Verslag zondag van Bospop 2015

Deze dag is vooral geliefd bij de (prog)-rockers

Antoine Bongers ,

In tegenstelling tot het fantastische festival weer van de zaterdag begint de zondag druilerig en valt er regelmatig lichte regen. Ook is het een stuk frisser dan de dag er voor.
Het deert de echte festivalganger echter nauwelijks. Al bij de eerste band is het veld al behoorlijk gevuld.

In dit druilerige decor mogen de mannen van Pauw de aftrap verzorgen. Deze Twentse band die in 2014 redelijke bekendheid verwierf met hun psychedelische rock laat degenen die nog slaperig zijn, of uit de 24 uurs tent komen even rustig wennen aan hun muziek maar gaan al snel voluit. Deze band staat op de drempel van doorbreken en ze hebben net hun eerste CD afgerond. Na een goede en afwisselende sho besluiten ze met hun single "Shambhala". Er zijn redelijk wat fans aanwezig en ongetwijfeld zullen ze weer vele nieuwe er bij hebben gekregen. Zanger Brian Pots nodigt iedereen uit om de dag er na 3fm te luisteren naar het debuut van hun single op de nationale radio.

In de tent openen de mannen van FM de dag. Sinds 1984 zijn ze bezig en na een pauze weer helemaal terug. De prima rock en de geweldige stem van Steve Overland worden omlijst door een strakke show. Het plezier spat er van af en besmet de volle tent en iedereen lijkt enthousiast mee te deinen.

De twee mannen van The London Souls vallen op mainstage jammer genoeg wat weg in het decor. Met hun sound laten Tash Neal (gitaar) en Chris St. Hilaire (drums), afkomstig uit New York (what's in a name) waarom ze op mainstage staan. Het klint prima, maar in de tent zouden ze beter tot hun recht zijn gekomen.

Anneke van Giersbergen is bijna een garantie voor een volle tent. Bij The Gentle Storm is het dan ook dringen. Het is een mix van rock, klassiek en metal met de geweldige stem van Anneke als bindende factor. Vanaf de eerste noten gaat het helemaal los en kom je ogen (en oren) te kort. Links, rechts, boven en onder, overal gebeurt er iets. Men rent over het podium en een lawine van geluid, ondersteund door mooie licht effecten vult de zaal. Het publiek geniet er van en heeft het gevoel iets unieks mee te maken.

Ondertussen wordt mainstage klaargemaakt voor één van de headliners van Bospop 2015. Black Label Society met de legendarische gitarist Zakk Wylde. Lange tijd was hij de gitarist van Ozzy Osbourne. Een strakke bas, gierende gitaar riffs en lekkere drumpartijen laten horen waarom BLS bij de metal fans zo geliefd is.

Danko Jones zegt zelf niet zo goed gitaar te spelen als Zakk Wylde maar wil er toch een "great show" van maken. Het publiek kan de zelfspot cq bescheidenheid wel waarderen. Wat velen niet weten is dat Jones ook columnist is voor verschillende muziekbladen. De rauwe rock van Dank Jones zet de tent meteen in vuur en vlam.

Wie je vandaag niet tussen al dit gitaargeweld zou verwachten is Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra. Hij zal ongetwijfeld even met gefronste wenkbauwen naar het publiek hebben gekeken. Veel lang haar, baarden, tattoo's en spijkerjasje met veel namen er op maar ongetwijfeld niet die van hem. En eerlijk gezegd paste hij ook niet in het programma maar des te groter is de uitdaging. Wat een klasse heeft deze man en zijn fabuleuze orkest. Met zijn vlotte pianospel laat hij zelfs diverse metalfans meebewegen op de boogie woogie. Hij heeft prima begrepen dat je dit niet een hele show moet volhouden en de fantastische gasten zorgen voor een prima uigebalanceerd programma met voldoende afwisseling. Ook special guest Marc Almond (o.a. bekend van Soft Cell) krijgt het publiek gemakkelijk los maar de absolute smaakmakers zijn de vocalisten Louise Marshall, Mabel Ray en vooral de imposante Ruby TurnerJools Holland is al jarenlang radio- en televisiepresentator. Met de allergrootsten heeft hij samengewerkt en kan voor zijn shows dus zijn enorme netwerk aanspreken. Zijn geweldige orkest maakt het feest compleet.

In de Bosuil is Tim Christensen al geweest maar zijn band Dizzy Mizz Lizzy heeft al meer dat tien jaar niet meer opgetreden. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen en de mannen maken het helemaal waar. Met hun harde gitaar rock zetten ze de tent volledig op zijn kop.

Een band die al jaren populair is en een grote schare fans heeft is Europe. Zanger Joey Tempest is een echt podium beest.Wat een energie heeft deze man en dan ook nog een geweldige stem er bij. Het publiek is gek op hem, hij weet dat en begruikt dit ten volle. Het komt de show alleen maar ten goede. Ze zullen altijd verbonden blijven aan hun grote doorbraak uit 1986, "The Final Countdown". Dit nummer komt dan ook na een geweldige show voorbij en het veld gaat helemaal los.

Dan is het de beurt aan Thunder. De mannen horen waarom zij sinds 1990 al vele gouden en platina albums hebben gekregen. Hun aanstekelijke rock laat de tent deinzen. En de geweldige stem van zanger Danny Bowes doet de rest.

Al meer dan 25 jaar staat de symfonische rock van Dream Theater aan de top. Vele fans zijn speciaal voor deze band naar Bospop gekomen. John Petrucci en zijn mannen stellen hun niet teleur. Met een geweldige show laten ze horen zeker niet uitgeblust te zijn. Muzikaal en visueel is het genieten geblazen voor de vele fans.

Iets zwaarder is de afsluiter in de tent, Anathema. De songs van deze progressievew rockers zijn donker. Ze hebben liefhebbers over de gehele wereld en touren na 25 jaar nog steeds de wereld rond.

De headliner en afsluiter op de zondag is Steven Wilson. Hij is een multi-instrumentalist en producer. Muzikaliteit en visualiteit komen in zijn show samen. Alles klopt en zit zeer vernuftig in elkaar. Nog even genieten en dan is Bospop 2015 voorbij.

Bospop 2015 mag gerust als een geslaagde editie gezien worden. Muzikaal viel er veel te genieten en dit trok dan ook veel bezoekers. Het gezellige en gemoedelijke waar Bospop om bekend staat was er ook dit jaar weer. Wij zijn al ongeduldig verlangend naar de volgende editie.