Sheila E. slaat er op los in Heerlen

Een muzikale Goede Vrijdag

Pascal Lemlijn ,

Als ik vlak voor aanvang van het concert van Sheila E. de Limburgzaal van het Theater in Heerlen binnenloop is de zaal zo goed als vol. Op een paar jeugdige toeschouwers na bestaat het publiek vanavond vooral uit "oudere jongeren" die haar al kennen uit de tijd dat Sheila E. nog samen met Prince de wereld veroverde. Inmiddels heeft ze echter alweer haar zevende soloplaat uitgebracht, Icon genaamd. Vanavond zal ze een mix van drumsolo's, nummers van haar nieuwste album, maar natuurlijk ook een paar 'oude klassiekers' laten horen. En als lekker toetje zal Candy Dulfer als special guest haar opwachting maken. Er zijn slechtere combinaties denkbaar. Samen met Candy Dulfer bezorgt ze de Limburgzaal een Goede Vrijdag.

 Als 16-jarige zag ik haar in 1987 voor het eerst tijdens de 'Sign O' The Times' tour van Prince in de Ahoy in Rotterdam: Sheila E. Destijds was ze de vaste slagwerkster in de begeleidingsband van het kleine grote genie. En ik was op slag verliefd. Als puber die zelf in zijn eerste bandje drumde was er nou eenmaal weinig sexier dan drummende dames, zeker als ze zo goed zijn als deze drumdiva.

28 jaar later staat Sheila E. met haar eigen band in de Limburgzaal in Heerlen. De avond begint met een aantal van haar nieuwere nummers en het publiek moet er duidelijk nog even inkomen. Dat verandert vanaf het vierde nummer, als haar grote hit "A Love Bizarre" in een geweldige funky, groovy uitvoering gespeeld wordt. Inmiddels heeft ook Candy Dulfer haar opwachting gemaakt en samen met haar helper, Sheila's vaste saxofonist Eddy M. blaast ze de Limburgzaal omver.

Daarna is er een ode aan Prince met een sexy cover van 'Erotic City', die overgaat in 'The Belle of St. Mark', een andere hit van Sheila E. Wat opvalt vanavond is dat de hele band zin heeft in een muzikaal feestje en het publiek daarbij zoveel mogeliojk wilt betrekken. Zo wordt er door Sheila E. een fan het podium op gehaald die een zelfgemaakt t-shirt aan heeft waarop reclame wordt gemaakt voor haar laatste album. 

Vervolgens worden twee tienermeiden uit het publiek geplukt die een nummertje op percussie en drumkit mee mogen jammen, het zal je maar gebeuren. En als Sheila E. ons vertelt dat ze altijd al een 'rockstar' wilde zijn hangt ze een gitaar om haar nek en maakt ze al zingend en gitaar spelend een rondje over het eerste balkon en neemt daarbij uitgebreid de tijd om ondertussen met enigzins verbaasde fans op de foto gaan. De sfeer in de Limburgzaal wordt er alsmaar beter op. Ook Candy Dulfer straalt de hele avond, ondanks ("ik heb de griep") dat ze kennelijk een beetje ziekjes is.

Tussen de nummers door neemt Sheila E. de tijd om wat anekdotes te delen. Zo vertelt ze dat ze vroeger twee dromen had: Astronaut worden en een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen. "Beide dromen zijn helaas niet uitgekomen, maar ik heb gelukkig wel gouden albums gewonnen". Na dik anderhalf uur is het tijd voor de laatste toegift, bijna vanzelfsprekend 'A Glamorous Life', Sheila's allergrootste succesnummer, uiteraard gevolgd door nog een laatste indrukwekkende drumsolo.

Sheila E. bewijst vanavond dat ze ondanks haar respectabele leeftijd van 56 lentes nog steeds een van de beste vrouwelijke drummers ter wereld is. Misschien niet zo gek als je als kleuter de eerste lessen krijgt van je beroemde vader, percussionist Pete Escovedo, maar toch. Dat ze een muzikale alleskunner is die vanavond niet alleen drums, percussie, gitaar, basgitaar en haar stembanden, maar ook haar publiek bespeelt, heeft ze echter volledig aan zichzelf te danken.