Sparrow Falls brengt nieuw album uit

En bouwt er meteen een festival omheen: Harvest Fest

Marcel Degens ,

Het was niet mis, wat 20 maart 2015 op het podium stond in de Muziekgieterij in Maastricht. Kill Ferelli en Call It Off gaven acte de présence op een avond die voornamelijk in het teken stond van de release van de nieuwe CD van Sparrow Falls. Een releaseparty met een daverend voorprogramma? Sparrow Falls noemt het zelfs een festival: Harvest Fest.

De naam sluit in elk geval aan bij de naam van het album dat Sparrow Falls vanavond presenteert: "A Brimstone Harvest". En het is werkelijk meer dan een rij optredens van drie bands. Naast de live muziek is er immers ook tattoo art, kunst, vinyl en nog veel meer.

Het is aan Kill Ferelli om de avond te openen. Frontvrouw Kelly rockt als vanouds en de band is goed op elkaar ingespeeld. Er is niet veel van te merken dat dit hun eerste optreden is sinds anderhalf jaar en dat de band speelt met maar liefst drie nieuwe bandleden. Ze spelen oude nummers en een aantal nieuwe songs van hun nog uit te komen tweede album.

Tijdens de ombouw van het podium had ik even de mogelijkheid om met Kelly en de band te praten. Met natuurlijk als eerste vraag: "Waar blijft dat tweede album? De releaseparty was immers in eerste instantie gepland op 13 maart?"

Hun antwoord: "Door ziekte van de producer, nieuw management, en het nog niet helemaal tevreden zijn over sommige songs, is het album niet op de geplande datum af." De band hoopt het album voor de zomer uit te brengen met hun eigen releaseparty.

Mijn tweede en laatste vraag was: "Gaan de geplande optredens door?"
Hun antwoord: "Ja, deze gaan zeker door and we are here to stay!"

Toen was het tijd voor Call it Off. Dit Eindhovense viertal speelt energieke catchy drie-akkoorden poppunk. De band heeft zelf hun eerste full album, na twee eerdere EP's, uitgebracht in februari dit jaar en ze zijn momenteel bezig met hun releasetour, maar ook maakte de band al eerder indruk met dikke shows zoals tijdens de Popronde en Jera On Air. Met al een aantal bevestigde shows trekt het viertal de positieve poppunk-lijn lekker door voor het aankomende jaar.

In de Muziekgieterij maakte de band indruk met hun show, met een beetje duw- en trekwerk op het podium. Het was goed te zien dat de band plezier heeft op het podium. Verder kreeg ze de steeds drukker wordende zaal zover om mee te springen en dansen, alleen het meezingen lukte niet zo. Zeker een band om live mee te maken!

Ten slotte was het tijd voor het hoofdprogramma van de avond: Sparrow Falls. En de hoofdreden om dit festival te organiseren: de release van hun album "A Brimstone Harvest".

Sparrow Falls is al een oude bekende in de Limburgse muziekwereld en speelt een mix van rock en punk. Sparrow Falls werd opgericht in 2005 in Maastricht en het duurde vijf jaar voordat het debuutalbum "Tides" uitgebracht werd in eigenbeheer en na drie jaar werd het album opgevolgd door de EP "Maelstrom" in 2013. Beide releases werden begeleid door uitgebreide tours. De band speelde meer dan 100 optredens, op podiums in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Albanië.

En nu is daar "A Bristone Harvest", tien jaar na de oprichting van de band. Hoe kun je je 10-jarig bestaan beter vieren dan met een nieuw album en een vette releaseshow.

Het is het tweede album van de band en het is een mix van folk, punk, working class rock en jaren '80 hardrock. Voor dit album werkte de band samen met producer Igor Wouters, die onder andere het album van Elle Bandita opnam.

Wat een vette show gaf de band. Zo klinkt jarenlange podiumervaring dus. Die routine betaalt zich ook uit in de podiumpresentatie. Voor de inmiddels goed gevulde zaal geeft Sparrow Falls alles wat het in huis heeft.

Frontman Merijn Verhees hangt menigmaal over de rand van het podium om als het ware de toeschouwer bij zijn strot te pakken met zijn intense stem. Het publiek zingt en danst mee en er ontslaat een kleine moshpit voor het podium. De band speelt het hele nieuwe album aangevuld met een aantal oudere songs.

Na de laatste song had het publiek nog niet genoeg en riep luid om een toegift en de band kwam terug om een heftige maar korte toegift te geven.

Het was een geslaagde avond met drie super bands die elk waard zijn om vaker live te zien. Als je de kans krijgt om één van deze bands live te zien, zeker doen!