United Progressive Fraternity

Mark Trueack begint met een schone lei

Tekst: Joep Deumes / Ruud Everaerts ,

Op 3 oktober 2014 stond symfonische rockband United Progressive Fraternity in Heerlen. 3voor12 limburg was aanwezig bij een optreden dat zeker meer publiek verdiend had.

United Progressive Fraternity is een vers opgerichte band, maar tegelijkertijd een band met geschiedenis, als je weet dat de drijvende kracht achter de band, Mark Trueack, afkomstig is van Unitopia (ouwe rotten in de progressive rock, actief van 1996 tot 2014), en dat Trueack drie mede-ex-leden van deze band heeft meegenomen voor dit nieuwe initiatief.

United Progressive Fraternity is voor Mark Trueack een manier om met een schone lei te beginnen. Een gedeelte van Unitopia, versterkt met nog wat namen uit de "progressive rock", waarvan de bekendste wel Guy Manning is, dat geeft de band een degelijke basis. En dan haalt hij op de te verschijnen debuut-CD nog wat klinkende gastbijdragen in huis, met niemand minder dan Steve Hackett (de legendarische gitarist van Genesis) en Jon Anderson (vroeger leadsinger bij Yes).

De band stond afgelopen zaterdag nog in Chepstow (Wales), en donderdag nog in Parijs (Frankrijk) En nu dus in Heerlen.

Bijna hadden we het zonder saxofonist moeten doen afgelopen vrijdag bij United Progressive Fraternity in de Nieuwe Nor. De man was ziek, voelde zich allesbehalve lekker. Echter, hij was niet van plan zomaar op te geven en dus speelde hij toch.

Helaas was het niet druk met 70 verkochte kaarten, wat wel teleurstellend was. Op de show had het gelukkig geen invloed: de uit Australië afkomstige band speelde uitstekend en vol overgave.

Het was genieten van werk dat voor een groot gedeelte als het gedachtenkind van Mark Trueack moet worden gezien. Zo is de track "Water" een erg persoonlijk nummer van Mark, ingezongen door niemand minder dan ex-Yes zanger Jon Anderson.

Het nieuwe album "Fall in Love with the World" komt pas uit in november. In 2010 was een deel van deze band (toen nog Unitopia) eerder in Europa, hun volgende komst staat pas gepland voor 2016. Ik zou zeggen: zorg ervoor dat je die zeker niet mist!