Rowwen Hèze goes Soul in Volt

klassiekers blijven met gemak overeind in een nieuwe uitvoering

Roger Smeets ,

Donderdag 9 oktober stond Rowwen Hèze in poppodium Volt. Op zich niets bijzonders zou je zeggen. Ware het niet dat de mannen weer iets nieuws hebben bedacht.
Rowwen Hèze nummers met een sausje van Soul eroverheen. Drie soulzangeressen worden toegevoegd aan de band om het geheel te versterken. 3voor12 limburg was erbij en doet verslag.

De clubtour van de band staat dit jaar in het teken van soul. In Sittard is het enige optreden in Limburg van deze tour. Kleinere zalen, dicht op het publiek en een ontspannen sfeer. Voor de fans een mooie gelegenheid om hun helden van dichtbij te zien. Een Hammond orgel en rode schemerlampjes op het podium. Grote rode gordijnen om de clubsfeer nog meer te benadrukken. Het ziet er mooi uit allemaal.
 
Voordat Rowwen Hèze begint opent Mattanja Joy Bradley de avond. Jack Poels en zij hebben elkaar ontmoet tijdens het tv-programma "de beste zanger(es) van Nederland" en ze hadden een muzikale klik. Samen met haar hond Opa komt ze het podium op. Opa gaat altijd mee en gaat er voor de gelegenheid eens rustig bij liggen. Ze zingt mooie bluesy popnummers. Begeleidt zichzelf op gitaar en basdrum. Haar stem leent zich perfect voor de blues. Rauw, maar wel erg zuiver. Heerlijke muziek. Jack, Tren en Wladimir doen samen met een nummer mee met haar. De blikken van Jack en Mattanja spreken boekdelen. De muzikale klik is duidelijk, het lijkt erop dat ze uren met elkaar zouden kunnen jammen.
 
Op naar de mannen uit America. Het publiek is er klaar voor. Geen ontblote bovenlijven, geen gegooi met bier. Het is voor sommigen wel even wennen zo lijkt het. 
De combinatie met de drie soulzangeressen komt in het begin wat onwennig over. Maar het past perfect bij elkaar. Het Hammondorgel van Tren komt goed aan bod, al laat hij de harmonica natuurlijk ook niet onbenut. Bassist Wladimir Geels speelt groovy basloopjes die af en toe zelfs erg funky klinken. Hij voegt een nieuwe dimensie toe aan de band en dat doet de andere bandleden goed. Dat blijkt wel uit het plezier waarmee ze samen spelen.
 

De bekende klassiekers komen allemaal voorbij, afgewisseld met een aantal soulklassiekers. Bij 'Vergaete' gaat het publiek voor de eerste keer echt helemaal los, en dan vliegen toch de eerste biertjes door de zaal. Mattanja Joy Bradley komt nog een keer voor één nummer terug. 'Green Green Grass Of Home' van Tom Jones. Het lied is veranderd naar een onvervalste Rowwen Hèze versie. Dansen is onvermijdelijk, de voetjes moeten van de vloer. Hoogtepunt van de show is 'Het Rooie Klied'. De zangeressen jodelen, zingen en rappen, allemaal in hetzelfde nummer. Het plezier spat ervan af, Rowwen Hèze geeft, zoals altijd, alles. De knipoogjes naar elkaar, het elkaar opzoeken tijdens de nummers, spontaniteit. De band geniet zichtbaar, en het publiek geniet dankbaar mee.
 
Na ruim anderhalf uur zet de band 'Limburg' in, iedereen springt en zingt nog een laatste keer mee. Op voorhand zou je kunnen denken dat de combinatie soul en Rowwen Hèze geen goede is. Na het zien van de show denk je daar anders over. Het klopte gewoon. De mannen durven risico te nemen en andere wegen in te slaan dan de gebruikelijke. Dat is in mijn ogen één van de redenen dat Rowwen Hèze nog altijd zo succesvol is.

Volgend jaar bestaat de band dertig jaar. Ik ben benieuwd waar ze dat jubileum mee gaan opluisteren. Ze kunnen in ieder geval nog jaren door. Rowwen Hèze, daar kan Limburg trots op zijn.