dEUS laat de kerk volstromen

Belgische rockband laat zich gelden in Maastricht

Camiel Rodigas ,

Voor diegene die het niet weten: dEUS is niet alleen de naam van een Belgische rockband, het woord is (zonder die bijzondere aanpassing van kleine letters en hoofdletters) ook het Latijnse woord voor God. Hoe toepasselijk dat die band afgelopen vrijdag optrad in een heuse kerk. Tom Barman en consorten hadden geen last van teruglopend kerkbezoek. De St.Lambertuskerk in Maastricht was stijf uitverkocht!

dEUS heeft een tijdje stil gelegen, maar ze heeft besloten toch weer te gaan touren. Maar dan wel met een andere ingang. Deze tour zal de band ook nummers spelen die niet vaak, of zelfs soms nog nooit, zijn gespeeld tijdens een concert.

En deze keer dus in een kerk. Een unieke locatie, dat vraagt natuurlijk om een unieke klank. Mede door de galm is het gewoonweg niet nodig om volledig versterkt te spelen. Het geeft een fijn geluid, maar ook een geluid dat goed gecontroleerd moet worden.

Het openingsnummer is "Wake Me Up Before I Sleep". Een fijne starter waarbij de heren relaxed op hun kruk gaan zitten en beginnen te spelen. De uitverkochte kerk reageert hier uiteraard zeer positief op. Wat volgt is dat Tom Barman het concept van hun concerten uitlegt.

Het vraagt van de gehele band een behoorlijk nieuwe input. Het is niet meer het klakkeloos spelen van de grootste nummers. Er worden nummers gespeeld van alle zes de albums. Denk onder meer aan de wel iets meer bekende nummers zoals "7 Days, 7 Weeks" en "Eternal Woman".

Wat helaas opvalt is dat de zangpartij van Tom Barman niet altijd goed te horen is. Die valt weg wegens het te harde geluid van de andere instrumenten. Het lijkt soms niet heel erg op een "soft electric" show, zoals het optreden stond aangekondigd Het knalt behoorlijk en het zou zeker niet misstaan in een gemiddeld poppodium zoals bijvoorbeeld De Muziekgieterij zelf!

Kwalitatief is wel alles dik in orde. Je merkt dat de mannen het heel erg fijn vinden om andere nummers te spelen en de kenners van dEUS zijn natuurlijk enthousiast als net dat favoriete nummer, dat nummer dat anders nooit gespeeld wordt, nu te horen is.

Wat opvalt is dat de viool van Klaas Janzoons een zeer belangrijke rol speelt in vele nummers.

Na een uur zeggen de heren gedag maar uiteraard is er een toegift. Geen "Bad Timing" at all! Vervolgens is het laatste nummer "Serpentine" een voltreffer. Een hele mooie uitvoering en het publiek komt in vervoering.

Was dat nu de echte afsluiter? Welnee, de Heer zij geprezen, er komt nog een encore! Het absolute slotnummer is "Dream Sequence #1". Dit nummer is eigenlijk echt te hard voor in de kerk. Nu is het meer een rockshow geworden. Desondanks is iedereen enthousiast. Maar als het meer ingetogen was geweest, zou het wellicht meer binnengekomen zijn.

dEUS laat de kerk volstromen en doet zijn naam eer aan. Niet dat ze pretenderen God te zijn, maar het zijn gewoonweg top-muzikanten. Mede door de St.Lambertuskerk kan iedereen die erbij was, zeggen dat het een uniek optreden was. Niet voor niets was het stijf uitverkocht en zat iedereen gezellig hutje mutje! Genieten met een hoofdletter G.