Voorronde 3 Nu of Nooit 2015

Life's Electric, NBRASKA, True Citizen, No Man's Valley, The Anaesthetics

Ruud Everaerts ,

Op 3 januari vond de derde voorronde plaats van dé bandwedstrijd van Limburg: Nu of Nooit 2015. Inzet is zoals altijd: wie opent dit jaar Pinkpop? Vijf bands presenteerden zich op deze zaterdag in poppodium Grenswerk, en onze recensent van dienst maakte een verslag met een mening.

Wie een willekeurige voorronde bijwoont kan geen inschatting maken van hoe het niveau van deze avond zich verhoudt met de rest van de avonden, maar dat let me niet om over deze avond en de deelnemers mijn mening te geven.

Natuurlijk niet zonder eerst op te merken dat het een avond was waarin heel verschillende bands voorbij kwamen, waardoor elke uitspraak in zekere zin appels met peren vergelijken is. Maar mijn voorkeur lag wel heel duidelijk bij een band, die me weer eens deed beseffen waarom bandjes kijken leuk kan zijn: soms word je volledig positief verrast door de kwaliteit en originaliteit van de artiesten. Zo'n moment had ik bij NBRASKA.

De avond werd geopend door Life's Electric. Inmiddels een EP uit, en podiumervaring rijker, maar nog steeds niet de band waar ik warm voor loop. Misschien is het de zang die me te vaak in distortion mode staat. Ik mis de subtiliteit wat. Soms is er iets van een aanzet waarbij ik mijn oren spits, een aanzet tot een subtiele solo, of een redelijk pakkend gitaarbegin voor een song, maar dan verzuipt die weer in de rest van het geluid. Veelbelovend is het als de zanger de zaal de mogelijkheid biedt om een stukje mee te zingen, maar de bedoelde melodie is waarschijnlijk toch net iets te ingewikkeld om de hele zaal mee te krijgen.

Toen kwam, wat mij betreft dus, de ontdekking van de avond: NBRASKA. De band, gebouwd rondom singer-songwriter Francis, brengt prachtige klanken naar Grenswerk. Hoe is het te omschrijven? Het begin is sfeervol, maar toch blijken het echte Liedjes wat we horen. Een stem waar je even aan moet wennen, maar waaraan je je snel over geeft. Heerlijk met de ogen dicht genieten, en richting het einde van de set wordt de muziek steeds meer dansbaar.

De volgende band is True Citizen. Apart bandje, dat het wat off key tegen een toon aanzingen tot eigen kunstvorm heeft verheven. In de falsetto-stukken blijkt dat dit een bewuste keuze is: deze stukken zijn in mijn oren wel zuiver. De zanger kiest voor de dissonante tonen, waarschijnlijk om een wat klagelijk effect te bereiken. Al met al toch niet mijn kopje thee.

Meer, nee, veel meer in mijn straatje is No Man's Valley. Hoe zullen we dit noemen? Stoner, rock, alternatief. indie? Wie houdt van stompende elementaire bluesklanken met een twist is hier aan het goede adres. Op papier nu ik het probeer op te schrijven, doet het wat vreemd aan: de zanger maakt gebruik van vervreemdende stemeffecten: soms als een Grote Vriendelijke Reus, soms als een opper-zombie stoot hij zijn klanken uit, en toch kan ik het geheel niet anders dan als "lekker" omschrijven. Die combinatie kan dus! In een nummer maakt de groep dan ook nog gebruik van een sample uit een stand-up comedy act. Het past perfect bij elkaar. Het totaal laat de indruk achter van een band die van alle markten thuis is en moeiteloos Pinkpop aan zou kunnen.

The Anaesthetics is de afsluiter van de avond. Een band die net als True Citizen, een voorliefde heeft voor wat dissonante inzetten bij de zanglijnen, maar die de op die manier opgebouwde spanning vloeiender weet om te zetten naar pakkende composities. Regelmatig kwam daardoor iets voorbij met mogelijke hitpotentie. Al overtuigde het me nog nergens helemaal, toch een kanshebber. De pluspunten zijn er: de keyboardspeler haalt bij tijd en wijle de vreemdste klanken uit zijn instrument, de zanger legt in een bepaald nummer een sympathiek soort eigenwijsheid in zijn stem. In elk geval een bandje om in de gaten te houden.

Wie er door is naar de finale, horen we pas na alle voorrondes. Maar wel werd het liedje van de avond gekozen, en de muzikant van de avond. De jury koos beide keren voor NBRASKA. Drummer Daniël Jonkers mocht zich de muzikant van de avond noemen, en het beste liedje was volgens de jury ook van deze band: het nummer Darkness.