Verslag zaterdag van Bospop 2015

35-jarige formule werkt nog steeds

Antoine Bongers, foto's Pascal Lemlijn ,

Op hetzelfde terrein van de natte editie van vorig jaar gaat het 35-jarige Bospop verder met dezelfde formule. Eén dag met voor elke smaak wat wils en één dag voor vooral de (prog-)rockers.

Druk bezochte zonnige en warme eerste dag.

De eerste dag van editie 2015, begint op zaterdag met warme temperaturen en veel zonneschijn.

Op mainstage heeft Navarone de eer het festival te mogen openen. De mannen uit Nijmegen en omgeving pakken deze kans met twee handen aan en rocken de aanwezigen goed wakker.

De mooie dames van Luminize bijten het spits af in de tent. Deze van oorsprong Kroatische meiden begrepen dat ze om veel te kunnen spelen beter naar Nederland konden verhuizen. De kans op succes zou dan ook groter zijn. Vanuit Den Haag bestormen ze 's lands festivals en laten een indruk achter die je bij blijft.

De volgende band op mainstage behoeft eigenlijk geen introductie meer. De uit Zeeland afkomstige band Racoon heeft inmiddels een reputatie om u tegen te zeggen. Melodieus, soms melancholisch, aangrijpend en dan weer een catchy hit. Ook Bospop moet er aan geloven en er wordt luidkeels meegezongen met o.a. "Love You More", "Took a Hit" en vele andere hits die langskomen.

In de tent heeft inmiddels de stoere Canadese Layla Zoe het podium beklommen. Met haar stoere blues en rock heeft zij in de Bosuil al menig fan voor zich gewonnen. Ook vandaag krijgen zij waar voor hun geld.

Niet verwacht en toch geprogrammeerd is Anastacia. Zij noemt haar genre zelf "sprock", een mix van soul, pop en rock. Ondanks de vele opgetrokken wenkbauwen bij het bekend maken dat ze zou komen weet ze haar status waar te maken met een puike show. Ze bespeelt prima haar publiek en men zingt volop mee.

Hoewel Rory Gallagher sinds 1995 niet meer onder ons is leeft zijn muziek voort dankzij Band of Friends. Met twee leden die ook echt met Gallagher gespeeld hebben (Gerry Mc Avoy en Ted Mc Kenna) en de Nederlander Marcel Scherpenzeel wordt de muziek van Gallagher bij de fans levend gehouden. 

Melissa Etheridge laat op mainstage horen en zien dat ze nog steeds de wensen van haar vele fans kan vervullen. Haar kenmerkende zang en gitaarspel, aangevuld met een geweldige band laat velen op het Bospop terrein vele jaren terug gaan in de tijd.

Hetzelfde kunnen wij van Fish zeggen. Deze voormalige frontman van Marillion speelt het legendarische album "Misplaced Childhood" helemaal. Na 30 jaar staat dit album nog steeds als een huis. Dat hij de tekst regelmatig van papier haalt deert niemand. Met een superband is hij in vorm en de tent gaat uit zijn dak.

De soul van de Texaanse Gary Clark Jr. zou in de tent waarschijnlijk beter tot zijn recht zijn gekomen. Toch weet hij het publiek te bekoren met zijn gitaarspel en zijn stem. Dat wij nog veel van hem gaan horen mag duidelijk zijn.

Dan is het de beurt aan een echte singer-songwriter. De van oorsprong Limburgse Joost Zweegers, beter bekend als Novastar. In de tent komen zijn moois songs prima tot hun recht.

Ook op mainstage nu een singer-songwriter. Ed Kowalczyk is vooral bekend als de zanger van de band Live. Hij heeft meer dan twintig miljoen albums verkocht en laat vanavond horen waarom. Hij speelt vooral nummers van Live en van voor tot achter zingt iedereen mee. Hij is een echte festival hit die de sfeer er prima in houdt.

Ook in de tent iemand die een echte hitmachine is. Caro Emerald brak record na record met haar debuutalbum en laat op Bospop horen waarom. Haar hits komen natuurlijk voorbij maar ze zegt ook bezig te zijn met een nieuw album. De single die hiervan af moet komen klinkt ook weer als een echte en herkenbare Caro Emerald. Succes verzekerd dus zou je zeggen.

De afsluiter van Bospop zaterdag 2015 zijn de mannen van ZZ Top. Zij stonden al drie keer eerder op Bospop met hun herkenbare bluesrock. Ook vanvond geven ze weer een gave show. Hun rauwe geluid en de prachtige en passende video projecties zorgen er voor dat je je geen moment verveelt.

De eerste dag van Bospop kan gerust een succes genoemd worden. Mooi weer, een geweldige sfeer en prima muziek zorgen voor een geslaagde opening van Bospop 2015.