Onderweg naar de finale met... Jick Munro & The Amazing Laserbeams

#NON15

Francis Pronk ,

Op zaterdag 21 februari is de finale van Nu Of Nooit 2015 in Muziekcentrum De Bosuil in Weert. De winnaar opent Pinkpop! Zijn de finalisten al een beetje zenuwachtig? En wat zijn hun plannen ná Pinkpop? We vragen Jick Munro & The Amazing Laserbeams het hemd van het lijf!

Zijn er al spanningen voor de finale? 
Ja, de spanning in de repetitieruimte is om te snijden. Bij ieder foutje wordt er wel een instrument stuk geslagen, liefst nog op het hoofd van het bandlid wat de fout maakte. Zo is de contrabas eraan gegaan en speelt onze gitarist nu op een tamboerijn. Vermoedelijk spelen we op potten en pannen in de finale.
 
Hoe bereiden jullie je voor?
De afgelopen weken zijn we door onze personal coaches op een streng dieet gezet van enkel rooie bieten en kikkerbilletjes. Daarnaast starten we ’s morgens gezamenlijk met een uur boeddhistisch gebed om onze stembanden warm te maken. Hierna volgt een danstraining en worden onze snorharen gekortwiekt. Ook is onze frontman Jick Munro in de week na de voorronde gestart met een zeer intensieve Pucknakdoewie-training o.l.v. sensei Shuwarma, maar tot nu toe weten we niet of dat veel heeft opgeleverd. Sindsdien verzamelt hij wel allerlei soorten rare bloemen en planten en probeert hij onze muzikaliteit op te wekken door kruiden op ons te gooien tijdens het repeteren.
 
Hoe vaak per week oefenen jullie? 
We oefenen doorgaans twee tot drie keer in de week. Dat doen we in een schuilkelder die is gebouwd in de koude oorlog en die ons beschermt tegen luchtaanvallen en bommen tot niveau V2. Deze kelder is in het centrum van Geleen. 
 
Gaan jullie extra uitpakken in de finale? 
Ja, iedereen heeft zich tot het uiterste gepusht om alles te geven in de finale. Denk maar aan alles wat je denkt, en vermenigvuldig dit met 10. Dat is hoe het optreden gaat zijn. 
 
Wat vinden jullie van de concurrentie?
Absoluut top. Als we verliezen, komt het in ieder geval door hun… 
 
Kunnen de finalisten elkaar nog recht in de ogen kijken?
Ja, over het algemeen wel. Al is dat voor onze gitarist wat lastiger, want die kijkt van zichzelf al scheel. 
 
Nu is de grote vraag: Wat gaan jullie ná Nu Of Nooit doen? Mochten jullie de wedstrijd winnen, wat is het plan ná Pinkpop? Er wordt veel gesproken dat je na Pinkpop nooit meer iets hoort van Nu Of Nooit bands. Of ze gaan uit elkaar of het lukt niet om het succes vast te houden. Wat gaan jullie doen om het tegendeel te bewijzen?
Voor het plan na Pinkpop, verwijzen we graag naar de voorlaatste vraag. Die wordt daar beantwoord. Wij gaan gewoon lekkere muziek maken en ons stinkende best doen. We gaan ervoor, Pinkpop zou in dat opzicht super zijn! Maar onze nuchterheid geeft ons net dat beetje extra waardoor we weten dat de muzikale weg moeilijk is en zal blijven. Daardoor blijven we gefocust en met z’n allen sterk. We zijn net de musketiers wat dat betreft. 
 
Als jullie niet winnen, gaan jullie dan nog eens proberen om mee te doen aan Nu Of Nooit of andere bandwedstrijden?
Nee, de wedstrijd heet Nu of Nooit. Hoewel het ontzettend leuk is om te doen, gaan we het niet nog een keer doen. Al zijn er uitzonderingen. Onze vrouwelijke drummer doet al jaren mee in verschillende bezettingen en we hebben het idee dat ze van de lange adem is. We schatten dat het haar ofwel dit jaar lukt en anders maakt ze in 2026 nog een vrij grote kans. 
 
Mochten jullie winnen, welke band ga je dan zeker bekijken op Pinkpop? 
Dan zorgen we dat zeker vooraan staan bij Jick Munro & The Amazing Laserbeams.
 
Wat kunnen we nog van jullie verwachten dit jaar? 
We hebben al een leuk programma op staan na Nu of nooit. Zo gaan we in maart opnemen bij de beroemde en befaamde Amsterdam Recording Company en brengen we het resultaat hiervan uit op vinyl. Er zal dus nog een officiële EP-release komen. Ook spelen we op enkele zomerfestivals en cafés en zullen we in het najaar in september spelen in het Pesthuys in Maastricht in een tweetal theatervoorstellingen. Er zit dus nog genoeg in onze magische koker. 
 
Staan er buiten de finale van Nu Of Nooit nog andere optredens (of festivals) op het programma?
Yes, zie hierboven. Houd ook zeker onze Facebook en site in de gaten. Dan blijf je up-to-date.

Bekijk hier het vorige interview met Jick Munro & The Amazing Laserbeams.