Een hele avond volledig genieten van Orgel Vreten!

Twee hammond-liefhebbers laten Heerlen genieten van energieke muziek

Camiel Rodigas ,

Dik één jaar nadat Orgel Vreten Poppodium Volt in Sittard helemaal plat gespeeld heeft, is het tijd dat ditzelfde gaat gebeuren in Heerlen, de Nieuwe Nor. Er is wel een grote verandering ten opzichte van die keer. Robin Piso is weg en de opvolger is Darius Timmer, net zo'n hammond-virtuoos en Thijs Schrijnemakers is en blijft de andere speler. Eens kijken wat de trucs van de mannen zijn deze avond.

Het is nog steeds hetzelfde concept: twee toppers achter de hammondorgel die spelenderwijs de strijd aangaan, elkaar de tent uitlokken maar tegelijkertijd elkaar ook enorm versterken. Daarbij worden de twee heren ondersteund door Jan Teertstra op de basgitaar en Wouter Rentema op drums.
Eigenlijk is het vanaf het eerste moment plezier. Thijs en Darius vliegen erin, laten de hammond meteen op volle toeren draaien. Het blijkt niet een avond te worden waar louter hun pas uitgebrachte album 'Komrad' gespeeld wordt. Er wordt een afwisseling gemaakt tussen sowieso uptempo nummers maar ook wat meer ingetogen kwalitatief, zeer muzikale uitvoeringen. Zeker knap te noemen is het optreden van Wouter op de drums, schijnbaar spelend met een gekneusde rib en dan die passie en energie, chapeau!

Ondertussen is het ook tijd voor gastmuzikant #1. Trombonist Daniël van Loenen komt het podium op en laat horen wat hij in zijn mars heeft aan het in redelijken getale gekomen publiek.
Net zoals in Sittard (en zeker ook in andere steden) heeft Thijs altijd de prachtigste praatjes tussendoor. De humor die hij ook uitstraalt is gewoon al een reden om naar de show te gaan. Dan blijkt Jan Teertstra niet alleen een geweldig goede bassist te zijn maar er wordt ook een nummer gespeeld waar hij zijn vocale kwaliteiten laat horen, het swingt enorm!
Later is het tijd voor de gastmuzikant #2: Ruud Borgers. De geweldige vertolker van het nummer 'Limit To Your Love'. Dit natuurlijk in hele goede samenwerking met de gehele band! Een solo op de gitaar en de geweldige uithalen zorgen ervoor dat Heerlen weer enthousiast klappen kan. Niet dat het ophoudt, nee, Ruud blijft en krijgt zelfs de mogelijkheid om op de plek van Thijs te gaan zitten. Dit om het op te nemen tegen Darius. Niet hammond versus hammond maar gitaar versus hammond.

Dat het een energieke show is en blijft, staat buiten kijf. Daniël komt ook weer terug en gaat het duel aan met Darius, klimt even later op de hammonds en speelt een zeer sterke solo.
Wat sowieso altijd erg tof is om te zien, is het spelen op elkaars orgel. Eerst beginnend vanuit de eigen, buigend naar de ander, een beetje kloten aan de knoppen, dan op het orgel kruipen, vanuit die houding spelen en daarna overspringen en door! Dat allemaal doet Darius in een kort tijdbestek. Uiteraard blijft Thijs niet zitten, hij gaat naar het andere orgel. Ook het volgende nummer wordt in deze formatie gespeeld.
Als slot komt iedereen het podium op, krijgt ook iedereen een moment om z'n kwaliteiten nógmaals te laten horen in een solo. Het is een spetterend einde van deze show. Heerlen eet uit hun hand!!