Theaterpop 5, the last day of summer

Pitboel Theater Sittard laat je de muziek beleven

Gastschrijver ,

Een opvallende poster met een ondergaande zon kondigt vijf bands aan. In het intieme en knusse theater in Sittard met maximaal 60 zitplaatsen vond afgelopen zaterdag de vijfde editie plaats. Tijdens de voorafgaande edities speelden een twintigtal Limburgse bands. Onder meer The Last Indian Summer, Pavarana, Fair Huxley en Hard2Get maakten indruk op voorafgaande edities. Namens 3voor12 limburg namen wij een kijkje.

Het Pitboel theater bestaat al geruime tijd. Dertig jaar geleden was het theater een “bolwerk” voor straattheater en randgroep jongeren die hier een kans werd geboden creatief uiting te geven aan hun gevoelens. Tegenwoordig is de jeugd mede ten gevolge van de sociale media (meer) divers te noemen. Het theater straalt nog steeds gezelligheid en geborgenheid uit. Een vuurkorf, gekleurd ledlicht en een tent waar rokers tot hun recht komen maken het tot een aangename verblijfplaats. Het heeft de afgelopen periode door de muziekprogrammering weer een aantrekkingskracht op jongeren en muziekmakers.

Muziekproducent Ruben van Leeuwen van Suit Nation heeft samen met Jessica Kulker een project: Jessica & Ruben. Covers worden in een eigen bewerking gespeeld. Mooie nummers met gevoel. Elektrische gitaar en zang zijn de ingrediënten van dit pas gestarte concept. Dit duo zorgt voor een gevoelige start.

Ginger And The Souls zijn bekend van (onder andere) Kunstbende. De dag na Theaterpop staan zij op het Maastrichtse Bruis. De band heeft een “cool” imago. De hoofden passen en bij elkaar en gezamenlijk hebben zij een goede vibe. Naast hun eigen nummers spelen zij een prachtige eigen versie van Biffy Clyro’s 'Many Of Horror (When We Colide)'. Knap gedaan.

Sugarcane is een band afkomstig uit Midden-Limburg en samengesteld rondom zangeres Moniek van Dijck. Samen met Rick Sanders, Leon Peulen en Roger Palmen is Theaterpop het tweede optreden van deze band. De eigen muziek kent een hoog wave en alternatief gehalte. Verrassend, sfeervol en vooral heel goed gespeeld. Sugarcane kan zo spelen op festivals als Conincxpop, Bruis en dergelijke. Volg deze band, is het advies.

Het is donker bij de opkomst van Morganas Illusion. De muziek van Led Zepplin's Dazed And Confused klinkt. Na een minuut klinkt aansluitend de gitaarsolo van Sia Winkelmolen. Bassist Bas Hatfield en drummer Vince van de Poel maken de sound compleet. De psychedelische muziek, het gevoel voor performance maar vooral het kwalitatieve muziekniveau gerelateerd aan de jonge leeftijd maakt dat deze band volgend jaar zomaar in de DWDD kan staan. De prachtige lichtshow in het theater geeft het optreden een legendarisch gevoel. Deze band komt er aan.

Het zijn de vrijwilligers die vanavond in Pitboel zorgen voor een indrukwekkende lichtshow en goed geluid. Dat verdienen The Unofficials zeker. Deze band staat aan de vooravond van de release van hun nieuwe cd. Theaterpop is voor de band een prachtige testcase om de nieuwe nummers live te spelen voor aandachtig publiek. De songs zijn strak en vernieuwend. Met veel passie trekt de band continue de aandacht van het publiek. Een flitsende show, ijzersterke nummers en een van de vele verassingen van deze prachtige editie van Theaterpop.

Het is even na elven als iedereen tevreden nageniet van een pilsje in een 80’s/90’s sfeer. Die past prima bij de edities die er nog aan komen.

Tekst: Jos Nabuurs