Diversiteit in de vierde voorronde van Nu of Nooit 2015

Champagne Crash, Jick Munro & The Amazing Laserbeams, Black Velcro, Weekend Safari, Yila & BMB

tekst: Roger Smeets, foto's: Marcel Degens ,

Tijd voor alweer de vierde voorronde van de belangrijkste muziek wedstrijd in Limburg. De Muziekgieterij in Maastricht is het podium waar de muzikanten vanavond hun talent mogen tonen.
Met als inzet: Pinkpop 2015 openen. 3voor12Limburg was er uiteraard bij en doet verslag van een verrassende en gevarieerde avond.

Vijf bands, en allemaal hebben ze vijfentwintig minuten de tijd om het publiek en de jury voor zich te winnen. Niet gemakkelijk, maar dat is het concept.
Stipt op tijd, om 21.00 uur opent Weekend Safari de avond. Electro pop uit Maastricht en omgeving. Drie man; gitaar, bas en drums. Beide gitaristen hebben ook een synthesizer meegenomen. Openen is altijd lastig en als de techniek het ook nog laat afweten wordt het helemaal moeilijk.
Ondanks dat klinken de poppy, ritmische nummers best aardig. Wat opvalt is de erg goede drummer. Onverstoorbaar slaat hij zich door de probleempjes heen.
De rest klinkt af en toe een beetje rommelig. Als bassist en gitarist van instrument wisselen klinkt het geheel een stuk beter. Aardige opening, maar de finale zal een brug te ver zijn. Nog wel, potentie heeft Weekend Safari wel degelijk.

Champagne Crash deed in 2013 ook al mee aan Nu of Nooit en haalde toen de finale via de publieksprijs. Stevige rock daalt neer over de Muziekgieterij. Het is wel meer dan rock alleen, de nummers hebben ook een gevoelig randje. Strakke ritme sectie, een goede gitarist en een zangeres die niet alleen kan uithalen maar ook de rustige stukken beheerst.
Goede nummers, niet vernieuwend, wel lekker om naar te luisteren. Minpuntje is het gebrek aan interactie met het publiek. De muziek komt niet echt aan bij de bezoekers. Er wordt veel gepraat en weinig geklapt.
muzikaal gezien dik in orde, of het wederom genoeg is voor een plek in de finale betwijfel ik.
 

Tijd voor een korte pauze. Jick Munro & The Amazing Laserbeams bouwt inmiddels op. Ze hebben de meeste fans meegenomen vanavond. Zeven man sterk, met onder andere een accordeon, banjo en een grote contrabas. Tex-mex en Country-blues is misschien wel de beste omschrijving voor de muziek.
Maastricht veert op bij de aanstekelijke en dansbare muziek. Een en al vrolijkheid op het podium. En ook bij de toehoorders. Zoals de band het zelf zegt: "Are you ready to get your earpussy's fucked?"
En dat gebeurt. De muziek zit goed in elkaar. Het lijkt alsof ze ter plekke verzinnen wat ze spelen maar dat is slechts schijn. Het zit echt goed in elkaar, met ruimte voor improvisatie. Allemaal goede muzikanten en allemaal kunnen ze zingen. Met recht een feestje!
Deze band krijgt tot nu toe het meeste applaus en overtuigt het meeste tot nu toe. Lol maken, jezelf niet te serieus nemen en genieten van je optreden. Dat doen ze en ze nemen iedereen daarin mee.
Bassist Eddie "The Walker" Black krijgt de prijs voor de beste muzikant van de avond. Daar zal niemand het mee oneens zijn lijkt me. Wat mij betreft een grote kanshebber voor de finale. 

Op het laatste moment, twee dagen vantevoren, hoorde Black Velcro dat ze mee mochten doen aan Nu of Nooit. Dat is geen ideale voorbereiding. Ze maken punky garage rock. De jonge zangeres doet denken aan Blondie, en dan heb ik het over de stem.
Catchy, en lekker in het gehoor liggende nummers. Geen slecht optreden, er mag nog gewerkt worden aan de podium presentatie. Een band die nog genoeg ruimte heeft om door te groeien.
De prijs voor het beste nummer van de avond "The Boy With The Orange Hat" hebben ze alvast binnen. Wie weet zit er in de toekomst nog meer in.
 

Hip hop uit de hoofdstad van de provincie. Als laatste mogen Yila & BMB aan de bak. Nederlandstalige rap uit Limburg, ondersteund door een DJ. Je zou het misschien niet verwachten bij Nu of Nooit. De mannen bewijzen in hun set dat ze hun plek dubbel en dwars verdiend hebben. BMB opent, vol enthousiasme pakt hij de zaal. Rappen kan hij, een goede flow en verstaanbare teksten.
Hij roept het publiek op om zijn maat Yila te roepen, hij is hem kwijt. Gelukkig is de rapper uit de Heeg (wijk in Maastricht) net op tijd. Hij begint met een spoken word, enkel ondersteund door een mondharmonica die de blues speelt. Heel goed uitgevoerd, recht uit het hart.
Dansend en springend voltooien ze hun set. Rappend over het leven, de liefde en de stad Maastricht. ze betrekken het publiek meerdere keren bij hun show.
Gewoon goed en lekker om de avond mee af te sluiten.

De vierde voorronde bracht verschillende stijlen op het podium. Het is goed om te zien dat de Limburgse muziekscene zich ontwikkelt in veel verschillende stijlen. Dat is alleen maar goed voor de toekomst en de afwisseling.
Mijn favoriet was Jick Munro & The Amazing Laserbeams. De leukste muziek en de beste podiumact. Maar Yila & BMB zouden zeker niet misstaan in de finale.
We weten het snel. Na de vijfde voorronde in Volt weten we wie op 21 februari gaan strijden voor dat ene ticket voor het grootste festival van Nederland.