10 Vragen Met...

Nu Of Nooit 2015 Finalist Waking Skies

Joséphine Kurvers ,

Komende zaterdag is het zo ver: de finale van Nu of Nooit 2015. Zes Limburgse bands strijden dan om die felbegeerde plek op Pinkpop. In deze speciale editie van 10 Vragen Met... voelen we elke dag een finalist aan de tand. Vandaag is dat Waking Skies uit Herkenbosch die als winnaar tijdens de voorronde in de Bosuil in Weert uit de bus is gerold.

Wie zijn jullie?

"Ooit waren we de band van Van Der Lende, de huisband van Frank van der Lende op 3FM. Nu zijn we Waking Skies. We zijn via live audities op de radio bij elkaar gebracht en komen dan ook uit allerlei verschillende plaatsen in Nederland. Hartstikke mal natuurlijk, maar het maakt on wel tot wie we zijn nu. We komen deels uit Limburg, Gelderland en Utrecht."

Hoe zouden jullie de muziek die jullie maken omschrijven?

"We maken energieke, frisse, eigenzinnige pop/rock nummers."

Wat is jullie favoriete zaal in Limburg om in te spelen?

"De Muziekgieterij, de Bosuil, de Nieuwe Nor, de ECI, Volt, Grenswerk. Nee, zonder dollen, iedere zaal heeft volgens ons iets unieks. We hebben tot nu toe in Volt en in de Bosuil mogen spelen. Dat heeft ons twee finaleplekken opgeleverd. Dus daar hebben we wel goede herinneringen aan."

Hebben jullie al eens eerder meegedaan met Nu of Nooit?

"Voor Waking Skies is dit de eerste keer dat we als band aan Nu Of Nooit meedoen. Onze drummer, Martijn Soeterbroek, heeft in het verleden wel al enkele keren mee mogen doen.

Hoe kijken jullie terug op de voorronde?

"We hadden veel energie, dus we stonden áán. Dit was een van de lekkerste optredens tot nu toe met de band. We kregen ook een bak met energie van het publiek, het geluid was goed en voelden elkaar goed aan. Ondanks dat onze bassist, Bram Schrijver, die week ziek op bed heeft gelegen. Als we dit zo in de finale ook kunnen doen zou dat geweldig zijn. Dus we zijn druk bezig om Bram ziek te maken, haha."

Heeft het winnen van de voorronde jullie tot nu toe nieuwe dingen gebracht?

"Ja, ontzettend veel. Nu Of Nooit doet veel aan publiciteit en zorgt ervoor dat de bands die in de finale staan in de schijnwerpers komen te staan. We worden al gevraagd voor regionale televisieoptredens en optredens in Limburgse zalen en huiskamers. En nu dus een interview met 3voor12/limburg."

Gaan jullie tijdens jullie optreden in de finale nog iets speciaals doen?

"We hebben wel wat extra elementen aan onze show toegevoegd, maar we zullen niet al te rare dingen gaan uithalen. Het leek onze zangeres, Ysja van Leeuwen, wel leuk om al zingend via een touw naar beneden te komen als een soort acrobaat. Dat idee heeft het toch niet gehaald. We zijn nu bezig met een klimwand. Ik zou zeggen: laat je verrassen!"

Als jullie een winnaar zouden mogen uitkiezen, welke band zou dat dan zijn en waarom?

"Lastige vraag, want alle bands zijn gewoon goed van wat we hebben gehoord. Ze staan niet voor niets in de finale. Iedereen is goed in wat hij doet en in het genre. Dus het is echt appels met peren vergelijken. Als het maar geen zure appel wordt."

Hoe schatten jullie je kansen in tijdens de finale?

"Evenveel als iedere andere band. Het is van meerdere dingen afhankelijk: hoe we spelen, het geluid, het licht, de sfeer, hoe laat je moet spelen, de jury en nog wel zoveel meer. En zelfs als alles helemaal klopt dan hoeft het nog niet zo te zijn dat je dan wint. Dus we zien het wel. Natuurlijk willen we stiekem wel winnen. Maar welke band niet? Het zou super vet zijn om op Pinkpop te mogen winnen."

Waarom zouden jullie juist moeten winnen?

"Omdat onze lievelingskleur roze is. Nee, even zonder gekheid op een stokje en even heel cliché: laat de beste band winnen. We gunnen het ze allemaal en we zullen waarschijnlijk bij de winnende band ook wel even een dansje gaan wagen als ze op Pinkpop staan."

Kun je niet wachten tot zaterdag om Waking Skies te horen? Bekijk dan hier hun nieuwe single Sleepless Nights

Morgen staat STATESMEN in de schijnwerpers in deze speciale editie van 10 Vragen Met...

We zijn altijd op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse muziekscene. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek? Stuur dan een email aan 3voor12limburg@gmail.com onder vermelding van 'Aanmelding 10 Vragen Met...' en wie weet sta jij in de volgende editie van 10 vragen met...