Waeskepop: kraamkamer van de popmuziek

Next generation bandjes laten zien wat we in de toekomst kunnen verwachten

Marcel Degens ,

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni was dit jaar Waeskepop. Genoemd naar en georganiseerd door J.V. 't Waeske, jongerenvereniging te Guttecoven, en bedoeld als evenement om als organisatie iets terug te doen voor de gemeenschap. 3voor12 limburg nam een kijkje bij de beginnende bandjes die zich lieten horen. Tussen de vele covers werden er ook zelfgeschreven nummers gespeeld. Een leuke blik op de kraamkamer van de popmuziek.

De eerste keer Waeskepop was in 2004, toen nog 1 dag tijdens de Kermis op zondag. Sinds 2008 is Waeskepop uitgebreid naar 2 dagen. 3voor12 limburg was dit jaar, 2015, alleen aanwezig op de zondag. Op de zaterdag speelde noiZZ, een coverband die bestaat uit 6 man en die pop-rock covers speelt.

Op de zondag worden we getrakteerd op aankomend talent met als opener de band March. Twee vriendinnen die al wat jaartjes samenspelen en sinds een jaartje de band March vormen. De jonge dames spelen voornamelijk covers in een akoestisch jasje, alleen begeleid met een gitaar en een "ikea"-kastje dat dienst doet als drum.

Het was te zien dat de dames nerveus waren, maar hun stemmen vulden elkaar goed aan, het was een leuke set en de muziek kwam goed aan bij de mensen op het plein. Een plein dat langzaam maar zeker steeds drukker werd.

De dames vroegen aan het publiek of ze hun vaders een biertje konden geven voor Vaderdag want dat hadden die wel verdiend.

Na een korte ombouw stond er de band The Floodlight. Het is de band aan te zien dat ze al vaker op het podium gestaan heeft. Ook deze band speelt een aantal covers, maar laat daarnaast voornamelijk eigen nummers horen. Ze rocken er flink op los. Vooral de krachtige stem van zangeres Evy Schulpen valt goed.

Tijdens de ombouw van het kleine podium kan men genieten van een hapje en een drankje. Ook aan de kids is gedacht en er staat een springkussen waar ook de wat "oudere" kids gebruik van maken. Er staat een mechanische stier en een schietkraam.

Dan is het tijd voor The Quartermen. Normaal speelt de band eigen nummers in de stijl van Britpop en Indierock, maar vandaag spelen ze ook wat covers in een eigen jasje. De band heeft net zijn EP "Down the Stairs" uitgebracht en we zullen ze zeker vaker gaan tegenkomen op festivals.

Na een korte ombouw is het tijd voor Dazed and Confused. Deze band is al sinds 2013 samen en speelde eerst alleen maar covers. Maar tegenwoordig zijn ze druk bezig eigen werk te schrijven en we worden dan ook getrakteerd op twee eigen nummers.

Ik sta er steeds weer verbaasd bij als gitarist Rick Moonen een solo speelt. Man wat kan deze jongen spelen! De band heeft er zin in en rockt het podium. Zangeres M'Lynn krijgt het publiek aan het springen, dansen en meezingen.

Dan volgt er een wat langere ombouw, want de volgende band bestaat maar liefst uit 9 man. Normaal bestaat de band uit 8 personen maar omdat zangeres Yvette in verwachting is, zal Amber Huijnen de zang voorlopig overnemen. Het publiek wordt nu verwend met twee zangeressen in plaats van één.

De afsluiter van de avond is Dizcover. Dizcover speelt covers en heeft een breed repertoire van Nederlandstalig tot rock. De band heeft al heel wat ervaring en wat ze doen komt goed aan bij het publiek. De interactie van de band met het publiek is vanaf het begin aanwezig en de band laat iedereen meezingen en dansen en er is zelfs ruimte voor verzoekjes. Het is een echte feestband

Het was een gezellige dag waar je nog voor een normale prijs een lekker pilsje kon drinken. Goede muziek en droog weer maakten het tot een geweldige feestje.

Ik vind het altijd leuk om next generation bandjes te zien, Oké, het is niet altijd perfect en soms sluipen er wat foutjes in, maar daarom is het niet minder leuk om te zien wat we in de toekomst kunnen verwachten.