Beeg Open Air: meer dan harmonie en fanfare

Uitgelicht: Tarzan's my Daddy, Trip to Dover en Grupo Go

Marcel Degens ,

Waar zijn we nu beland? Wat heeft 3voor12 limburg te zoeken op het 115de verjaardagsfeestje van Harmonie Sint Cecilia Grevenbicht-Papenhoven? Een feestje dat wordt opgeluisterd met godbetert een Zaate Hermeniekes Kampioenschap? Verder verwijderd van onze "core business", de alternatieve rockmuziek, geeft het niet, zou je denken. Toch wist onze fotograaf tussen het hafa-geweld door wat meer alternatieve bandjes te spotten en op de gevoelige plaat vast te leggen.

Op zaterdag 27 juni werd voor de eerste keer Beeg Open Air gehouden, oftewel BOA, zoals de organisatie het noemt. De organisatie van BOA speelde al langer met de gedachte om een festival in eigen dorp te organiseren en nu was er een bijzondere aanleiding die gevierd moest worden: de Harmonie Sint Cecilia Grevenbicht-Papenhoven bestaat in 2015 115 jaar. Om dit te vieren werd er een samenwerking gevormd tussen de vijf cafés van Grevenbicht en de organisatie van BOA. Op de diverse podia was ruimte voor een grote variatie aan muziekstijlen. Er was veel meer te beleven dan harmonie- en fanfaremuziek.

Het was onmogelijk om overal bij te zijn. Er zat niets anders op dan, op goed geluk, overal maar even te gaan kijken. Foto schieten en op naar de volgende act. Tekstueel zal ik drie bands eruit lichten: Tarzan's my Daddy, Trip to Dover en Grupo Go.

Om 15.00 uur was het de eer aan Tarzan's my Daddy om de eerste Beeg Open Air te openen op het podium dat opgebouwd is op het Burgemeester Kotenplein. Tarzan's my Daddy bestaat uit twee jonge dames uit Den Haag die ruige vrouwelijke Indierock spelen. Als de dames opkomen, gekleed als wat doet denken aan de hippy's uit de jaren 70, verwacht je niet zo'n stevige rockshow als die de dames afleveren. Helaas, zoals zo vaak bij de opening van zo'n dag, was er nog niet zoveel publiek aanwezig, maar dat betekent niet dat de dames zich inhouden. Hier kan menig band nog wat van leren en ik ben er zeker van dat dit niet de laatste keer was dat deze band ons Limburg bezoekt.

Trip to Dover speelde en gaf ook nu weer een geweldige show. Je ziet telkens weer dat het duo plezier heeft in hun optredens. Het blijft me steeds weer verbazen hoe goed deze band het publiek aanvoelt en weet hoe ze de mensen aan het meezingen krijgen. Maar Trip to Dover heeft dan ook al wat jaren ervaring opgedaan in binnen- en buitenland

Als afsluiter was er de band Grupo Go. Deze band bracht de stemming nog hoger met hun BALKAN SALSA BLUES muziek en humor op het podium.

Ik heb nog veel meer bands gezien, maar bij veel bands ben ik maar een aantal nummers gebleven, niet omdat de muziek niet goed was, maar omdat de meeste bands tegelijk speelden en ik toch overal een beetje van wilde meekrijgen uit nieuwsgierigheid.

Het was al met al een gezellig festival dat goed georganiseerd was. Er was echt voor iedermans smaak muziek.