nooit is inmiddels een begrip in Limburg en omstreken. Dé popwedstrijd van Limburg volgens SPL en dat klopt als je kijkt naar het uitgebreide deelnemersveld. Allemaal strijdend voor de ultieme hoofdprijs: openen op Pinkpop 2016. Vanavond is Poppodium Nieuwe Nor het decor voor de road to Pinkpop. Een volle zaal, gezelligheid en een set prima bands. Jury maak je borst maar nat.

Aan Hunting Robin de eer om te beginnen. Een leuke band om te zien met een prima stuk muziek. Doet je een beetje denken aan wave maar toch met een eigen identiteit. Zanger en gitariste spelen de afsluitende song tussen het publiek. Toch gaat collega Wesley Ferfers met de titel 'muzikant van de avond' aan de haal.

Phoenix'Ashes doet voor de tweede keer mee aan Nu Of Nooit. Nog energieker dan de eerste keer maakt deze band indruk. Stevige metalriffs, melodieuze zanglijnen afgetopt met afschrikwekkende grunts. Dit maak je niet mee, dit overkomt je. Laat het je overkomen zou ik zelfs zeggen.

Hard gaat de avond verder. Heel hard zelfs. FORGETTOFORGIVE dames en heren! Wederopstanding na de split in 2011 van deze harde heren is een feit. Knoerharde riffs, grunts en melodramatische zuivere zang. Noem het metalcore, noem het post hardcore, noem het whatever. Sonische vernietiging zul je ondergaan als deze heren spelen. Man, wat een energie. Mochten deze heren Pinkpop gaan openen dan weet je een ding zeker: de tent wordt vakkundig afgebroken Jan!

 

Hey Angie mag de 'sonische puin' opruimen van hun voorgangers en de trommelvliezen weer strelen en masseren. Dat doen ze ook. Een band voor liefhebbers van de softere jaren '70 muziek. Het repertoire wordt prima gebracht: Zoetgevooisd, laidback, dromerig met mooie meerstemmige zang hier en daar. Voor de liefhebber een genot.

Ondanks dat de muziek misschien niet als vernieuwend ervaren zal worden, is de band wel een kwalitatieve aanvulling op de line-up van deze avond. Later dit jaar volgt een EP met werk opgenomen in de Abbey Road Studio's in Londen.

Runner up en afsluiter van de avond is ArVee, ontstaan uit de behoefte van Ruben Verkerke om zijn songs te vertolken. Kwalitatief een van de betere acts vanavond terwijl de kwaliteit al hoog is. Funky, honky tonk, soul, Zappa, rock, blues. Gooi dat in de mix en je hebt de voetjes van de vloer. Met een driekoppig dameskoor zorg je voor een room full of music. Nummer Faction Of Freaks bezorgt hen de 'Song van de avond'. Hoewel de muziek afsteekt bij de vorige deelnemers brengt dat ook charme mee. Je vliegt van metal naar funk naar rock. Deze diversiteit zorgt er ook voor dat de jury, Chris Verheijen (Christopher Green, Graef), Henk Hover (L1) en Sander Haagmans (The Whims Of The Great Magnet) het enorm zwaar zullen krijgen bij de bepaling van de finalisten. It's a dirty (fine) job...

Samengevat is deze eerste avond wederom kwalitatief hoog. Hopelijk zal dit de trend zijn voor de komende voorrondes. Elke nieuwe editie van Nu Of Nooit bewijst weer een groei in de genoemde kwaliteit. Op naar voorronde twee in De Bosuil in Weert.