The Cool Quest: van alle markten thuis The Cool Quest: van alle markten thuis

Jonge Zwolse band groeit enorm door het vele spelen

, Camiel Rodigas

The Cool Quest: van alle markten thuis

Jonge Zwolse band groeit enorm door het vele spelen

Camiel Rodigas ,

3voor12 heeft op Solar Weekend de mogelijkheid gehad om met enkele bands te spreken. Een van hen was The Cool Quest. Deze Zwolse band vol hiphop, funk en jazz speelde op zaterdag als opener en na afloop spraken we met Vincent Bergsma, de frontman.

Vincent, wederom welkom in Limburg (de maand ervoor was hij op ParkCity Live red.) en wederom is jouw band de opener! Is dit moeilijk?
Natuurlijk is het een uitdaging maar we zijn enorm blij dat het kan! Onze taak, zoals vandaag, is het vol spelen van de ruimte voor ons. Je zag dat de eerste vier rijen er enorm veel van genoten dus dat geeft extra energie en dan probeer je wat interactie met hen te krijgen. Je ziet ook midden in de show dat het drukker begint te worden en dan ga je wel dubbel zo hard. Je wilt zorgen dat ze blijven staan en dat ze de muziek lekker vinden om op te swingen.
En inderdaad weer Limburg! We zijn bezig met een 10-daagse tour en zitten vandaag (zaterdag 1 augustus) op dag 9 hiervan. En toevalligerwijs moeten we heel vaak naar het Zuiden dus wat dat betreft maakt het niet veel uit, we zijn het ondertussen gewend!

Jullie spelen op enorm verschillende festivals: Pop, jazz, hiphop. Hebben jullie een voorkeur?
Nee, er is geen voorkeur. Onze doelgroep is gewoon heel groot. Ik denk dat mensen heel snel onze energie voelen en de liefde voor de muziek. Daarom maakt het niet veel uit of we nou voor een jazzpubliek staan of een plek die vol staat met hiphop liefhebbers.
Wat we wel doen is het inspelen op de plek waar we staan. We hebben dan altijd de mogelijkheid om de muziek een beetje meer funky te maken of anders wel meer hiphop te laten klinken. Onze muziek is heel toegankelijk.

Wat zijn jullie doelen voor nu en de komende tijd?
Laat ik voorop stellen dat we gestaag willen groeien. We moeten eerst een reputatie (positief bedoeld) opbouwen. Het live spelen is een heel belangrijke troef hierin. Verder staan we dit festivalseizoen op 63 plekken. Dat is enorm veel, maar daar staan enkele grote festivals niet tussen zoals bijvoorbeeld Lowlands en NorthSeaJazz. Dat zijn wel dromen.
Verder moet er weer een album komen met alleen maar goede nummers en dat de airplay natuurlijk meer wordt.

Is het buitenland ook een doel?
We hebben al gespeeld in de buurtlanden zoals België, Duitsland en ook Luxemburg dus dat is mooi. Verder weet ik dat Azië een goede markt is voor onze muziek en dat er ook interesse voor is. Dat is het voordeel van Social Media, de lijntjes zijn er heel snel gelegd.

Voelen jullie een bepaalde druk? Serious Talent bij 3FM en vorig jaar voor een Radio6 Talent award genomineerd...
Druk is wellicht teveel gezegd maar we merken wel dat we grote stappen zetten nu. Kijkende naar het aantal festivals en inderdaad de 'stempel' van Serious Talent. Dat zorgt er wel voor dat we relevant willen blijven. Er moet weer snel nieuw werk komen en daar zijn we ook flink mee bezig. We zijn aan het schrijven en eind september komt er een nieuwe single. Vervolgens willen we eerst een EP droppen en vervolgens in 2016 een volledig album. Dus de planning is goed, nu nog uitvoeren.

Zoals gezegd, jullie hebben zoveel stijlen... Wat is jouw voorkeur en hoe is die ontstaan?
Dat is voor mij heel makkelijk, de hiphop is mijn echte favoriet en dan natuurlijk de 90's hiphop. Ik was nog te jong eigenlijk maar ik heb het meegekregen door mijn broers. Dit hoor je ook terug in de mash-up die we elke show spelen. Daar is het eigenlijk ook allemaal wel mee begonnen.

Als je dat nog eens bekijkt, wat is dan jouw inspiratie in de zin van een artiest?
Dat is sowieso The Roots. Voor mij is dat je-van-het. Zonder twijfel. Daar haal ik enorm veel inspiratie uit en ik denk wel meerderen uit onze band. In Nederland is dit Typhoon, hoe hij zijn beleving en sound met zijn band overbrengt naar het publiek, dat vind ik heel mooi om te zien.

Wie deze jonge enthousiast band in Limburg wil zien: dat kan op 20 augustus te Venlo op Zomerparkfeest en 21 november op JazzOut te Heerlen!!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg