Record Store Day 2015

Verslag vanuit de Sittardse Music Machine

Camiel Rodigas ,

De dag waarop de platenzaak centraal staat. Feest voor elke muziekliefhebber: live muziek en urenlang graaien in bakken vol LP's & CD's.

Afgelopen zaterdag (18 april red.) was het weer zover: de jaarlijkse Record Store Day! In heel de wereld is er weer volop aandacht voor platenzaak. In de gehele wereld veranderen onafhankelijke muziekwinkels tot muziekpodia waar menig artiest zich laat horen en in feite een cadeau biedt aan de liefhebbers. Ook in Limburg was het een groot feest: Sounds in Venlo, Satisfaction in Heerlen en ook Music Machine in Sittard deed mee. 3voor12 limburg was bij die laatste, Music Machine. 

Het was een vroege deze zaterdag, om 8.30 uur stond al een instore op het programma en zeer zeker niet de minste. Orgel Vreten kwam voor een heuse ontbijtsessie iedereen heerlijk wakker maken. Voor Thijs Schrijnemakers, zelf uit Sittard, was het een fijne thuiswedstrijd en ondanks het tijdstip waren er al vele mensen op af gekomen. Lekker 's ochtends grooven, Ìn een muziekzaak, mét live muziek... Wat wil je nog meer?

Dat Record Store Day internationaal is, is duidelijk als Wallace Vanborn komt spelen. Dit trio uit Gent, hebben vorig jaar een nieuw album uitgebracht. Niet het minste want ze zijn naar California gegaan om dat album op te nemen. Het heeft zeer zeker ook de internationale allure die ze dus ook naar Sittard brengt. Wat fijn! Het past zeer zeker in het straatje van Music Machine en de bezoekers kunnen het ook bekoren. 

Gelukkig is het geweldig weer vandaag want (helaas) de enige 'out-store' van vandaag in Sittard is voor BloYaTop. De drie mannen stonden vorig jaar ook voor de zaak en scheen de zon geweldig hard, vandaag was het opnieuw super! De drie mannen vol ervaring hebben ook een verrassing in petto. Na een paar nummers komt een prachtige oldtimer richting Music Machine en stappen twee 'diva's' uit. Het blijken geweldig goede zangeressen te zijn (naar het schijnt niet samen geoefend met de band) en gewoon een show weggegeven waar menig artiest trots op zou zijn. Daarbij worden nieuwe nummers gespeeld die op de plaat komen die middels crowdfunding wordt gemaakt. Na de show was de mogelijkheid daar om je in te schrijven.

Valour Up Twice is een vierkoppige band bestaande uit jonge gasten die een lekkere mix maken van dromerige pop en indie rock. Helaas is iedereen nog aan het bijkomen van het knallende optreden van BloYaTop waardoor het binnen niet heel druk is. Zonde, maar het optreden is goed. Wellicht hebben ze nog meer 'vlieguren' nodig zodat ze nog nèt iets extra's kunnen geven. 

Junkestra sluit de dag af, de zonnige dag. Dus dan zijn de vier heren en één dame de perfecte afsluiter. De heerlijke zomerse sound, de fijne stem van Joyce Killaars en de altijd met power blazende trombone van Dirk Bosman. Ze stralen ook met z'n allen veel plezier uit. Uiteraard is het voor hen ook een lang muzikaal dagje geweest maar dat is niet te merken, ze krijgen alle tijd en ruimte van Rino en Jan van de Music Machine om gewoon een uurtje te grooven.

Zodoende komt er in Sittard en ook de rest van Nederland en de wereld een eindig aan een heel fijn dagje waar menig muziekliefhebber aan zijn/haar trekken is gekomen. Op naar volgend jaar!