Urpop 2015 beleeft geslaagde editie

Met onder andere Lesoir, Horses Blew Fire, Cherry Darling, Sparrow Falls, Guy Smeets

Tekst en foto's: Marcel Degens ,

Urpop is een gratis toegankelijk popfestival dat dit jaar voor de 34ste keer gehouden werd. Ieder jaar met Hemelvaartsdag komen duizenden muziekliefhebbers naar Urmond om te luisteren naar de alternatieve klanken van het festivalpodium, en de dance-tent.

Ook dit jaar heeft de organisatie weer leuke bands op het programma staan zoals Horses Blew Fire, Sparrow Falls, Cherry Darling, Lesoir, Guy Smeets Band, Postmen, DJ Bartcore en in de tent DJ A Plus, DJ Gotcha, DJ Sneak E.

Het was aan Horses Blew Fire om Urpop 2015 te openen. Deze band had de bandcontest van Mosterdpop gewonnen. Het is nooit gemakkelijk om als opener te beginnen, het publiek begon net pas binnen te stromen, maar daar trok de band zich niet veel van aan en speelde een heel mooie set van dromerige post-rock en catchy refreintjes.

De band is trouwens ook verkozen om deel te nemen aan dit jaars Popronde. Veel te snel was hun half uurtje om.

Toen was het tijd, na wat ombouw, voor Sparrow Falls. Wat heeft de zanger toch een charisma. Hij weet iedere keer weer het publiek te raken met z'n stem en muziek en er wordt vrolijk meegezongen, geheadbangd en gedanst. Deze mannen staan al wat jaartjes op het podium met veel plezier en humor. Zelfs als het snoer van de zangersmicrofoon aan de gitarist blijft hangen waardoor deze bijna valt, kan dat de band niet uit hun zone brengen. Ze spelen lekker door. Na hun optreden zijn de mannen nog lang te vinden op het terrein om ook van de andere bands te genieten.

Dan is het tijd voor Cherry Darling. Deze band heeft in januari zijn tweede CD uitgebracht. Daar spelen ze nummers van: goede oude rock met een hedendaags jasje.

Het begint al aardig druk te worden in Urmond op deze zonnige dag. Overal op het veld liggen dekens spelen de kinderen en wordt er naar te gekke muziek geluisterd en gekeken.

Ook Cherry Darling weet het publiek in de greep van hun muziek te houden en eigenlijk is 30 minuten te kort, maar dat geldt voor alle bands die vandaag al opgetreden hebben.

Nu is het tijd voor Lesoir die de dag ervoor nog in Zwitserland waren om een concert te geven en diezelfde dag nog een optreden hadden in Duitsland.

Deze band is goed op weg om ook in Europa groot te wordend en met recht was de organisatie trots dat ze deze band op hun podium hadden staan. Ze speelden een mooie set en wat heeft de zangeres Maartje toch een mooie en aparte stem.

Daarna is het tijd voor wat blues en wel met gitaartalent Guy Smeets en band die het publiek mogen laten zien wat ze kunnen, na een kleine vertraging omdat de toetsenist moest uitwijken naar een ander keyboard omdat het oude (zeer oude) orgel de geest gegeven had. Guy barst echt van het talent en laat dat ook maar al te graag horen in lange fantastische gitaarsolo's welke perfect aangevuld worden met opzwepende toetsen en de ruwe stem van zanger Rob van der Sluis.

Helaas is het weer omgeslagen en begint het te regenen, gelukkig niet te hard maar toch genoeg voor veel mensen om naar huis te gaan. Gelukkig zijn er nog genoeg diehards voor het volgende optreden en dat is niemand minder dan Postmen. De hoofdact van de dag brengt ondanks de regen toch wat zonneschijn mee met zijn muziek.

Postmen is een van de meest succesvolle Nederlandse hiphop bands en speelt een mix van reggae en hiphop waarin ze het publiek meevoert naar hogere sferen en even lekker laat wegdromen met hun geweldige optreden.

Het publiek geniet met volle teugen en er er wordt flink gedanst. De mensen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Dan is het tijd voor de afsluiter: DJ Bartcore. De Haarlemse D.J. begon al met draaien op de lagere school in het eind van de jaren tachtig en stond ook al in 2014 op Urpop. Toen speelde hij in de tent, maar dit jaar mag hij het geslaagde Urpop 2015 afsluiten.

Het was een prachtige dag met veel zon, gezellige mensen, spelende kinderen en een goede organisatie die het ieder jaar weer klaar speelt om goede bands naar Urmond te halen. Mijn complimenten voor een geslaagde dag, en als het aan mij ligt zeker tot volgend jaar.