Limburg viert Bevrijdingsdag uitbundig

Roermond zorgt voor een zeer variƫrend programma, met succes!

Tekst: Camiel Rodigas, Foto's: Judith van Bergen ,

5 mei, Bevrijdingsdag. Dat staat voor herdenking, dat staat voor bevrijding. Maar 5 mei is ook de dag dat er op heel veel plekken in Nederland veel concerten worden georganiseerd, allemaal in het teken van de vrijheid. Zo ook in Roermond.

Om 11.00 begon de dag al met de Kapel Koninklijke Luchtmacht. Ze gaven een geweldig concert terwijl de zon scheen en het lekker warm was. Er stonden stoeltjes voor de ouderen en iedereen genoot er met volle teugen van.
Rond 12.30 kwam het bevrijdingsvuur, dat door lopers vanuit Wageningen de gehele nacht gedragen was, in Roermond aan. Vijf minuten later werd, gelijktijdig met de andere plaatsen waar de bevrijdingsfestivals plaatsvonden, het bevrijdingsvuur aangestoken.

Op het Plein van de Vrijheid waren twee podia: het hoofdpodium en de Sena Talent Stage. Hier stonden vele Limburgse talentvolle bands op te treden. Drunken Dreams gaf een zeer spetterende show voor het al in groten getale opgekomen publiek.
Na dit optreden pakten donkere wolken zich samen boven Roermond en werd door presentator Marco Roelofs iedereen verzocht te schuilen. De Kathedraal was open om veilig te kunnen schuilen. Na een korte maar zeer hevige bui begon Dotan. Zijn hits vonden gretig aftrek bij de jeugd vooraan, maar eigenlijk het hele overvolle plein, gevuld tot in de straten, was razend enthousiast. Niet voor niks was Dotan een ambassadeur van de vrijheid en was het speciaal dat hij in Roermond de aftrap gaf van zijn shows.

Later was het tijd voor Knarsetand. De band stond alweer voor de derde keer in één jaar in Limburg. Na optredens op Mama's Pride en in de Nieuwe Nor dan nu in Roermond. Het was wederom een geweldige mix van ska, hiphop, rock en funk. Ondertussen was de zon weer terug en werd het een groot feest op het plein. De energie die de voltallige band overbracht aan het publiek was fenomenaal!

De winnaar van de Beste Singer Songwriter van Nederland stond ook op het hoofdpodium. Stef Classens liet veel nummers horen die op zijn nieuwe plaat zullen staan. Uiteraard liet hij ook het nummer "Safe and Sound" horen. Ook zijn slotnummer, "Hometown" was een heel erg fijn uptempo nummer. Het publiek was enthousiast!

Meteen tegenover kon Young Pioneers beginnen met spelen. De band die vorig jaar begon met formeren en onlangst een album uitbracht, gaf een sterk, knallend optreden. Door deze optredens zullen ze alleen maar beter worden, top dus!

Gotcha stond ook in Roermond! Deze "oude" band speelt al (met enkele pauzes) vanaf 1986. Ze maken een heerlijke mix van funk, power, hiphop & reggae. Het swingt vanaf het eerste moment, met de vele muzikanten: de saxofonist, percussionisten en een geweldige gitarist. De zon schijnt.

Limburgse band The Dirty Denims gaf op de Sena Talent Stage alvast een voorproefje van wat ze later gaan laten horen tijdens de Popronde dit jaar. Ze zijn hiervoor geselecteerd en zullen dus ook door het hele land gaan touren om hun geweldige punk te laten horen.

Maar het was niet alleen punk. John Coffey stond op het hoofdpodium. De mannen die elke show meer dan 100% geven lieten weer een staaltje vakmanschap horen. Heerlijke sfeer ook. Het publiek had er zin in en er waren eigenlijk constant moshpits. Daarnaast werd een zogenaamde wall of death voorbereid: de linker- en rechterkant rennen dan op volle kracht naar elkaar toe en duwen elkaar om. Je zag iedereen van de band genieten en dus nóg een schepje erbovenop doen! Het is genieten dat deze band gewoon geweldig goed wordt ontvangen en dat iedereen erin meegaat!

Toen was het al tijd voor de laatste twee acts van de lange, muzikale dag. Allereerst de opener van Pinkpop 2015: Jick Munro & The Amazing Laserbeams. Ze lieten een heel fijn voorproefje horen van wat ze op Pinkpop zullen showen. De energieke, gezellige folk met vleugjes rock 'n roll lieten Roermond swingen! Hun afsluiter was de cover van "Drunken Lullabies", uiteraard van Flogging Molly!

De absolute afsluiter in Roermond was Di-rect. Di-rect is en blijft een enorme topband in Nederland. Wellicht soms wat onderschat maar ze zullen nooit verzaken. Zeker met de charismatische zanger Marcel Veenendaal en de energieke Spike, mannen die altijd plezier en passie laten zien en horen. Het begon met "Invincible" en daarmee was de toon gezet. Spike zegt daarbij nog dat hij het geweldig tof vindt hoe trots Limburgers zijn op Limburg. Daarmee wint hij zeker weten heel wat Limburgse harten. De hele show was sterk en het publiek is zeer tevreden over de gehele dag!