Afterpartees: kort maar krachtig

Band laat zijn potentie zien in de Muziekgieterij

Tekst: Roger Smeets, Foto's: Camiel Rodigas ,

Woensdag 28 januari stonden de Afterpartees op het affiche in de Muziekgieterij in Maastricht. 3voor12 Limburg was erbij en genoot van dé Limburgse belofte van het moment.

De Afterpartees uit Horst zijn goed bezig. Hun album "Glitter Lizard" is net uit en krijgt overal lovende recensies. De live agenda staat goed vol, ze spelen door het hele land.
Ook Maastricht staat op de agenda. Helaas is de Muziekgieterij maar matig gevuld voor deze toppers. Jammer, zeker gezien het feit dat het wel eens hard zou kunnen gaan met deze jongens. Kans gemist voor degenen die er niet bij waren.

De Belgische band Mountain Bike verzorgt het voorprogramma. Dirty pop die zeker niet slecht klinkt. De mannen kiezen ervoor om op te treden met alleen een onderbroek en een basketball shirt aan. Leuk gedaan, maar het leidt wel af van de muziek.
Het wordt hierdoor een beetje een gimmick. Deze fratsen hebben ze helemaal niet nodig, de muziek is overtuigend genoeg.

Dan is het de hoogste tijd voor de Afterpartees. Na een druk release weekend, met een geweldige show in Eindhoven, is het afwachten hoe ze het vanavond gaan doen.
Ze beginnen vol energie. Aftikken en gaan, geen poespas. Frontman Niek springt al bij het derde nummer het publiek in. De muziek klinkt erg goed. Pretpunk, garage pop. In elk geval liedjes met een stevige gitaar en een lekkere stem erbij. Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn om lekker te klinken.

Niek is blij dat hij, zoals hij zelf zegt "plat kin praote". Hoewel hij er gelijk aan toevoegt dat hij het voor dat ene speciale meisje in het publiek wel vertaalt.
De band weet hoe ze zich op een podium moeten gedragen. En dat alles onder leiding van zanger Niek. Deze jongeman heeft een enorme rockstar-uitstraling en weet de zaal te bespelen alsof het zijn tweede natuur is. Zonder dit te overdrijven. Hij is echt, dit is niet gemaakt of gerepeteerd of uitgedacht. Hij is zo, misschien wel een jonge Johnny Rotten?

De Afterpartees versie van Taylor Swift's "Shake it off" komt goed uit de verf. Popliedjes kunnen best leuk zijn, als je ze maar op de juiste manier speelt. En dan ineens, na nog geen uur spelen, is het plotseling afgelopen.
De band neemt afscheid en de DJ zet al in. Je ziet het publiek denken: "was dit het al?"
Helaas wel. Erg jammer, iedereen had graag meer gehoord en gezien.

Het optreden van de Afterpartees was heel erg goed. Ze laten zien dat ze niet voor niets zoveel aandacht krijgen. Top album, mooie live shows en een zanger die iedereen mee krijgt. We gaan de komende jaren nog veel plezier beleven aan deze band uit het noorden van Limburg.
Ik denk zelfs dat dit de volgende Limburgse band kan zijn die een vaste waarde gaat worden in Nederland en ook daarbuiten.
Het hoofdpodium van bijvoorbeeld Pinkpop is niet heel erg ver weg. Dat kan niet anders.