Jaarlijstjes 2015 (2/2)

3voor12 limburg blikt terug op het afgelopen jaar

Verschillende Limburgse bekenden uit de muziekscene geven hun beste albums van 2015 door.

Bas Braam (From Earth)

01. Motörhead – Black Magic
02. Lamb Of God –VII
03. Papa Roach – F.E.A.R.
04. Ghost – Meliora
05. Sylosis – Dormant Heart
06. Slayer – Repentless
07. Mastodon – Once More ‘Round The Sun
08. Carach Angren – This Is No Fairytale
09. Black-Bone – Blessing In Disguise
10. Black Bottle Riot – III : Indigo Blues

De albums 4 tot en met 10 zijn in willekeurige volgorde geplaatst en albums die ik geregeld met veel plezier beluister. De bands Black Bone (Rock ‘N Roll), Black Bottle Riot (Rock ‘N Roll /Southern Rock/Bluesrock) en Carach Angren (Symfonische Black Metal) zijn bands van eigen bodem die ik erg vet vind. Deze heb ik dan ook in mijn lijst gezet om ze als tip mee te geven. Zeker bands die je (live) moet checken als je dit nog niet gedaan hebt (wat mij haast onmogelijk lijk zeker wanner je van deze stijlen muziek houdt!) Maar de top 3 zijn toch wel met een reden tot deze positie gekozen.

3. PAPA ROACH – 'F.E.A.R.'. Papa Roach hoort voor mij in het rijtje thuis van bands die tot mijn jeugdsentimenten behoren. Ik vind hun laatste album 'F.E.A.R.' heel sterk en luister hem dan ook geregeld. Maar de reden voor het behalen van de derde plek in mijn jaarlijstje is toch vanwege het feit dat mijn zoontje Bo, net 1 jaar oud, altijd heel erg enthousiast reageert wanneer ik dit album opzet. Keer op keer geniet ik hier enorm van!

2. LAMB OF GOD - 'VII'. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij in geen jaren zo verheugd heb op een release van een album van een band/artiest als op deze! Vooral de aanloop naar de release van het album is door LOG geniaal uitgestippeld. Door het verspreid releasen van een aantal nummers werd ik zeer nieuwsgierig naar het hele album. Het nummer 'EMBERS' is toch wel mijn favoriet van dit album. Mede ook door het feit dat Chino Moreno (Deftones) op het nummer meezingt.

1. MOTORHEAD – 'BLACK MAGIC'. Wat moet ik hier over zeggen? Het is gewoon heel simpel en duidelijk, LEMMY!!! Muziek dat knalt als een malloot. Gewoon recht voor zijn raap Rock ‘N Roll. Die bassound?! Zo hoort een bass gewoon te ronken. Geweldige muziek, de stijl waar ik toch wel het liefst naar luister. Dit album wordt wellicht niet door iedere Motörheadfan gezien als het beste album, maar ik vind het te gek! En vanwege het overlijden van Lemmy op deze manier een ode aan hem en dan ook de plek op nummer 1!

Tips voor 2016: Textures, Gojira, Paceshifters, en Metallica(?).

Erik Muijsenberg (The Mothmen)

01. Ryan Adams - 1989
02. Calexico - Edge of the Sun
03. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
04. Tame Impala - Currents
05. Courtney Barnett - Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
06. The Van Jets - Welcome To Strange Paradise
07. FFS - FFS
08. Balthazar - Thin Walls
09. Fidlar - Too
10. Afterpartees - Glitter Lizard

Ryan Adams - 1989
De man die makkelijk in één jaar drie albums uitbrengt, bracht dit jaar wat mij betreft het beste album van 2015 uit. Bizarre keuze om als gevestigde artiest een cover album uit te brengen, laat staan van tienerster Taylor Swift, maar het werkt! Het album misstaat niet tussen zijn andere klassiekers 'Gold' en 'Heartbreaker' en heeft mij zover gekregen om een Taylor Swift album, al is het indirect, van voor tot achter te luisteren. Dit zegt natuurlijk ook iets over de nummers die ik nu stuk voor stuk mee kan zingen. Dus mocht ik ooit bij een Taylor Swift concert belanden zal ik, aan de bar hangend, stiekem ieder nummer mee kunnen zingen.

Wat Ryan Adams betreft, in 2016 zal hij vast wel weer met één of meerdere albums op de proppen komen. Tijd genoeg nu zijn relatie met Mandy Moore op de klippen is gelopen. Muzikaal gezien heb ik het dit jaar redelijk rustig gehad. Het begin van het jaar hebben we met The Mothmen wel nog wat hoogtepunten behaald waaronder het winnen van studenten bandwedstrijd Kaf en Koren in het nieuwe Doornroosje en het voorprogramma spelen van zeroes rockers The Dandy Warhols.

Ook is in het begin van het jaar tijdens de Sound Niks Show (een tribute festival in OJC Niks Horst) een nieuwe band geboren. We hadden de eer om Ramones klassiekers de zaal in te slingeren en dat beviel goed. Samen met Micky Bouten, de Sevenumse knuffel ginger, is na die show in Horst Ginger Joey and His Rockets to Russia geboren. Het einde van het jaar was voornamelijk nieuwe nummers schrijven voor toekomstige muzikale projecten waarmee ik in de loop van 2016 op het podium hoop te staan. 

Jonny Ladeur

01. Low - Ones and Sixes
02. The Gentle Storm - The Diary
03. Pauw - Macrocosm Microcosm
04. Joe Madman & The Sidewalkers - The Call Of Joe
05. Unknown Mortal Orchestra - Multi Love
06. First Aid Kit - Stay Gold
07. Tame Impala - Currents
08. Father John Misty - I Love You Honeybear
09. zZz - Juggernaut
10. Ryley Walker - Primrose Green

* Best Live Album:
Father John Misty - Live at Rough Trade
* Best Box Set:
Eels - The Complete Dreamworks
* Best Reissue:
Narassa - Viaggio Pop 1&2
* Beste Verzamel Album: Duyster Sessions
* Beste Live Concert: Wovenhand (C-Mine Genk)

Kelly Kockelkoren (Kill Ferelli)


01. Against Me - Transgender Dysphoria Blues
Ik weet het... 2014, maar deze is zo gaaf!

02. Ben Caplan - Bird With Broken Wings.
Ik zag hem deze maand voor het eerst live. Ik had nog nooit van hem gehoord. Maar ik heb alleen maar met open mond staan kijken tijdens die show. Wat heeft die gast een stem!

03. Imagine Dragons - Smoke & Mirrors
Een band die ik graag in 2016 live wil gaan zien.

04. Adele - 25
05. Twenty One Pilots - Blurry Face 

Jörg de Groot, hoofdredacteur 3voor12 limburg

  1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
  2. Tame Impala - Currents
  3. Europe - War Of Kings
  4. Eagles Of Death Metal - Zipper Down
  5. Operation: Mindcrime - The Key
  6. The Chemical Brothers - Born In The Echoes
  7. Sufjan Stevens - Carrie and Lowell

Mijn Top 7
Ik kom niet tot tien platen. Misschien te weinig tijd om te luisteren of gewoonweg niet meer opvallende platen. Wie zal het zeggen. De zeven platen die ik heb gekozen zijn stuk voor stuk groeiers.

Nummer een, Kendrick Lamar viel me wel meteen op. Redelijk oldskool maar met frisse elementen. Een diverse plaat. Van mooie grooves, jazzy composities naar op het kinderachtige af zingen over een piemel, Lamar zet het allemaal op de plaat. Toch moet je er niet eenmalig naar luisteren. Daar bulken de tracks teveel over van details.  

Hoogtepunt qua concerten dit jaar was de release show van Afterpartees in Area 51 in Eindhoven aan het begin van het jaar. Wat een energie, wat een spektakel. De voorrondes van Nu Of Nooit puilden uit van kwaliteit. Het kan niet anders dan dat een hoop deelnemers in 2016 zullen gaan shinen.

Dieptepunt van het jaar was mijns inziens het overlijden van Rutger Smeets (Sungrazer). Een gemis voor dierbaren maar ook de muziekscene. Het ga je goed waar je ook moge zijn!

Tips voor 2016
Hofbuskers maken al een hele tijd fijne platen. De kwaliteit van deze mannen moet gewoon breder gaan opvallen, kan niet anders.