Een Bruisend Weekend

Het drieluik compleet

Nina Bockting, Duncan Vrösch en Nadia Hagen ,

Zondag 7 september 2014 was de derde en laatste dag van Bruis. 3voor12 limburg, te weten: twee scribenten en drie fotografen (waarvan een fotografe ook nog een tekstuele bijdrage deed), doen verslag in woord en beeld van een veelzijdig festijn. Met deze rapportage voltooien we ons drieluik over Bruis 2014.

Voor de 8ste keer vond in het mooie Maastricht het gratis festival Bruis plaats. We hebben weer genoten van een Bruisend weekend!

Maastricht - Goede muziek, lekker weertje, gezellige sfeer en een top locatie. Dé vier aspecten die je moet hebben voor een geweldig festival! Van pasgeboren baby's tot de oudere generatie, iedereen kwam een kijkje nemen. Bruis is een festival voor de hele familie!

Voor het eerst dit jaar was Bruis een driedaags festival. Drie dagen lang opkomend Limburgs, nationaal én internationaal talent. Verspreid over de vier podia traden verschillende artiesten op. (NB)

Op zondag stonden op het programma: Charles Bradley, The Sore Losers, This Will Destroy You, Gabriel Rios, Bettie Serveert, Wallace Vanborn, Kovacs, Rue Royale, St.Paul & The Broken Bones, Petter Carlsen & The Lonely Drummer Orchestra, Cheaters en Rebzjie. Bands, afkomstig uit heel de wereld. Uit Nederland, maar ook uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, België of de Verenigde Staten. Of nog een heel stuk verder.

Zoals Liam Finn, hij is een Australisch singer-songwriter. Na een paar nummers sprong hij van het podium af en stond ineens tussen het publiek. Dansend en zingend met zijn fans ging hij verder. (NB)

Een band die helemaal te gek is, dat zijn de Cheaters. Een mix van muzikanten uit ons eigen Nederlandse Leiden en het Britse Londen, die vrij vroeg geprogrammeerd was, maar die het desalniettemin lukte te overtuigen met zijn aanstekelijke eclectische indie/electro. (NH)

The Sore Losers komen uit Hasselt, België en kwamen voor het eerst bij elkaar in 2009. In februari van dit jaar verscheen het tweede album:  Rosalyn. Naast dit nieuwe album was er ook nog een ander hoogtepunt voor de Belgen dit jaar: ze stonden namelijk als vervanger van Coely op Rock Werchter. Nu mogen ze dus hun zomertour afsluiten op de festivalweide in Maastricht. Na een enthousiast begin weten de mannen hun enthousiasme redelijk over te brengen op het publiek. De band heeft een goede sound en speelt lekker hun eigen rockende garage blues. Zo hier en daar wordt er een dansje gewaagd, maar veel verder dan dat komen de Sore Losers niet. Kortom een strakke set en een band met potentie die nog ver kan komen. (DV)

Als het dan langzaam donker begint te worden en de klok 21:00 uur slaat, is het de beurt aan de 65-jarige Charles Bradley and his Extraordinaries. Hij sluit deze avond de Main Stage af. Een goede zet is het zeker, want vanaf minuut één doet het publiek lekker mee met de toegankelijke soulmuziek. Bradley oogt erg fit voor zijn leeftijd en maakt van zijn optreden een ware show. Hij laat het publiek dansen en sluit het grote podium op waardige wijze af. Voor veel mensen is Charles Bradley daarom de perfecte artiest van deze avond. (DV)

Als laatste staat Gabriel Rios op het programma. Hij staat ingepland in tent twee: een knusse plek waar het publiek al zittend luistert naar de artiest. Het blijkt een goede zet te zijn om de tent te combineren met het optreden van de man die een hit scoorde met Broad Day Light. Hierdoor wordt het optreden heel intiem. Terwijl alle muziek op het festivalterrein wordt gedempt, begint Rios met zijn nieuwe nummers om daarna verder te gaan met zijn oudere nummers. Na elk nummer neemt hij even de tijd om met het publiek te praten over zijn nieuwe nummers. Charles Bradley is door de mensen alweer vergeten als Gabriel Rios zijn kleine, maar krachtige nummers ten gehore brengt. Dat maakt van hem ook een van de betere artiesten van Bruis 2014. (DV)

Op Bruis viel van alles te beleven. Een festivalmarkt vol met spulletjes, een foodcircus met heerlijk eten en een speciale kinderarea. Daar konden de kleintjes knutselen, dansen, hoelahoepen, vingerhaken of geschminkt worden. Dit jaar maakte Bruis weer gebruik van de bekerinname. Sommige kinderen hingen op de kop in de prullenbak om zo veel mogelijk bekers te verzamelen. Vervolgens stonden ze met stapels bekers in de rij bij de bekerkassa. Zo droeg iedereen zijn steentje bij aan een milieubewust festivalterrein.

Drie dagen mooi weer, lekkere muziek en een gezellige sfeer. Kortom een Bruisend weekend om van te genieten. Bruis is niet meer weg te denken en hoort bij Maastricht! (NB)