Interview met Life's Electric Interview met Life's Electric

Vastberaden, hard werken en geloven in je muziek

, Roger Smeets, Jörg de Groot (foto's)

Interview met Life's Electric

Vastberaden, hard werken en geloven in je muziek

Roger Smeets, Jörg de Groot (foto's) ,

De band Life's Electric, met roots in Weert, bracht onlangs de EP Catalyst uit. Ook stonden ze in de voorronde van Nu of Nooit 2015. De EP krijgt de ene na de andere mooie review en de agenda met optredens blijft ook groeien. De hoogste tijd voor een gesprek met de vier heren over hun muziek, dromen en de toekomst.

Een zaterdag middag in Weert. In de repetitie ruimte van De Bosuil zijn de mannen net klaar met hun wekelijkse oefensessie. Klaar voor hun optreden later die avond. Gelukkig hebben ze nog energie over om een paar vragen te beantwoorden. 

Hoe is Life's Electric ontstaan? Drummer Michiel Korsten antwoordt: "op mijn veertiende ben ik begonnen met drummen. Snel daarna wilde ik al in een band spelen. Toen kwam ik Lars (Geuskens, basgitarist) tegen. Dat is al zo'n twaalf jaar geleden. Na een paar jaar spelen kwam Ferry (van der Woude, zang) in de band die toen Project A heette. Daar hebben we ongeveer 6 jaar in gespeeld. De basis van Life's Electric is daar ontstaan. Vanaf 2010 zijn we met Life's Electric begonnen. Na een tijdje is de huidige gitarist Gert-Jan (Stehouwer) erbij gekomen. De tweede gitarist en de toestenist zijn ongeveer twee jaar geleden gestopt. Toen hebben we besloten om in de huidige samenstelling door te gaan, zonder toetsenist."
Zanger Ferry vult aan: "We hoefden niet lang na te denken of we een nieuwe toetsenist nodig hadden. We hadden een album uitgebracht (in 2012) dat niet helemaal naar onze wens was. Toen zijn we gaan nadenken over wat we voor muziek wilden maken en wat we zelf het liefst zouden horen. En dat is gewoon hele harde rock. Het mocht allemaal wat ruiger en lomper en dat zijn we gaan doen. En we zijn nu harstikke tevreden met wat we doen." 

Jullie EP is nu uit. Wat zijn de plannen voor een volledig album? "Eind van dit jaar zou mooi zijn. Qua nummers is het ook geen probleem. Geld is een ander verhaal. We hebben al een album uitgebracht, dit deed niet heel veel en heeft veel gekost".  Waarom deed de vorige plaat niet veel? "Dat is deels ook onze eigen schuld. We hebben veel te weinig aan promotie gedaan. Qua productie was de plaat gewoon goed, en we hebben ons kapot gewerkt om de plaat gerealiseerd te krijgen. De release shows waren ook veelbelovend, maar het rommelde ook een beetje in de band waardoor de aandacht wordt afgeleid van wat er daadwerkelijk moet gebeuren: met zijn allen keihard werken om de plaat fatsoenlijk te promoten. We wisten niet zo goed wat we moesten doen en welke kant we nu op wilden. Zo waren we al snel een jaar verder en dan is het album alweer oud nieuws. We waren ook niet enthousiast genoeg over de muziek en dat wil je wel uitstralen." 

Wat is er nu anders? "Het verschil met deze EP is dat dit de muziek is die we willen maken. We staan hier met zijn allen voor de volle honderd procent achter. We willen onze muziek nu ook aan iedereen laten horen. Er is ook een groot verschil met de producers. De vorige producer, Jonas Filterborg (oa Beef), is echt een heel goede en te gekke producer, maar hij is wat meer pop-gericht. En wij willen anders klinken. We stonden toen wel helemaal achter de muziek. Toch is dat niet geworden wat wij eigenlijk wilden. Het mistte iets. We waren er uiteindelijk toch niet helemaal tevreden mee. Dat lag niet aan de producer, maar toch.  Onze huidige producer Robin van Loenen (Destine) zorgt er nu voor dat we veel vetter klinken. We zijn ook zelf veel meer bezig met sound en hoe we willen dat het klinkt. Zo zijn we ook aan Robin gekomen". Gert-Jan: "Kk hoorde toevallig een bandje dat ik niet kende (dat bleek Shiverburn te zijn) en dat vond ik echt klinken zoals wij ook willen klinken, qua productie. De match was toen snel gemaakt". "We hebben met zijn vieren een veel duidelijkere visie wat we willen en hoe we willen klinken dan dat we dat eerder met zijn zessen hadden. De huidige EP is daar het resultaat van". 

En jullie oudere muziek? Verdwijnt die helemaal uit het repertoire? "We spelen daar zeker nog een aantal tracks van. We hebben deze opnieuw gearrangeerd en we spelen ze nu veel harder. Je groeit natuurlijk ook en de nummers veranderen ook mee. Als we richting album gaan zullen er nog een stuk of twee nummers overblijven denken we."

Hoe gaat het verder nu binnen de band? "Heel erg goed. We kunnen veel hebben van elkaar en elkaar er ook op aanspreken als iemand iets niet bevalt. Op Gert-Jan na kennen we elkaar al meer dan tien jaar en dat schept een band. We kunnen gewoon eerlijk zijn tegen elkaar en zijn buiten de band om ook vrienden van elkaar. Dan loop je ook net wat harder voor de ander. En we hebben een beetje het 'wij tegen de wereld idee'; samen zijn we sterk! Vriendschap is een belangrijke pijler binnen Life's Electric". 

Hoe schrijven jullie de nummers? "We schrijven allemaal wel. Iemand heeft een idee, een riff of een bepaalde groove, dit zetten we in Dropbox en de rest gaat er mee aan de gang. Vinden we het gaaf dan werken we dat verder uit. We wonen best ver uit elkaar en dit is de beste manier van werken voor ons. Op deze manier is onze repetitie tijd ook altijd effectief. Dan zijn we samen en hebben we ook een concreet idee om mee te werken. Gemiddeld repeteren we één keer per week een paar uur. Soms ook meer, maar we zijn altijd goed voorbereid als we repeteren".  

Hoe ziet de toekomst eruit voor Life's Electric? "We zijn hard aan het werk. We moeten er nu voor zorgen dat onze nummers nog beter worden. Veel live spelen, en ervoor zorgen dat onze muziek zich verspreidt. Je moet in de muziek het geluk hebben dat je werk bij de juiste mensen terecht komt. Deze EP is volgens ons goed genoeg om de juiste interesse te wekken. We zijn druk bezig om onze plaat rond te sturen. In Duitsland proberen we ook voet aan de grond te krijgen. We hebben geen boeker, bewust, omdat je zelf het allerhardst je best doet voor je band. Op dit moment is er niemand die ons blind ergens neer zet om te spelen. Als dat wel zo zou zijn dan is het natuurlijk een ander verhaal. Maar eerst proberen we in Nederland zoveel mogelijk te spelen om de mensen enthousiast te krijgen voor de band. Hopelijk kunnen we in de zomer nog wat mooie festivals doen. Zoveel mogelijk exposure, dat is nu belangrijk. 

Nog dromen voor de toekomst? "De grootste droom is om met onze muziek de wereld rond te gaan. Maar voor de nabije toekomst zouden we heel graag eens een langere tour willen doen. In een busje, op elkaars lip en mensen onze muziek laten horen. Kijken hoe dat bevalt. Maar gewoon heel veel spelen is ook al een droom".  

Life's Electric is goed bezig. De nieuwe EP, steeds vollere agenda en genoeg nummers om een album te maken. En met een duidelijke visie: eigen muziek maken en heel veel spelen. Ik ben erg benieuwd wat de toekomst voor deze enthousiaste mannen gaat brengen. Ik kijk er in ieder naar uit om meer te horen van deze band.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg