Recensie: The Blackwater Experience-Peacemaker

The Blackwater Experience is niet vernieuwend maar wel onderscheidend

Camiel Rodigas ,

The Blackwater Experience is een viertal heren die een goede variatie maken tussen bluesrock, hammond sound en dat allemaal in een jaren 60/70 jasje. Eens goed luisteren en lees hieronder hoe hun plaat Peacemaker in grote lijnen in elkaar steekt. Veelbelovend, dat moet alvast worden gezegd.

'The Wolf & The Eagle' is de perfecte binnenkomer! Die gitaar, die Hammondsound, die drums en die stem, pak daarbij gewoon de algehele klanken en je bent meteen verkocht! En dat binnen 3.29 minuten. In het volgende nummer 'Contraband' speelt die Hammond een nog belangrijkere rol: het opzwepende deuntje maakt het nummer meteen enorm swingend! 

Een beetje Texaanse invloeden komen tevoorschijn bij het derde nummer, 'Whisky & Poker Kid'. Hier hoor je een hele fijne samenwerking met de band. In gedachte heb je eigenlijk ook al een koor op de achtergrond; dat zou een hele grote toevoeging zijn in ieder geval (niets ten nadele van het oorspronkelijke nummer). Even wat 'rust' bij het nummer 'What Never Was Will Never Be'. Je kan het omschrijven als een rockballad. Al met al een fijn nummer van een dikke vijf minuten. 

Dat er ook andere invloeden gebruikt worden is wel duidelijk, in het zesde nummer 'Tenderfood' speelt ook een banjo mee. Het is een nummer waar je niet meteen hoogte van krijgt. Snel, langzaam, gezamenlijk maar ook weer afzonderlijk van elkaar. Niettemin een fijne track.

De titeltrack van de heren van The Blackwater Experience is de meest harde track. Een duidelijk aanwezige gitaar met daarbij het duidelijke stemgeluid van zangerlief. Waar eerst gesproken wordt over een groots koor, is het hier het publiek dat zo kan meedoen: 'Murder Murder!' 'Peacemaker'. 'Hail The Blind' is een zeer waardige afsluiter. Het had hier en daar ietwat knallender gemogen maar je hoort hier wel de kwaliteiten van de gehele band. De muzikaliteit maar ook de samenzang zijn fijn om te horen.  

Kortom, een heel fijn plaatje van negen nummers. Ieder met een geheel eigen verhaal en vaak een geheel eigen invulling. The Blackwater Experience heeft goed gekeken en geluisterd naar andere bands met een Hammond aan boord, ze blijven desondanks wel een eigen sound produceren, een compliment dus!