Al 30 jaor, maar nog lang neet ald!

Rowwen Hèze in podium Grenswerk Venlo

Angelique Leurs ,

Rowwen Hèze is terug met de theatershow 'Saus'. Een try out show in een een uitverkocht Grenswerk. Klaar voor een avond hossen en meezingen.

Het verjaardagsfeestje van Rowwen Hèze. Al 30 jaar beklimmen deze mannen de podia in Limburg en zelfst ver daarbuiten. Het podium staat goed vol, behalve de eigen muzikanten waren er nog een aantal gastmuzikanten aanwezig. Natuurlijk is er weer een hoofdrol weggelegd voor de muzikale duizendpoot Emil Szarkowicz die ook vanavond weer weergaloos speelt. De blazers, een pianist en ook de achtergrondzangeressen, die ook nog instrumenten bespelen. Er valt een hele hoop te zien en te beleven op het podium.

Wat opvalt is hoe gemêleerd het publiek is. Van jong tot oud en niet alleen spijkerbroeken en t-shirts. Ook mensen die echt gekleed zijn voor een net avondje uit zitten tussen het publiek. Het is leuk om te zien hoe een band zowel jong als ouder publiek kan bekoren.

Het eerste nummer 'Zondag In 'T Zuiden', wordt meteen door het hele publiek uit volle borst meegezongen. Daarna volgen wel meteen een paar rustige nummers, die in deze setting en bezetting erg mooi tot hun recht komen, zoals het half Spaans/Mexicaans-talige 'De Moan', prachtig gezongen door Linda Smeets. Maar de verwachte feeststemming in de zaal blijft nog uit. De liedjes zijn weliswaar hetzelfde, maar klinken zo toch net anders. Een beetje meer ingetogen wellicht. Het is mooi, het is goed, het is leuk, maar verwacht niet de Rowwen Hèze die de mensen kennen. Het mengpaneel in het midden van de zaal is dan wel netjes afgedekt, maar dat blijkt vanavond overbodig. Er wordt nog geen druppel bier gegooid. Wel wordt er meegezongen en meegedeind, maar daar blijft het dan ook bij. Misschien ook omdat de gemiddelde leeftijd vanavond toch beduidend wat hoger ligt dan normaal. Of misschien omdat het een try out was, maar de avond komt een beetje stroef op gang. Voor de feestbeesten zijn er dan teveel rustige nummers in de set.

Gelukkig verandert dit gaandeweg de avond. De nummers worden feestelijker en het publiek begint los te komen. Uiteindelijk zien we een vertrouwd Rowwen Hèze die doet weer dat wat ze het beste kan. Knap dat een band na 30 jaar zichzelf nog wil en kan vernieuwen. Als je een keer echt goed naar de teksten wil luisteren en genieten van de aangepaste arrangementen, is het zeker een aanrader. Je regenponcho kun je thuis laten. Geen rondvliegend bier!