Interview: Nigel Lakefield

“Ik ben nu vijftien jaar en heb al op meer dan 50 kleinere festivals gedraaid"

Francis Pronk ,

Nigel Lakefield, artiestennaam van Nigel van de Meerakker (Heerlen, 27 februari 1999), is een jong, aanstormend dj-talent. In 2014 wordt Nigel uitgeroepen tot Beste DJ van Zuid-Nederland. Wij vroegen dit jonge talent het hemd van het lijf!

Wat voor muziek maak je?
“Ik maak nu Electronic Dance Music (EDM). EDM is een stroming in de housemuziek. Ik probeer hierin mijn eigen stijl te vinden, door bijvoorbeeld zang toe te voegen. Zang voegt iets extra’s toe aan de harde beats en climax die typisch zijn voor EDM. Het geeft iets romantisch aan de vette beats. Ik wil me echter niet al definitief op een bepaalde muziekstijl vastleggen, maar voor nu is het EDM.”

Wat was voor jou de reden om muziek te maken?
“Ik draai al plaatjes sinds mijn tiende. Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met zelf produceren. Ik was toen veertien jaar. Voordat ik mijn eerste melodieën kon uitwerken, heb ik het computersysteem Ableton onder de knie moeten krijgen. Ableton is best een moeilijk programma. De reden dat ik mijn eigen muziek produceer, is dat ik vaak melodietjes in mijn hoofd hoor waar ik dan iets mee moet doen. Om al die ideeën om te kunnen zetten in tracks, krijg ik keyboardles en ben ik elke dag hard aan het oefenen op mijn kamer. Ik heb de ambitie om op alle grote festivals te draaien en mensen te laten genieten van mijn muziek. Het is mijn grote droom om in de DJ Mag Top 100 te komen!”

Wie zijn je grote voorbeelden?
“Mijn grote voorbeelden zijn Hardwell, die ook EDM met mooie vocals maakt, de harde dirty stijl van Vato Gonzalez vind ik vet, maar ook Martin Garrix en Fedde le Grand. Ik vind de nieuwe housestijl ‘future house’, zoals Oliver Heldens maakt, ook super gaaf.  Mensen zeggen wel tegen me dat ik een unieke eigen stijl heb, maar zelf wil ik me nog niet vastleggen op een bepaald genre. Ik wil de komende jaren graag ontdekken wat ik allemaal leuk vind en waar ik goed in ben.”

Waar heb je al gedraaid en wat was je tofste ervaring?
“Ik ben nu vijftien jaar en heb al op meer dan 50 kleinere festivals gedraaid. Op mijn dertiende stond ik in de finale van Popsport Limburg. Ik heb daarna op het Bevrijdingsfestival te Roermond en Dvers in Sittard mogen draaien. Op mijn vijftiende stond ik in de finale van Kunstbende Limburg, waarna ik op Groove Garden Sittard heb mogen draaien. Ik heb in juni 2014 de finale gewonnen van de competitie ‘Beste DJ van Zuid-Nederland’ en mag me nu dus de Beste DJ van Zuid-Nederland noemen. Dit zie ik als mijn grootste succes tot nu toe, vooral omdat hier veel dj’s uit heel Nederland aan meededen. Vorige week ben ik vijfde geworden in de ADE (Amsterdam Dance Event) Pepsi DJ Clash. Ik had de voorrondes gewonnen en behoorde daarmee bij de 24 beste dj-talenten van Nederland. Ik was de jongste deelnemer. Mensen konden stemmen op de remixen die alle deelnemers van hetzelfde nummer hadden gemaakt. Voor de remix die ik had gemaakt kreeg ik ruim 83.000 stemmen. Ik werd daardoor tweede in de stemmenronde. Daar ben ik echt supertrots op. Op 17 oktober heb ik op PURE Maastricht gedraaid, een speciaal jeugdevent. Het was uitverkocht. Echt fantastisch om mee te maken! Daarnaast is het super gaaf dat ik al een eigen radioshow bij Falcon Radio 94.3 FM heb. Iedere vrijdag tussen 20:00 uur en 21:00 uur draai ik mijn eigen EDM-mix.”

Je bent vrij jong, hoe reageren je leeftijdsgenoten op je succes?
“Ik ben vijftien en ik zit nu in het examenjaar. Alleen mijn beste vrienden weten dat ik als dj werk. De meeste mensen op school weten eigenlijk niet op welk niveau ik als dj werk en wat mijn droom is. Ik wil daar niet over opscheppen.”

Wat wil je bereiken met je muziek?
“Ik wil vooral plezier geven aan de mensen die naar mij komen kijken en luisteren. Ik hoop vette platen te mogen produceren die door veel mensen gedraaid gaan worden. Op een dag hoop ik op de grootste festivals van de wereld te mogen draaien, zoals Tomorrowland en Ultra Music Festival in Miami. Ik hoop ooit in de top 100 van de beste dj’s van de wereld te komen.”

Waar ben je binnenkort te bewonderen?
“Het festivalseizoen is net voorbij. Ik ben nog net te jong om op de echt grote events te mogen spelen. Wel draai ik bijvoorbeeld op 29 november op Devastation. Voor het nieuwe festivalseizoen zijn we in gesprek met een paar grote events. Daar komt hopelijk iets moois uit! Al mijn optredens zet ik altijd op Facebook.”