Wanneer het klikt, dan gaat het muziekmaken vanzelf

Interview met Arnold de Boer van the Ex

Joséphine Kurvers ,

3voor12/limburg spreekt met zanger Arnold de Boer van the Ex over de samenwerking met de Ethiopisch band Fendika. Aanstaande vrijdag spelen ze namelijk samen met Fendika in poppodium Grenswerk in Venlo. Het belooft een mooie avond te worden met zomerse temperaturen en het bijzondere samenspel van deze twee bands op het balkon van Grenswerk. Wil jij erbij zijn? Dat kan, want we mogen een fantastisch prijzenpakket weggeven, bestaande uit: twee tickets voor het optreden van the Ex & Fendika in Grenswerk, de CD The Ex Live At Bimhuis, de DVD The Ex Live At Cafe OTO en de 7-inch single Lale Guma / Addis Hum van The Ex met Fendika.

Het begon ergens midden jaren negentig, toen Terry Hessels (gitarist the Ex) met zijn vriendin een jaar lang met een jeep door Afrika ging reizen. De reis eindigde in Ethiopië waar ze waanzinnige muziek hoorden. Terug in Europa gingen ze op zoek naar meer van zulke muziek en kwamen ze in contact met Ethiopische mensen in Nederland. Zij vertelden dat er geen enkele Europese band in Ethiopië kwam en dat het geweldig zou zijn als dat wel zou gebeuren. In 2002 lukte het the Ex om te gaan touren door Ethiopië.

"Toen the Ex 25 jaar bestond, was er het plan om een, geweldige Ethiopische muzikant, de legendarische saxofonist Getatchew Mekuria, uit te nodigen in Paradiso om vervolgens mee te gaan om een hele tournee door Europa. Dat was geweldig", vertelt Arnold de Boer. "Ook hebben we met hem in Ethiopië gespeeld, waar een jonge danser zei dat er gedanst moest worden tijdens onze optredens met Getatchew Mekuria."

Deze jongeman, Melaku Belay, is tevens de oprichter van de Ethiopische band Fendika. Het klikt tussen Fendika en the Ex, waardoor the Ex deze band al een aantal keren heeft uitgenodigd op hun tour. Vorig jaar hebben ze zelfs samen een single opgenomen, die begin april dit jaar is uitgebracht.

"Wij hebben er opeens een paar dansers bij als we met Fendika spelen", gaat de Boer verder. "Waar zie je dat nou, een soort van rare scheve gitaar-punk-band met twee Ethopische dansers en een paar andere Ethiopische muzikanten erbij?". Daar gaan we deze zomer dus ook weer mee op tour, om samen geweldige muziek en dans te maken. Het wordt zeker weten bijzonder".

Deze keer speelt niet alleen the Ex Ethiopische muziek, maar zal Fendika ook nummers van the Ex, muziek uit polder, spelen. Naast spelen, eten en drinken de bands ook regelmatig samen. Volgens Arnold komen ze daardoor al snel op één lijn en gaat het maken van muziek vanzelf.

"De muzikanten van Fendika stappen op hun eigen manier in onze liedjes. De Ethopische muziek is grotendeels, net als een deel van onze muziek, gebaseerd op improvisatie. Onze muziek is eigenlijk ook best wel simpel, dus het gaat eigenlijk al snel. Ook omdat we het goed met elkaar kunnen vinden. We hebben eigenlijk niet zo veel woorden nodig, ook al spreken ze best een goed woordje Engels", lacht de Boer. "Muziek is dan ineens heel makkelijk om te mee communiceren. Als je het goed met elkaar kunt vinden, dan is de uitwisseling met muziekinstrumenten net als de manier waarop je met elkaar een gesprek voert. En dan is het met muziek misschien nog wel makkelijker, omdat je dan die taalbarrière niet hebt".

De samenwerking met Fendika heeft er ook voor gezorgd dat the Ex anders naar muziek is gaan kijken. Maar de Nederlandse band heeft ook verandering gebracht in de Ethopische muziek. Zo waren er in het Afrikaanse land geen vrouwelijke drummers. Optredens van the Ex met drummer Kat zijn in Ethopië op de nationale televisie uitgezonden. Nu zijn er daar ook vrouwen gaan drummen. De drummer van Fendika is via the Ex ook in aanraking gekomen met jazzdrummer Han Bennink die op werkelijk alles drumt. Hij drumt nu anders dan de traditionele Ethiopische drummers doordat hij Bennink heeft zien spelen.

Eerder dit jaar bracht the Ex met Fendika de 7-inch single Lale Guma / Addis Hum uit. Lale Guma betekent zoiets als 'Kom op' of 'Actie' en wordt gezongen door de Boer in het Amhaars, de officiële werktaal van Ethiopië.

"Ik weet echt niet precies wat ik overal zing", licht de Boer toe. "Natuurlijk hebben ze het me wel in grote lijnen verteld. Het is een wild liedje, met een soort van gevechtsidee erin, omdat Ethiopië het enige land in Afrika is dat niet gekoloniseerd is geweest. De Italianen hebbben het wel geprobeerd, maar het is hen niet gelukt Dus de Ethiopiërs hebben best veel liedjes over dat onderwerp, over hoe ze de Italianen verslagen hebben. Dat zit ook in dit liedje, met het idee van 'we winnen' of 'we pakken ze'. Als we dat liedje live spelen, voert Melaku ook een heftige dans uit en op een gegeven moment geeft hij mij dan ook een soort stok, die een speer moet voorstellen. Dan word ik daarop mijn manier in mee getrokken en moet ik een Ethiopische dans doen. Het andere liedje, Addis Hum, is een Gurage nummer. Een deel van dit liedje is gezongen in het Guragigna, de taal die in de regio Gurage gesproken wordt, door de zangeres van Fendika. Het andere deel wordt in het Engels door onze drumster Kat gezongen. Het gaat over Addis Abebe, de hoofdstad van Ethiopië en heeft een typisch Gurage ritme."

Aanstaande vrijdag 3 juli zullen the Ex en Fendika hun kunsten vertonen in poppodium Grenswerk in Venlo. Omdat het warm wordt zal het optreden op het balkon plaatsvinden. Dat belooft wat.

"Het wordt zweten. En ik denk dat niet alleen wij moeten dansen, maar het publiek ook", verklapt de Boer. "Dat is wel het gave aan Ethiopische muziek. Het is  heel erg duidelijk dat bij die muziek ook dans hoort. In Nederland merk je dat mensen het niet logisch vinden dat er bij muziek gedanst wordt. Maar in Ethiopië is dat heel erg logisch. Als mensen het vrijdag te warm krijgen van het dansen, dan moeten ze maar wat meer drinken", grapt de Boer. "Ja toch?".

Wil je vrijdag bij dit bijzondere optreden in Venlo zijn? Met onze prijsvraag, bedacht door Arnold de Boer zelf, maak je kans op twee tickets voor aanstaande vrijdag. Daarnaast krijgt de gelukkige prijswinnaar ook de 7-inch single Lale Guma / Addis Hum van the Ex met Fendika, de DVD the Ex Live At Cafe OTO en de CD The Ex Live At Bimhuis.

De prijsvraag: noem vijf verschillende Ethiopische dansen.
Stuur je antwoord vóór vrijdag 3 juli 12.00 uur naar 3voor12limburg@gmail.com en wie weet ben jij de gelukkige winnaar van dit prijzenpakket.