Dandy Warhols spelen een uitverkochte zaal plat

Top affiche in de Muziekgieterij

Roger Smeets ,

Donderdag twaalf maart stonden de Dandy Warhols in een stijf uitverkochte Muziekgieterij in Maastricht. 3voor12 was er uiteraard bij. Het werd een mooie avond met een band die van wanten weet.

De Muziekgieterij zit in de lift. Althans, volgens Dagblad De Limburger. Voor diegenen die vaker in het Maastrichtse poppodium komen is dit geen verrassing. De zaal is uniek in zijn soort door de industriële uitstraling en het geluid is er altijd dik in orde.
Ik durf te beweren dat deze venue de potentie heeft om uit te groeien tot DE toonaangevende zaal in het zuiden van Nederland. Dat een band met de staat van dienst als de Dandy Warhols er staan is slecht het begin.
Ik denk dat de grotere bands snel hun weg naar Maastricht zullen gaan vinden en dat er nog vele grote namen gaan volgen. De lokale Noord-Limburgse helden The Mothmen mogen het voorprogramma verzorgen.

Maar nu de Dandy's. Het is vol in de grote zaal. Publiek variererend van tieners tot veertigers. Hun grootste hit "Bohemian like you" stamt alweer uit 2001. Maar de band heeft meer in zijn mars dan alleen maar die ene hit, zo blijkt na een show van anderhalf uur.
De spanning is voelbaar in de zaal als de band het podium betreedt. Lights and action! Na een rustige intro knalt de band, met als middelpunt zanger Courtney Taylor-Taylor, hun psychedelische power-poprock de zaal in.
Dat de band al sinds 1992 in vrijwel dezelfde bezetting speelt (drummer Brent de Boer sloot aan in 1999) is goed te horen. Perfect en foutloos wordt er gespeeld.

De show komt wel wat langzaam op gang. Ook het publiek is enigszins afwachtend. Maar naarmate de show vordert wordt Maastricht steeds enthousiaster. Het applaus na de nummers neemt langzaam maar zeker toe.
Minpuntje is het gebrek aan interactie van de band met het publiek. Die is er niet, op 1 momentje na, wanneer Taylor-Taylor het publiek bedankt voor hun komst. Storend is het echter niet, de muziek spreekt voor zich.
En daar draait het uiteindelijk ook om bij een live optreden.

Na een dik uur komt de klassieker "Bohemian like you" voorbij. De Gieterij ontploft bijna. De hele wereld kent dit nummer en de uitvoering is subliem. Gewoon zoals het nummer al jaren is, niet aangepast of anders dan anders. En het blijft een lekker nummer.
De show is een dwarsdoorsnede van het uitgebreide oeuvre van de band. Muziek van de negentiger jaren tot nu. In een herkenbare stijl die terug te horen is op de negen albums die ze hebben uitgebracht.
En bovendien, heel erg goed uitgevoerd allemaal.
Na precies anderhalf uur is het helaas afgelopen. Geen toegift, nog wel een bedankje van toetseniste Zia McCabe. De fans, en ook ondergetekende, hadden het niet erg gevonden als ze nog wat langer hadden gespeeld.

In de Muziekgieterij is het altijd goed toeven. Mooie zaal, geweldig geluid en (niet te versmaden) het (speciaal) bier in een glas of uit de fles. Vanavond was het nog beter dan anders. En daar hebben de Dandy Warhols maar mooi voor gezorgd.
Benieuwd naar de ontwikkelingen in Maastricht, ik verheug me alweer op het volgende optreden.