Nieuwe co-producers Young Pioneers

Torre Florim, Tjeerd Bomhof en Koen Fu zijn gestrikt

Redactie ,

Afgelopen weekend heeft Young Pioneers goede zaken gedaan tijdens de DVERS muzikantendag in Sittard. In totaal wist het nieuwe orkest 50 nieuwe co-producers te strikken, die allemaal een sample van zes seconden leverden voor het #soundoftheday project. Onder hen ook Torre Florim (De Staat), Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid) en Koen Fu (BEEF). Eerder deed ook Dyzack al mee aan #soundoftheday.

Met alle verzamelde samples gaat Young Pioneers minimaal één song maken, die ze straks ook zal uitbrengen. Iedereen mag zich als co-producer melden en het is nog makkelijker dan meedoen aan de #IceBucketChallenge: film minimaal 6 seconden een specifiek geluid en post dat op de Facebookpagina van Young Pioneers. De actie loopt in ieder geval nog de hele maand oktober 2014. 

De winst van het uitgebrachte nummer wordt straks verdeeld onder alle deelnemers, zegt woordvoerder Ron van der Sterren. Een ambitieus en ook best wel eng plan, erkent hij: "De eerste horde hebben we nu gelukkig genomen: de kans dat niemand meedoet. Met meer dan 50 samples hebben we meer dan genoeg om iets tofs te maken." Maar wat als het er 500 of meer worden? Hoe gaat Young Pioneers dat doen? Van der Sterren: "Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar begrijp me niet verkeerd, het is wat we willen. Ik hoop dat deelnemers ons naar dat onzekere punt brengen!" 

Ook de juridische kant is behoorlijk ingewikkeld, zegt Van der Sterren: "Een idioot plan natuurlijk, om iedereen co-producer te maken. Hoe verdeel je dat? Wordt het een percentage, of een vast bedrag vanaf een bepaalde opbrengst? En van welke opbrengst dan? Welke kosten worden verrekend? Maken we nog onderscheid tussen melodiebepalende samples en achtergrondgeluiden? Er is heel veel nog onduidelijk. Maar juist dat vind ik interessant. Het laat zien hoeveel toewijding je moet hebben om een leven als muzikant te leiden. Het laat zien dat je het alleen volhoudt als je een drive hebt die verder gaat dan de droom er rijk van te worden. We hopen deelnemers op een ludieke manier aan de realiteit van een muzikantenbestaan bloot te stellen. Het enige wat we vragen is 6 seconden geluid. Een koopje toch?"

En wat als het nu echt een hit wordt en serieus geld oplevert? Van der Sterren: "Wat denk je zelf? Gaat dat gebeuren? Niets is onmogelijk, maar echt, ik durf die gok wel aan. En in het bizarre geval dat we een enorme wereldhit scoren, denk ik dat het probleem zichzelf oplost. Dan huren we wel een auteursrechtadvocaat om het netjes af te handelen." 

Op youngpioneers.nl kun je de eerste samples al zien en beluisteren. De komende week worden alle inzendingen toegevoegd. Voor het einde van de maand krijgen alle co-producers ook een contract. Zelf meedoen kan in ieder geval nog tot eind oktober.

Wil je meedoen? Dat kan en er zijn twee opties:

1. Film een geluidje met je telefoon en post het op de Young Pioneers Facebook-pagina of
2. Gebruik de Vine-app op je telefoon en label je video met #soundoftheday