Verjaardagsfeestje: 30 jaar Sounds Venlo

Kovacs en Peter Pan Speedrock zingen jarige toe

Ruud Everaerts, foto's: Willem Janssen ,

Sounds Recordshop Venlo bestaat dertig jaar, en dat is reden voor een feestje. Op zaterdag 30 augustus 2014 had de winkel de slingers opgehangen en vier bands uitgenodigd om dit kroonjaar te vieren. 3voor12 limburg was erbij.

Op het programma staan Kovacs, Peter Pan Speedrock, Peter Beeker en Arno Adams. 3voor12 limburg was bij de eerste twee bands aanwezig.
Het verjaardagsfeestje had behoorlijk wat mensen op de been gebracht. Een kleine honderd personen verdrongen zich rond het kleine podium midden in de platenzaak.
Zelf ging ik voor een goed uitzicht de trap op, naar de vinylafdeling van de platenzaak. Hier bemachtigde ik een mooi plaatsje, zodat ik van bovenaf zicht had op het podium.

De eerste band die optreedt laat ons ademloos luisteren naar een heel eigen versie van wat nog het dichtste ligt bij soul en jazz. Kovacs heet de band, en centraal staat Sharon Kovacs, een souldiva in spé met een prachtige diepe soulstem. Ze wordt begeleid op elektrische basgitaar en semi-akoestische gitaar, en af te toe met een subtiele backing vocal.

Wat opvalt is de mooie stem. Een jonge vrouw, maar haar zangstem lijkt te horen bij een oude ziel. En een tekstfragment als "I'm no angel, no I'm hard to handle" doet vermoeden dat er behoorlijk wat diepte schuilgaat in het meisje dat gedeeltelijk schuilgaat in een imposante capuchon. De muziek is in het straatje van Amy Winehouse en Norah Jones. Heerlijk relaxed genieten.

De volgende band die optreedt heet Peter Pan Speedrock. Dit is typisch een geval waarvoor het van Monty Python bekende bruggetje "And now for something completely different" is uitgevonden. De jongens van Peter Pan Speedrock spelen hard en snel. Schreeuwpunk van het zuiverste water. Je moet ervoor in de stemming zijn.

Het is een gewaagde act om te programmeren, zo na de verstilde schoonheid van Kovacs, maar het publiek blijft in het algemeen staan. Sterker nog, enkele mensen die vooraan staan wagen na een tijdje zelfs een dansje.

Persoonlijk nam ik, om mijn oren te sparen, wat meer afstand. Maar ik hoor ook wel, de muziek heeft passie, kracht en er zit een behoorlijk drive achter. Niet in de laatste plaats door de drummer, die tussendoor nog vakkundig met zijn drumsticks jongleert.