10 Vragen Met...

Nu Of Nooit Finalist STATESMEN

Joséphine Kurvers ,

Komende zaterdag is het zo ver: de finale van Nu of Nooit 2015. Zes Limburgse bands strijden dan om die felbegeerde plek op Pinkpop. In deze speciale editie van 10 Vragen Met... voelen we elke dag een finalist aan de tand. Vandaag is dat STATESMEN uit Heerlen die als winnaar tijdens de voorronde in Volt in Sittard uit de bus is gerold.

Wie zijn jullie?

"Wij zijn STATESMEN, een popband, bestaande uit 4 jongens die ontzettend van de moderne popmuziek houden en elkaar daarin gevonden hebben."

Hoe zouden jullie de muziek die jullie maken omschrijven?

"Denk aan bands als One Direction, The 1975, 5 Seconds of Summer, The Script en Katy Perry. Zie je het voor je? Nou, daar in het midden zitten wij. Catchy pop, met een strakke liveshow. Het gaat ook om meer dan de muziek alleen. Alles moet kloppen."

Wat is jullie favoriete zaal in Limburg om in te spelen?

"De Rodahal in Kerkrade. Daar zou onze muziek het best tot zijn recht komen. Maar eigenlijk zouden we nog liever onze eigen show op het Vrijthof hebben. Een prachtige plek en ruimte voor heel veel mensen."

Hebben jullie al eens eerder meegedaan met Nu of Nooit?

"Drie van ons hebben eerder meegedaan en zo zullen er met ons nog velen in deze finale staan. Jerome Lenders speelde met Burn A Stogger, Stan Smeets met HARD2GET en Jesse Hanssen met Major Tom. Bram Peters is wat Nu Of Nooit betreft nog zo groen als gras. Het is voor Limburgse jongeren ook gewoon een hele natuurlijke en makkelijke manier om in de provinciale muzieksector gezien te worden en een netwerk op te bouwen. Zo kom je ook sneller uit je eigen regio en bereik je een groot publiek."

Hoe kijken jullie terug op de voorronde?

"We zijn heel tevreden over de voorronde. Het voelt alsof daar alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Het was een strakke show, er was goed publiek, een mooie zaal, goede technici en we hebben alle vier lekker gespeeld. Eigenlijk voelde het gewoon vanaf de eerste seconde goed."

Heeft het winnen van de voorronde jullie tot nu toe nieuwe dingen gebracht?

"We merken wel dat er langzaamaan wat meer interesse op gang komt. Zo komen er aanvragen voor shows en interviews binnen die wel direct te linken zijn aan Nu of Nooit."

Gaan jullie tijdens jullie optreden in de finale nog iets speciaals doen?

"We werken momenteel (en altijd) aan nieuwe songs dus het zou zomaar kunnen dat er nieuw materiaal gespeeld wordt. Het publiek kan verwachten dat we alles geven om iedereen in de korte speeltijd maximaal te laten genieten en dansen. Uiteindelijk is dat waar het om gaat. De mensen moeten een goede tijd hebben. Dan hebben wij dat ook. Daarvoor maakt het niet uit of het de finale van Nu Of Nooit is of een andere show."

Als jullie een winnaar zouden mogen uitkiezen, welke band zou dat dan zijn en waarom?

"Moeten we ons hier echt in mengen? O.k. dan: FORGETTOFORGIVE, zij hebben na ons de strakste broeken."

Hoe schatten jullie je kansen in tijdens de finale?

"Wij denken dat we een reële kans maken om te winnen, maar daarbij willen we wel gezegd hebben dat we van iedere finalist verwachten dat die zichzelf net zo serieus neemt. Natuurlijk moet je jezelf niet al te te serieus nemen. Dat is ook het laatste zijn dat we zouden doen, maar als je er geen vertrouwen in hebt kun je er beter niet aan beginnen. In de finale is alles weer open en een wedstrijd op het gebied van muziek blijft tot een bepaald level ook altijd deels afhankelijk van een jury. Heel subjectief dus."

Waarom zouden jullie juist moeten winnen?

"Wij zijn ons er van bewust dat er meer dan alleen goede muziek nodig is om het te maken. Dit zie je terug in onze liveshow en de gehele presentatie. Het hele plaatje moet kloppen. Dit is waar we hard aan gewerkt hebben en aan blijven werken. Je prikkelt mensen niet alleen met je muziek. En zeg nou zelf, het festival heet niet voor niks pinkPOP, toch? Met onze show zouden we prima op dit prachtige festival passen."
 

Morgen staat Crazy Cult Roadshow in de schijnwerpers in deze speciale editie van 10 Vragen Met...

We zijn altijd op zoek naar Limburgse muzikanten, bands of mensen die iets betekenen voor de Limburgse muziekscene. Lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden voor onze rubriek? Stuur dan een email aan 3voor12limburg@gmail.com onder vermelding van 'Aanmelding 10 Vragen Met...' en wie weet sta jij in de volgende editie van 10 vragen met...