A Minor Problem presenteert "Houston We Have A Minor Problem"

Quantum Zero verzorgt mooi voorprogramma

Tekst: Berend Kluijfhout, Foto's: Sjef van Rijt ,

In Voerendaal staat een groepje jongens van zo'n 18 jaar zenuwachtig op een aantal podiumdelen in het hoekje van café De Haas gepropt. Het is A Minor Problem die hun EP-release vieren. Raggende gitaren en schreeuwerig gezang vullen de ruimte van het stamcafé. De band presenteerde het resultaat van 3 lange opnamedagen.

Zoals een echte band betaamt, had A Minor Problem een voorprogramma. In dit geval was dat Quantum Zero. Het klonk heel goed. De zang was zelfs beter dan die van de hoofdband.

De avond werd vervolgd met de hoofdact: A Minor Problem. Die het bestond te beginnen met een uur lang covers, waaronder 99 Luftbalons (hier gingen de 40'ers bijzonder lekker op) en een Britney Spears-hits. Maar de band fleurde op toen het eigen werk aan de beurt was. Al die maanden van schrijven en opnames hadden geleid tot dit moment. Een concert van hun eerste EP "Houston We Have A Minor Problem". De zang is slechter dan op de EP maar het is nog te doen. Het gitaarspel subliem, de drums perfect. Het publiek werkt mee en op de eerste rij gaan vrienden en partners helemaal los. Er wordt op een gegeven moment zelfs een moshpit gestart.

Voor een hiphopfan heb ik me bijzonder goed vermaakt die avond. Met de muzikale skills van de bandleden zit het wel goed. Dat blijkt in het bijzonder als er plots een gitaar uitvalt.
Dan ontstaat een spontane jamsessie. Improviseren is voor de mannen geen punt. Mijn kritiek richt zich vooral op de styling van de bandleden: het is nog iets te veel of je naar die jongen staat te kijken die alles goed had op de CITO-toets, eerder dan naar de rocker die je verwacht bij de muziek.

Het laatste nummer "Eyo Alex" is een nummer waar ik al de hele avond tegenop zie. Op de EP is het het slechtste nummer. Het is dé grap van de EP. Tot mijn grote verbazing werkt het nummer live wél. De hele kroeg zingt het nummer luidkeels mee. "Eeeeyooooo Alex!" Ook ik kan niet achterblijven en sta mee te schreeuwen. De algehele conclusie is toch: deze jongens zouden wel eens groot kunnen worden.